• FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Igen, elfogadom. ELNÖK: Parancsoljon, képviselő úr! FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Cegléd és térsége fejlődésének egy fontos záloga, hogy korszerűsödjön a 4-es számú főút, korszerűsödjön a régió úthálózata. Az elmúlt hetekben felröppentek az M4-es építésével kapcsolatban hírek: elrendelt belső vizsgálat, majd ezzel együtt az építkezés felfüggesztése Szolnok és Fegyvernek között. Ahhoz, hogy a mi régiónkat ‑ a közép-magyarországi régióban, a nagy régióban vagyunk ‑ és a mi kis régiónkat vonzóbbá tudjuk tenni a cégek, befektetők számára, biztosítanunk kell a minőségi közlekedést. (14.10)Ehhez elengedhetetlenül szükséges a 4-es számú főút korszerűsítése, négysávosítása Cegléd-Budapest, illetve ‑ ahogy már ma elhangzott ‑ Szolnok irányában.Az el­múlt napokban Cegléd és környékén az a hír kapott lábra, hogy a Ceglédet érintő útfejlesztés elmarad; hogy nem érinti a várost a régóta várt M4-es autópálya megépítése.Tisztelt Államtitkár Úr! Mennyiben érinti az Abony-Fegyvernek közúti útfejlesztés felfüggesztése az 1696/2014. kormányhatározat által tartalmazott Albertirsa-Abony közötti M4-es szakaszt, illetve a 405. számú főút szélesítését Újhartyán és Albertirsa között? Tisztelettel várom az államtitkár úr válaszát.
  • DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 2014 és 2020 közötti időszakban a kormány közúti közlekedésfejlesztési céljai között szerepel a megyeszékhelyek, a megyei jogú városok magas szintű közúti kapcsolatainak és a gyorsforgalmi utak még hiányzó részeinek országhatárig történő megépítése. Ezeket a törekvéseket a tavaly nyáron elfogadott nemzeti közlekedési infrastruktúra-fejlesztési stratégia is a legfontosabb feladatok közé sorolja. Ezek a célok az ön által kérdésében említett térségre is vonatkoznak. Az M4-essel kapcsolatos előzményekre Lázár miniszter úr az előbb részletesen kitért, arra az évekig tartó bizonytalanságra, amit az európai források léte, nem léte, ígérete keltett; ez a szakasz az elmúlt napokban lezárult. A kormány döntött arról, hogy 2015. május 31-ig meg kell vizsgálni Szolnok megyei jogú város gyorsforgalmi úthálózatba való bekötésének lehetőségeit. Az ezzel kapcsolatos fejlesztési tervek áttekintése, az új ütemezés megszabása megkezdődött, ez fogja tartalmazni mind a 405., tehát az Újhartyán és Albertirsa közötti szakasz kérdését, illetve ennek a változata az, hogy Szolnokot és ennek megfelelően Ceglédet az M0-s felől közelítsük meg.Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a szolnoki gyorsforgalmi út és az általa érintett térségek bekötése a lehető leghamarabb megvalósuljon. Ennek gyorsítása érdekében a kormány lépéseket tett, és a megfelelő döntéseket meghozta. Köszönöm szépen.
  • FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen az államtitkár úr válaszát. Engem az ön válasza megnyugtatott, és bízom benne, hogy a térségben élőket is megnyugtatta, és azokat a vállalkozásokat, vállalatokat, amelyek a térségben ma működnek, illetve oda akarnak települni vagy szándékuk odatelepülni, őket is megnyugtatta. Nagyon bízom benne, hogy az M4-es építése Szolnok-Budapest irányába mielőbb el fog indulni, és a térség fejlődése ezzel óriási lépéseket tehet. Köszönöm szépen, államtitkár úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)
  • DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Ismétlem: a kormány fenntartja azt a szándékát, hogy a ciklus végéig az összes megyei város elérhető legyen gyorsforgalmi hálózaton keresztül. A jelen kormányzati ciklus végére, tehát 2018-ra Szolnok a gyorsforgalmi úthálózat részévé válik, és ezáltal Cegléd és Szolnok között is a magas szintű közúti kapcsolat megvalósul. Mint említettem, ennek a lehetőségét jelenleg vizsgáljuk, és május végéig a kormány az ezzel kapcsolatos egyedi, ugyanakkor konkrét döntéseket meghozza. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)
  • ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Földi László képviselő úr, a KDNP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a nemzeti fejlesztési miniszternek: „Az M4-es út sorsa a jelen útja” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt válaszadásra Fónagy János államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem a képviselő urat, elfogadja-e az államtitkár úr személyét.
  • ELNÖK: Fónagy államtitkár úr válaszol. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Viszonválasz illeti a képviselő urat.
  • ELNÖK: Az államtitkár úrnak is van egy perce.