• DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Megalakult a harmadik Orbán-kormány, amelyben ön újra a belügyi tárca vezetője lett. Négy éve hangzott el az a klasszikussá vált ígérete, hogy két héten belül rend lesz az országban. Ehhez képest már lassan visszasírjuk a 2010-es állapotokat, hiszen úgy a hivatalos statisztikák, mint az emberek biztonságérzete folyamatosan továbbromlott az elmúlt négy évben. Eközben a kormány azt tartja eredménynek, hogy több száz új traffipaxot üzemeltek be, és gyakorlatilag pénzbehajtóként alkalmazzák a rendőrséget. Oda jut csak rendőr, ahol az anyagilag megéri, és előre betervezetten, kvótajelleggel lehet bírságolni az apróbb szabálytalanságokat elkövetőket. Különösen felháborítónak tartják az emberek belügyminiszter úr azon kijelentését, hogy a bűnügyi statisztikák romlása csak annyit jelent, hogy az emberek nagyobb bizalommal fordulnak a rendőrség felé, és bátrabban tesznek feljelentést. Vagyis önök szerint minél több az ismertté vált bűncselekmény az országban, annál jobban bíznak az emberek a rendőrségben. Pedig önök mindent megtettek, hogy a lehető leghatékonyabban kozmetikázzák a bűnügyi statisztikákat. A bűncselekményi értékhatárt 20 ezer forintról 50 ezer forintra növelték, így a legtöbb lopás csupán szabálysértésként kerül be a statisztikákba. Az 50 ezer forintos értékhatár elképesztően magas. A mai magyar valóság az, hogy használtértéken számítva a legtöbb honfitársunknak a gépjárművén kívül alig van olyan ingósága, amelynek az értéke meghaladja az 50 ezer forintot. Ráadásul napi gyakorlat, hogy a rendőrség tudatosan pont 50 ezer forint alatt határozza meg az ellopott ingóságok értékét, nehogy bűncselekményként kelljen kezelni az ügyet. Tisztelt Miniszter Úr! Az emberek valódi közbiztonságot szeretnének, és nem statisztikai csalásokat és állami pénzbehajtást végző rendőrséget. Kérdezem ezért, hogy mikor kezdik meg végre a közbiztonság megteremtését, és mikor néznek szembe őszintén a magyar társadalom legégetőbb problémájával. Mik a Belügyminisztérium tervei a következő négy évre? Ezekre várom az állampolgárokkal együtt belügyminiszter úr érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, hogy egy teljes miniszteri programot felvázolni két percben nem lehetséges; bár eléggé tömören szoktam fogalmazni, de akkor sem tudom. Az viszont egyértelmű, hogy a bizottságok előtt én elmondtam ezt a programot, ennek a programnak a részeit, amelyek, úgy gondolom, kellő módon előrevetítették azt, hogy milyen óriási fejlődés alapjairól indul el a Belügyminisztérium, és milyen további fejlődések irányába tart. Nem az a kérdés, hogy a traffipaxok száma növekedik vagy sem. A kérdés az, hogy hányan halnak meg a közútjainkon. A közútjainkon sajnálatos módon az Európai Unió átlaga fölött halnak meg, sokkal többen. Ezt szeretnénk visszaszorítani, és semmiféle pénzbeszerzési, pénzbehajtási dolga nincs a rendőrségnek, mert ezek a pénzek nem a rendőrséghez érkeznek, hanem a Kincstárhoz, amivel egyes állampolgárainkat, egyes versenyző típusú gépkocsivezetőt, akik szabályt sértenek - és azt a szabályt sértik meg, amelyet önök hoztak itt a parlamentben -, valamilyen módon rá próbáljuk vezetni a megfelelő útra. Szeretném azt elmondani, hogy a közbiztonság mind statisztikai oldalról, mind szubjektív biztonsági oldalról jelentősen javult. Ha csak azt vesszük, hogy 2013-ban 358 ezer bűncselekmény történt a korábbi év 450 ezer bűncselekményéhez képest, ez is egy óriási, jelentős javulás. Ha azt vesszük, hogy közelebb jutottunk az állampolgárokhoz, és megértik a rendőri tevékenységet, az egy szubjektív biztonságérzetet növel. Azt is hozzá kell tennem, hogy 2013-ban kettő volt azon emberölések száma, amit nem derített fel a rendőrség, tehát eredményesebben dolgozik, mint bármikor. Tehát én úgy gondolom, rend van, munka van a bv-n belül, munka van mindenhol. Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Miniszter úr, sajnálom, hogy hasonló választ hallhattam öntől. Úgy tűnik, hogy más statisztikát olvasunk. Én a legfrissebb adatokból is fel fogok készülni, ezek most válnak elérhetővé, és erről nyilván még vitatkozni fogunk itt, de valójában nőtt a bűncselekmények száma, bizonyos tételeknél egyéb tendenciák vannak, de ez csak a kisebb száma. Arról kellene beszélni, hogy hányan halnak meg úgy, hogy az otthonukban verik agyon őket, miniszter úr. Egyre többen. És egyre brutálisabb módon lépnek fel a bűnelkövetők. Sajnos a büntetések nem kellően elrettentőek, hiszen ezek a folyamatok folytatódnak. A kormányprogramról meg sajnos miniszterelnök úrtól sem hallhattunk, lévén hogy nem terjesztettek be ilyet, úgyhogy már ott sem lehetett megvitatni. A bizottsági meghallgatásokat meg részletes vitakifejtésre alkalmatlannak tekinthetjük, lévén hogy időkeretben, gyors kérdés-gyors válaszként kerültek ezek lebonyolításra. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Azt szeretném elmondani, hogy az érzést, hogy jobb vagy rosszabb a közbiztonság, mérni lehet. Ezért a Tárki, a Társadalomkutatási Intézet mérte ezt, és 2013 októberében elmondta, hogy az intézményi bizalom tekintetében a rendőrség a második helyen áll az országban. Egyedül a Magyar Tudományos Akadémia előzte meg. Azt gondolom, ez egy nagyon jó pont. A második dolog, hogy a Századvég Alapítvány megállapította, 2013-ban jónak vagy kiválónak a rendőrség munkáját a lakosság 34 százaléka értékelte. Ilyen teljesítmény 2010-ben és '11-ben nem volt. Amikor '10-ben átvettük a kormányzást, ez 11 százalék volt. Tehát több mint 20 százalékkal többen úgy ítélik meg az állampolgáraink, hogy a rendőrség kiválóan vagy jól dolgozik. Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Staudt Gábor képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a belügyminiszter úrnak: "Újra ketyeg a két hét?" címmel. Megadom a szót Staudt Gábor képviselő úrnak. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Pintér Sándor belügyminiszter úr fogja megadni. Parancsoljon, miniszter úr!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Most egyperces viszonválaszra Staudt Gábor képviselő úr következik. Parancsoljon, képviselő úr!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválaszra Pintér Sándor belügyminiszter úré a szó. Parancsoljon! (14.50)