• DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az egészségügy fejlesztése, a működőképes, stabil intézményrendszer kialakítása össztársadalmi érdekünk. Az elmúlt években összesen 500 milliárd forint költségvetési forrást fordítottunk egészségügyi fejlesztésekre, ebből 170 milliárd jutott új gépekre és műszerekre. Többek között korszerűsödött az Országos Mentőszolgálat elöregedett gépjárműparkja. 2010 óta már több mint 300 új mentőautó beszerzése valósulhatott meg. Közel 11 milliárd forintos uniós keretösszegből pedig az ország 18 megyéjében 22 mentőállomás épül meg, miközben 60 meglévő mentőállomás korszerűsítése is megtörténik még ebben az évben. Szintén komoly előrelépések történtek annak érdekében, hogy a fiatal orvosok minél nagyobb számban dolgozzanak itthon. A rezidenstámogatási program 2011 óta érhető el Magyarországon, a program révén eddig több mint kétezer fiatal szakorvost és szakgyógyszerészt sikerült itthon tartani. Az ösztöndíjas szakorvos- és szakgyógyszerészjelöltek havonta nettó 100 ezer forint juttatásban részesülnek, amennyiben vállalják, hogy a szakvizsgát követően az ösztöndíj folyósításához megfelelő ideig Magyarországon dolgoznak majd, és nem fogadnak el hálapénzt. Örömteli az a cél is, hogy a daganatgyanús betegek 14 napon belül időpontot kaphassanak diagnosztikai vizsgálatra, ezzel is csökkentve a várakozási időket. Tisztelt Államtitkár Úr! Az egészségügy folyamatos fejlesztése mindannyiunk közös érdeke. Ezért kérdezem államtitkár urat, milyen fejlesztések várhatóak az egészségügyben az elkövetkezendő időszakban. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • DR. ZOMBOR GÁBOR, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Ahogy említette, jelentős beruházások zajlanak az országban, és amelyeket megemlített, ahhoz még hozzátenném azt, hogy 2016-ban is folytatódnak, hiszen döntés született arról, hogy száz új mentőgépkocsi kerüljön beszerzésre; döntés született arról, hogy a rezidenstámogatási rendszerben az ösztöndíj a képzés utáni időszakra is, az aláírt szerződés teljes időszakára vonatkozzon, tehát akár tíz évre is. Tájékoztatom, hogy a népegészségügy területén, amelyre 15 milliárd forintot szán a kormány a következő években, a keringési betegségek, cukorbetegség, krónikus légzőszervi és mozgásszervi betegségek és a daganatos betegségek megelőzése, kezelése kiemelt feladat. Itt szeretném megemlíteni, hogy Magyarország kormánya vállalni fogja, hogy 14 napon belül minden daganatgyanús beteget megfelelő diagnosztikai szolgáltatásban részesít.Az alapellátás területén még szintén kiemelt feladatunk, egy új jogszabály bevezetésével ‑ amelyről szintén nemsokára tárgyal reményeink szerint a parlament ‑ végre megoldást találunk arra, hogy hogyan lehet az elöregedett háziorvosi kar utánpótlását megoldani, és hogyan lehet mind financiális, mind szakmai szempontból ismét vonzóvá tenni ezt a hivatást. Ezt szolgálja a 2015-re, illetve a 2016-ra is biztosított 10-10 milliárd forintos összeg. A továbbiakat a következő hozzászólásban mondom el. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, államtitkár úr. Úgy gondolom, hogy egyetértünk abban, hogy a sürgősségi ellátás fejlesztése, illetve az alapellátás fejlesztése azok az elsőrendű feladatok, amelyek stabil talaján a további fejlesztések és a további egészségügyi fejlesztések megvalósulhatnak. Úgy gondolom, hogy ez az út, amelyet felvázolt államtitkár úr, nagyon fontos és jó mindannyiunk számára. Az, hogy 14 napon belül daganatra gyanús betegeknél a diagnosztikai vizsgálatok elvégzésre kerülnek, ez is egy nagyon komoly lépés, hiszen a diagnosztika után, a megfelelő helyes diagnózis birtokában a gyors betegellátás is meg tud történni. Viszont arra szeretném a hangsúlyt fordítani ‑ és ezt államtitkár úr a válaszában elmondta ‑, hogy rendkívül fontos azonban a megelőzés és a szűrővizsgálatoknak a szerepe, hiszen minden egyes esetben a szűrés hatékonyságának a növelésével azért nagyon sok betegséget meg tudunk előzni, tehát ez is egy nagyon fontos feladat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • DR. ZOMBOR GÁBOR, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tehát folytatnám a fejlesztéseket. A gyermekegészségügy fejlesztésére 10 milliárd forintot szán a kormány, a nővérszállók teljes felújítására 15 milliárd forintot, és az elkövetkezendő évben az új budapesti kórház tervezési költségei is bekerülnek a költségvetésbe, tehát ez a megvalósulást biztosítja. Szeretném tájékoztatni arról, hogy ahogy miniszterelnök úr is elmondta, az ápolótanulók részére egy 2,2 milliárd forintos új program indul, és a várólisták csökkentésére pedig egy 5 milliárd forintos program, amelynek az első három hónapos eredményei azok, hogy több mint ötezerrel csökkent a várólistán szereplők száma, és a leggyakoribb, problémát jelentő műtétek esetében több mint 25 százalékkal csökkent a várakozási idő. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Köszönöm, miniszterelnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Bene Ildikó, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Milyen fejlesztések várhatók az egészségügyben a következő években?” címmel. Bene Ildikó képviselő asszonyt illeti a szó. (17.00)
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Válaszadásra megadom a szót Zombor Gábor államtitkár úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Viszonválaszra megadom a szót Bene Ildikó képviselő asszonynak.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Egyperces viszonválaszra van lehetősége államtitkár úrnak.