• BALCZÓ ZOLTÁN (Jobbik): Elfogadom a válaszadó személyét. ELNÖK: Köszönöm szépen. Így Balczó Zoltán képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon! BALCZÓ ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A 2010-es kormányalakításkor Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az államadósság a legfőbb ellenség, és ellene küzdelmet hirdetett meg. Mivel most nem volt kormányprogramvita, nem tudjuk, hogy a jövőben akarnak-e ez ellen küzdeni, ezért néhány más megfogalmazásra kell hagyatkoznunk. Március 15-én mondta a miniszterelnök úr, hogy: "Megmutattuk, hogyan lehet felfeszíteni az adósságcsapda ajtaját." - nagyon talányos mondat. Május 10-én egy kicsit konkrétabban fogalmazott: "A megtett út sem volt könnyű, sem kényelmes, súlyos nehézségeken, túlerőben lévő ellenfeleken küzdöttük át magunkat, és itt első az államadósság, amin átküzdöttük magunkat." Nézzük a tényeket! 2010 áprilisában 19 323 milliárd forint volt az államadósság, 2014 áprilisában 5264 milliárd forinttal, 27,3 százalékkal több. A bűvszám, a GDP-hez mért adat 84,5 százalék. Lehet, hogy ingadozik, de önök a Széll Kálmán-tervben 67 százalékot vállaltak 2014-re. Vetítsük egy családra, ahogyan a rezsicsökkentést is: 1 millió 284 ezer forinttal növekedett az egy családra jutó államadósság. Mondhatjuk azt, hogy úgy érezzük, ezt nem kell visszafizetni, de emiatt kell 1200-1300 milliárd forint kamatot évente fizetni. Hozzuk közel ezt a számot: három 4-es metró tokkal-vonóval és másfél millió hektár szántóföld ára. Tehát az a kérdésem, hogy ezek szerint önök úgy tekintik, hogy megoldották az államadósság kérdését, felnyitották a csapdát, kinéztek, mélyebbre zuhantak, és azt mondták, itt van, elég volt, ez az, vagy pedig van tervük, mert akkor jó lenne, ha a magyar társadalom számára ezt elárulnák. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • DR. SEMJÉN ZSOLT miniszterelnök-helyettes: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Gondolom, egyetértünk abban, hogy a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok vezetése a régió legmagasabb GDP-arányos államadósságát és emelkedő adósságpályát hagyott örökül a 2010-ben hivatalba lépő új kormányra. Egy ilyen, a GDP 90 százalékának irányába kapaszkodó adósságszintnek a puszta fenntartása is hatalmas terhet jelent a költségvetésre. Az Európai Unió tagállamaival szemben Magyarország - dacolva a recesszióval - mérsékelni tudta az államadósságot úgy, hogy közben a nemzet vagyonát is gyarapította. Az elmúlt négy év alatt 85 százalék fölötti szintről 79 százalék közelébe süllyedt a GDP-arányos adósság, ez az EU-s tagállamok második legsikeresebb adósságcsökkentése. Eközben mindvégig példás fegyelemmel gazdálkodtunk az ország költségvetésével, a hiányt nem engedtük elszabadulni. A következő évekre is dinamikus növekedést prognosztizálhatunk; ezt a markánsan növekvő beruházások alapozzák meg, amelyeknek bővülését az uniós források eredményes felhasználása, az alacsony hozamkörnyezet, a növekedési hitelprogram, és az üzleti bizalom javulása is támogatja. A magyar gazdaság tehát 2013-ban fenntartható növekedési pályára állt. A jelenlegi növekedés ennek tükrében különösen értékes, hogy nem eladósodásra épül, vagyis a magyar gazdaság úgy nő, hogy közben csökken az államadósság, egyensúlyban van a költségvetés, és gyarapszik a nemzeti vagyon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • BALCZÓ ZOLTÁN (Jobbik): Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Hát önnek Varga Mihály odaadta a választás előtti kampánybeszédét, szóról szóra ismerem. Hát nézze meg a mostani adatokat! Államadósság Kezelő Központ: 84,5 százalék az államadósság; 84,5 százalék azért, mert 24 587 milliárd forint a jelenlegi adat, és ha a 2013-as végső adatokat megnézi, akkor ennyi, miniszter úr. Számolja ki! Szívesen vettem volna, ha ön válaszol, és helytáll ezekért a számokért. Megbecsülésem a miniszterelnök-helyettes úré, hogy vállalta, de olyan adatokat adott, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Itt most legalább ezekben a tényekben valahogyan értsünk egyet! Engem egy érdekel: az, hogy önöknek van-e programjuk arra, hogy ebből hogyan fogunk kikerülni. Azt hiszem, ismernek nagy nemzetközi cégeket, Capital Economics, világosan 2012-ben megmondták, hogy nem lehet kinőni, tárgyalásokat kell kezdeni az államadósságról azért, hogy lélegzethez tudjunk jutni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • DR. SEMJÉN ZSOLT miniszterelnök-helyettes: Köszönöm szépen, képviselő úr. Van egy mondása Aquinói Szent Tamásnak, hogy "Contra facta non valent argumenta", tehát a tényekkel szemben nem lehet vitatkozni, a tények pedig a Központi Statisztikai Hivatal számaiból kiolvashatók. Miután ezek a számok igazak, ebből következik az, hogy ha egy növekedésorientált gazdaságpolitika van, és növekedésben van a gazdaság, akkor ki tudja növekedni ezt a nagyon nehéz örökséget. Azt pedig csak zárójelben jegyzem meg, képviselő úr, hogy ha az ön álláspontját akár csak árnyalatnyilag is követné a kormány az adósságkezelés szempontjából, az újratárgyalás és egyebek szempontjából, ennek beláthatatlan következményei lennének a forint árfolyamától kezdve a befektetőkre. Tehát ezért én egyetlen dolgot kérek öntől tisztelettel: részint a tények komolyan vételét, másfelől pedig a felelősséget. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból. - Novák Előd: Mi hiszünk Szent Orbánnak!)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Balczó Zoltán képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: "Mit jelent konkrétan az államadósság nagyságára nézve a miniszterelnök úrnak az a megfogalmazása, amely szerint 'Megmutattuk, hogyan lehet felfeszíteni az adósságcsapda ajtaját.'?" címmel. A miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt válaszadásra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, tárca nélküli miniszter urat jelölte ki. Kérdezem a tisztelt képviselő urat, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét vagy a miniszterelnök úrtól személyesen kéri a választ.
  • ELNÖK: A válaszra megadom a szót Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrnak. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök-helyettes úr. Egyperces viszonválaszra Balczó Zoltán képviselő úré a szó. Parancsoljon, képviselő úr!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválaszra adom meg a szót a miniszterelnök-helyettes úrnak. Parancsoljon!