• SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mivel miniszter úr nincs itt, gondolom, államtitkár úr fog válaszolni. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben, az ön számára is ismeretes, heves tiltakozást váltott ki Szegeden a minisztérium azon elképzelése, miszerint át akarják nevezni a Ságvári Gimnáziumot. Orvosok, művészek, hírességek, tanárok és tanulók egyaránt léptek fel a minisztérium elképzelése ellen, hiszen egy hatvanéves intézményről van szó, egy olyan intézményről, amely ez alatt a név alatt ért el kiváló eredményeket és sikereket a magyar közoktatásban, és nemcsak a városban, hanem az országban is egyfajta brand alakult ki a Ságvári név alatt.Ön, államtitkár úr, törvényi kötelezettségre, valamint a Tudományos Akadémia állásfoglalására hivatkozik. A Tudományos Akadémia állásfoglalása nem tilt, hanem egyfajta ajánlást fogalmaz meg, ami arra vonatkozik, hogy nem javasolja a Ságvári elnevezést, de vannak akadémikusok, akik azt mondják, hogy a helyi közösségekre kell ezt a döntést bízni. A törvény pedig, ami az önkényuralmi jelképekről szól, valamint a közterületek, közintézmények elnevezéséről, az pedig egész egyszerűen nem vonatkozik az egyetemek gyakorlógimnáziumaira. A gyakorlógimnáziumokra az egyetemi törvény alapján a tavaly megváltoztatott felsőoktatási törvény vonatkozik, amely végső soron egész egyszerűen a miniszter hatáskörébe utalja a névváltoztatás jogát, azaz kizárólag a miniszter szándékán, akaratán múlik, hogy meg akarja-e változtatni az intézmény nevét.Tisztelt Államtitkár Úr! Kikényszeríteni egy ilyen névváltoztatást semmi másról nem szól, mint erőfitogtatásról, amit nap mint nap tapasztalunk itt a parlamentben ‑ és az állampolgárok az utcán ‑ az eszement törvényalkotásukkal, ami egyébként nem szól semmi másról, mint az erőpolitizálásról társadalmi egyeztetések nélkül. Még egyszer tisztelettel kérdezem államtitkár urat, hogy miért akarják megváltoztatni a Ságvári Gimnázium nevét, amire egyértelmű törvényi felhatalmazásuk nincs, és ha megváltoztatják, akkor mikor és hogyan teszik ezt meg. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Magyarországon nagyon sok intézmény viselte Ságvári Endre nevét a rendszerváltásig, egyes bizonyos intézmények akár a legutóbbi évekig, ugyanakkor a rendszerváltás idején ezek a névtáblák lekerültek akár utcák, terek elnevezéséről, akár lekerültek iskolák bejáratáról, akár lekerültek kollégiumok bejáratai mellől. Volt Nagykátán is vagy a III. kerületben ilyen nevű utca, az most már Sinkovits Imre nevét viseli, még Komlón is átnevezték, a XXI. kerületben, Pécsett, Dömsödön, Szolnokon, Martfűn, az V. kerületben, Balkányban, Szarvason, Zsámbékon, Tapolcán, Mosonmagyaróváron, és még sokáig tudnám sorolni, hogy hol hogyan nevezték el. Mondjuk, Balmazújvárosban Liszt Ferenc utca lett a korábbi Ságvári Endre utca, Szolnokon Sándor István utca lett az egykori Ságvári utca. Ezeken a területeken, ezeken a településeken nem okozott ez ilyesfajta gondot és problémát, törvényi kötelezettség nélkül sem, hiszen akkor még az ön által és általam is többször hivatkozott jogszabály nem volt életben. Ugyanígy Kazincbarcikán sincsen már Ságvári iskola, ha az iskolákat nézem, Zalaegerszegen is most már Kölcsey Ferenc Gimnázium van, Oroszlányban is Hunyadi Mátyás Általános Iskola van, Tatabányán is átnevezték, Dunaújvárosban is Dózsa György Általános Iskola lett a neve, Győrben és még sorolhatnám, vagy Tokajban is Tokaji Ferenc Kollégium van az egykori Ságvári Kollégium helyén.Ami a gyakorlóiskolákat illeti, Budapesten is volt egy Ságvári Endre Gyakorlóiskola, ezt most ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolának hívják, és nagyon jó névre tett szert, a korábbiakban is valószínűleg egy jó gimnázium volt, a kilencvenes évek után is nagyon jó gimnázium volt, és a névváltás semmit sem változtatott azon a közösségen, azon az iskolán, az onnan kikerülő diákok eredményein. Éppen ezért bízom benne, hogy sikerül a törvényességet és az MTA ajánlását itt, ebben az esetben is betartanunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
  • ELNÖK: Tisztelt Frakcióvezető Úr! A Házbizottság előtt természetesen joga van ‑ mint a Házbizottság tagjának ‑ ezt az indítványt újból megtenni. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Mi volt az ügyrendi javaslat?) A véleményét értettem, azt elsősorban nem ügyrendinek, hanem politikai jellegűnek tekintem. A Házbizottság ugyanakkor alkalmas fórum arra, hogy ezt megtegye.Folytatjuk a munkánkat. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Mi volt az ügyrendi javaslat? Azonnali kérdésre kell válaszolni!)Tisztelt Országgyűlés! A mai napon napirend utáni felszólalásra jelentkezett (Folyamatos zaj.) Lukács László György, Jobbik; Novák Előd, Jobbik; Kiss László, MSZP; Dúró Dóra, Jobbik; Varju László, független; Bartos Mónika, Fidesz (Folyamatos zaj.); Ander Balázs, Jobbik; Teleki László, MSZP; Z. Kárpát Dániel, Jobbik; Vágó Sebestyén, Jobbik; Ikotity István, LMP; Schmuck Erzsébet, LMP. (Folyamatos zaj.)Tisztelt Képviselők! Fogadjunk, hogy egyetlen képviselő nevét nem tudnák visszaidézni, akik napirend utáni nagyon fontos kérdésben jelentkeztek (Derültség.), márpedig mégiscsak az Országgyűlésnek ezt is lényeges tudnia. Úgyhogy foglalkozzanak azzal, ami a napirendhez tartozik. Így aztán most, 11 óra 52 perckor elkezdjük a kérdések és azonnali kérdések tárgyalását. Először a kérdések következnek. Szabó Sándor, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Miért kell erővel átnevezni a szegedi Ságvári Gimnáziumot, mikor erre egyértelmű törvényi felhatalmazása nincsen?” címmel. Szabó Sándor képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!
  • ELNÖK: A kérdésre Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Tessék!