• MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! 2010 óta második ciklusukat töltik kétharmadban önök. Nagyon sok kudarc fémjelzi ezt az időszakot, de most mégis egyet emelnék ki ezek közül, ez pedig a lovastársadalom folyamatos átverése ‑ és egyfajta szavazógépként tekintenek csak rájuk, erre itt kívánnám felhívni a figyelmet ‑, pedig egyébként a lovasok a szocialista kormányok után azt hitték, hogy végre változhat valami. Önök mindent megígértek számukra, persze szokásukhoz híven a választások után ezt azért gyorsan el is felejtették. Ha másra nem gondolunk, akkor ki kell emelni azokat a nagy, komplex beruházásokat, amiket a lovasok számára beígértek, és ahol már némely esetben az alapkőletétel is megtörtént, azonban a költségvetés vitájakor döbbenten láttuk, hogy lehúzták ezeket a sorokat, és nem valósulnak meg ezek a beruházások. De egyébként mindegy is, hogy a tenyésztés, az oktatás, a turizmus, a hagyományőrzés, a versenyzés területéről beszélünk, a lovasok nem értik, hogy miért nem valósulhattak meg a korábbi ígéretek. Ugye, úgy kezdődött az egész történet, hogy önök kérték a szakmát, hogy tegyen le egy programot az asztalra. A szakma ezt meg is tette, a Kincsem nemzeti lovas program önök elé került, egy reális, minden területet érintő stratégia, a legátfogóbb anyag, amit én valaha olvashattam ebben a témában. Ráadásul önök erre, ha jól emlékszem, a 2012. év elején kormányzati szinten rá is bólintottak, de sajnos a gyakorlati lépések azóta sem következtek be. Az MVH-forrásokhoz iszonytatóan lassúan férnek csak hozzá ezek az ágazatok, a lónyilvántartás katasztrofális, a lovasterápiában dolgozó civilek panaszkodnak, hogy a létükért küszködnek, hiszen semmilyen támogatást nem kapnak önöktől, miközben a lóval végzett munka sok figyelemzavaros diáknál bizonyította most már tényszerűen, hogy bizony komoly pozitív hatással van az ő mindennapjaikra. A lovas turizmus szintén haldoklik, pedig hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik.Összefoglalva tehát elmondható, hogy a forrásokhoz egy szűk érdekkör jut itt is csak hozzá. Kérem, ezekre a felvetésekre válaszoljon, a legfontosabb kérdésem pedig az, hogy mikor valósítják meg a Kincsem nemzeti lovas programban leírtakat. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • CZERVÁN GYÖRGY földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány a Kincsem nemzeti lovas programban meghatározott feladatokról és a kiemelt feladatok végrehajtásához szükséges intézkedésekről szóló 1061/2012-es kormányhatározat elfogadása után több, a lovas­ágazattal kapcsolatos intézkedést fogadott el és hajtott, illetve hajt most is végre, amelyek mind a lovastársadalom érdekeit szolgálják. Ezek egyebek mellett a következők: a Nemzeti Lovarda felújítása, fejlesztése 2014-ben 600 millió forint, a 2015-ös költségvetésre 1,4 milliárd forint; az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lovasközpontjának kialakítása, a lovasstadion újjáépítése 2013-ban 181 millió forint, 2014-ben 1,47 milliárd forint, 2015-re tervezve­ 830 millió forint; több nemzetközi lovas­rendezvény: a 2014. évi nemzeti vágta, egyes fogathajtó világbajnokság, a lovas világkupa lebonyolításához biztosított a kormány mintegy 155 millió forintot a lebonyolításra; 2014. január 1-jétől az összes állami ménes az agrártárca kezelésében és felügyeletében van, amely megteremti a lótenyésztés egységes irányítását hosszú távon; megoldottuk a szabad terephasználat kérdését; elindult a lovasin­formatikai rendszer fejlesztése. Ezen főbb, elkezdett feladatok végrehajtásának java része a jövő évre is áthúzódik, amelyhez a központi költségvetés jelentős forrásokat fog továbbra is biztosítani. Tisztelt Képviselő Úr! Szemben az ön állításával, a kormányzat kiemelt helyen foglalkozik a hazai lovaságazat fejlesztésével, tehát a kérdésében sugalltakat a leghatározottabban vissza kell utasítanom. A lovastársadalmat senki nem veri át, senki nem használja ki és senki nem nézi le. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni a földművelésügyi miniszternek: „Befejezi valaha a magyar kormány a lovastársadalom átverését, kihasználását, lenézését?” címmel. Magyar Zoltán képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A válaszadásra megadom a szót Czerván György államtitkár úrnak.