• FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Igen, elfogadom. ELNÖK: Köszönöm szépen. Képviselő úr elfogadja a válaszadó személyét. Ennek megfelelően Földi László képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon! FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Ismét gondot jelent az Alföldön a belvíz, leginkább a Dél-Alföld és a Tisza mente szenved a mostani helyzettől, de a saját választókörzetemben, Cegléd, Abony, Nagykőrös környékén is érzékelhető, hogy van probléma. A Kötivizig területén öt település, köztük Cegléd és Újszilvás másodfokú készültséget tart fenn, Jászkarajenő pedig első fokozatban védekezik. Bár tapasztalható, hogy az utóbbi időben csökkent a belvízzel borított területek nagysága, az előrejelzések szerint márciusban az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadékra lehet számítani, ami újra megnehezíti a helyzetet. A tavalyi év vége viszonylag csapadékos volt, a talaj sok helyen telített. Az alacsony hőmérséklet miatt a párolgás nem tud segíteni a kialakult helyzeten, a fölösleges víz csak elvezetés útján tud távozni a földekről. Ilyenkor lép működésbe az ország mintegy százezer kilométernél is nagyobb csatornahálózata. De ha igazán hatékonyan működne, ennyire talán nem is válhatna komollyá a helyzet. Tény, hogy a hálózat részben állami, részben önkormányzati, egy harmadik jelentős részben pedig magánfenntartásban van. Ráadásul a tulajdonviszonyok is vegyesek, ami megnehezíti a hálózat üzemeltetését, ám ilyenkor látszik, hogy a csatornák tisztítása, karbantartása nem szenvedhet hátrányt a tulajdonosi vagy fenntartói környezet kuszasága miatt.Kérdezem ezért tehát tisztelt államtitkár urat, hogyan zajlik a belvíz elleni védekezés az Alföldön. Hány szakember dolgozik az elhárításban? Kézben tartható-e a helyzet? Vannak-e már becslések arra vonatkozóan, hogy mekkora károk keletkeztek a belvíz miatt? Számíthatnak-e kártalanításra a kárt szenvedett gazdák? Tisztelettel várom válaszát.
  • POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Hazánkban a belvíz által veszélyeztetett terület nagysága mintegy 44 ezer négyzetkilométer, ez 47 százaléka az ország területének, és ennek nagy része az alföldi mezőgazdasági területeken található. A tavalyi év végén, illetve idén januárban nagy mennyiségű csapadék hullott. Ennek következtében a januárban mért legnagyobb elöntött terület nagysága közel 128 ezer hektár volt. A védekezés jelen pillanatban 83 500 hektár esetében folyik. Ennek a fele szántó. Az üzemelő szivattyútelepek száma 115, és mintegy 499 ember vesz részt a védekezésben. A mezőgazdasági termelők kártalanítására a 2012-ben bevezetett kétpilléres kockázatkezelési rendszer ad lehetőséget, melynek következtében a belvíz miatt bekövetkezett, 30 százalékot meghaladó mértékű hozamcsökkenésre számíthatnak kártérítésre, illetve a kipusztult őszi vetés 100 százalékát hozamcsökkenésként vehetik figyelembe. A káresemények bekövetkezésétől számított 15 napon belül lehet bejelenteni a kárigényt. Ez jelen pillanatban egy folyamat, így ma még nem tudjuk megmondani pontosan, hogy mekkora a mezőgazdaságban bekövetkezett kár. Ezen túlmenően természetesen a belvíz okozta károkra az önkormányzatok is kérhetnek kárenyhítést a vis maior keretből. Az elmúlt négy évben ilyen eseményekre 4,9 milliárd forintot fizetett ki a Belügyminisztérium, és a BM Önerő Alap mintegy 2,2 milliárddal támogatta a vízelvezető rendszerek kiépítését. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)
  • FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm államtitkár úr válaszait a feltett kérdéseimre. Ami számomra legmegnyugtatóbb, az az, hogy a gazdák nem maradnak gazda nélkül úgymond, hanem a megfelelő szaktárca, illetve a Belügyminisztérium és az FM segíteni fogja azokat a gazdákat, akiknek a belvíz komoly károkat okozott.Ugyanilyen fontosnak tartom, hogy az önkormányzatoknál is van lehetőség arra, hogy ha pályáznak a vis maior alaphoz, akkor onnan megfelelő támogatáshoz juthatnak, és ezáltal azokat a károkat csökkenthetik, amelyek a belvíz következtében kialakultak. Köszönöm államtitkár úr válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)
  • POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: A képviselő úr a kérdésének első részében kitért arra, hogy a csatornák fenntartása egy komoly feladat, és valóban így van, 2015-ben 8 ezer kilométer csatorna kitakarítására, rendben tartására fogunk közfoglalkoztatásban sort keríteni. Erre 7,8 milliárd forintnyi keret áll rendelkezésre. Egyébként az elmúlt években folyamatosan nőtt a közfoglalkoztatottak segítségével jó állapotba hozott vízelvezető csatornák száma, így a gravitációs úton biztosított belvízelvezetés, illetve a szivattyútelepeken meglévő műszaki létesítményekkel biztosított vízelvezetés lehetővé teszi, hogy amennyiben nincs katasztrofális vízutánpótlás, az év hátralévő részében is tudjuk kezelni a belvíz okozta problémákat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)(14.00)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Földi László képviselő úr, a KDNP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a belügyminiszternek: „Milyen intézkedések történtek az elmúlt időszakban az Alföldön történő, belvíz elleni védekezés során?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt válaszadásra Pogácsás Tibor államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ, mint már az elején említettem, Pogácsás Tibor államtitkár úrtól fogjuk hallani. Parancsoljon, államtitkár úr!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Földi László képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egy percre Pogácsás Tibor államtitkár urat illeti a szó.