• KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A parlament falai között is már többször próbáltam kérdezni az illetékeseket a Berettyóújfaluban építendő börtönkórházról, de sajnos tisztességes választ egyetlenegy államtitkártársától sem kaptam. Mint ismeretes, sokadik nekifutásra Berettyóújfaluban szeretné felépíteni a kormány a börtönkórházat, közvetlenül a helyi Gróf Tisza István Kórház szomszédságában.Október elején helyi népszavazást is tartottak a kérdésben, és hiába utasította el a rabkórház tervét a szavazók kétharmada, a fideszes városvezetés a népszavazás eredménytelenségére hivatkozva erővel akarja végigverni a projektet, semmibe véve ezzel 3 ezer ember véleményét.(13.10)A népszavazást követő testületi ülésen Muraközi István polgármester antidemokratikus módon nem adott szót a helyi embereknek, többek között dr. Zákány Zsoltnak sem, aki akkor még a helyi kórház szülész-nőgyógyász főorvosa volt. Azért nem kaphatott szót a helyben köztiszteletnek örvendő orvos, mert a népszavazási kampányban a börtönkórház ellen foglalt állást. De ez még nem volt elég, a testületi ülés után a helyi Fidesz gusztustalan lejárató kampányba kezdett Zákány Zsolttal szemben, akinek a szakmai munkája kimagasló volt az elmúlt évtizedekben. Ezt a kórház vezetése is megerősítette. A politikai üldöztetés ott érte el csúcsát, amikor is alig egy héttel a népszavazás után a kórház főigazgatója, Muraközi Zoltán, aki egyébként a polgármester testvére, a kör­zet fideszes képviselőjének az unokaöccse, leváltotta osztályvezetői főorvosi beosztásából Zákány Zsoltot. Ez az aljas, gátlástalan lépés nemcsak azért gyomorforgató, mert pusztán politikai okokból hurcolnak meg, próbálnak meg ellehetetleníteni egy kiváló orvost, hanem azért is, mert semmibe veszik a betegeket, akik rendkívüli módon tisztelik a doktor urat.Tisztelt Államtitkár Úr! Ön egyetért ezzel az eljárással? Ma Magyarországon politikai okokból lehetetlenítenek el főorvosokat. Ez rendben van így ön szerint? Várom érdemi válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Bennünk is felmerül olykor egy-egy kérdés, tisztelt képviselő úr. Ön ugye, miután meggyalázta a Duna-parti holokauszt-emlékművet, utána azt írta ki a Facebookra, hogy mindenkinek ajánlom, hogy ha szomorú vagy fáradt, látogasson el ide, megjön a kedve folytatni a munkát, amit őseink sajnos nem fejeztek be, így biztatván mindenkit a holokauszt folytatására. De önt a Jobbik-frakció megvédi, ön itt országgyűlési képviselő lehet, ön továbbra is folytathatja képviselői munkáját, mert a Jobbik számára ez egy elfogadható álláspont. Ebből látszódik, hogy akár a valódi üldöztetéshez mi a Jobbik viszonya, illetőleg kiket tart meg a saját frakcióján belül.Ami az ön által felhozott ügyet érinti, tisztelt képviselő úr, itt kórházi vizsgálatok indultak az szmsz betartása kapcsán, a kollektív szerződés 6.4. részének a betartása kapcsán, illetőleg a Magyar Orvosi Kamara, annak is az etikai bizottsága indított egy eljárást a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexének előírásainak betartása vagy be nem tartása kapcsán. Ezek a vizsgálatok tehát teljes mértékben a minisztériumtól függetlenül folynak, különböző szabályzatok, orvosi, szakmai, vagy ottani kórházi szabályzatok betartása kapcsán. A főorvos pedig megőrizte a közalkalmazotti státuszát is, megőrizte a főorvosi beosztását is. A kórház tájékoztatása szerint a helyzetet az érintett is elfogadta, tehát továbbra is a betegek gyógyításában ugyanúgy közreműködhet, mint korábban, továbbra is folytathatja azt a tevékenységét, amiről ön azt mondta, hogy nagyra becsülik a településen, amit nincs okom itt kétségbe vonni. Ettől függetlenül a kamara, illetve a kollektív szerződés végrehajtása érdekében eljáró szervek ezeknek a szabályzatoknak a betartását vagy be nem tartását ebben az esetben és még más esetben is ki fogják nyilván független módon vizsgálni. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
  • ELNÖK: Megköszönöm miniszter úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Kulcsár Gergely, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „A Fidesz-rezsim politikai szempontok alapján távolít el már főorvosokat is?” címmel. Kulcsár Gergely képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. A kérdésre Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Megadom a szót, államtitkár úr.