• EGYED ZSOLT (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar egészségügy évtizedek óta súlyos beteg. Bizonyítja ezt a folyamatosan romló népegészség helyzete. Borsodban a megközelítőleg 700 ezer lakost számláló megye számára egyetlen kórház tud teljes körű egészségügyi ellátást biztosítani, ugyanis a miskolci kórházak átszervezése következtében immár a megyeszékhely is krónikus orvoshiánnyal, infrastrukturális problémákkal küzd. Korábban a megyei, illetve a városi kórház több fejlesztési kérelmét is elutasította az Orbán-kormány. Nem támogatták többek között az ultrahang- és röntgenberendezések beszerzését, a központi sterilizáló, illetve az idegsebészeti ellátás fejlesztését sem, ezáltal a rossz egészségügyi mutatókkal rendelkező megyében tovább rontják az emberek esélyeit. Néhány hónappal ezelőtt jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, hogy összevonják a megyei kórházat a városi kórházzal, ami egy szuperkórházként fog működni, viszont mindenki meglepetésére nem a húsz éve vezető Csiba Gábort nevezték ki az élére, hanem a jó balmazújvárosi kapcsolatokkal rendelkező Tiba Sándort, aki történetesen a fideszes országgyűlési képviselő, Tiba István testvére. A döntést azzal indokolták, hogy egy intézmény igazgatójának kinevezése nem tapasztalat, hanem sokkal inkább bizalom kérdése. Az átalakításról államtitkár úr azt mondta, a szuperkórház keretében a két miskolci kórház szellemi kapacitása és technikai potenciálja egyesül, és ez jobb lesz a betegeknek. Viszont a fejlesztéseknek egyelőre nyomát sem látni, emellett sorra menesztették a stratégiai szakmai vezetőket vagy tették lehetetlenné a helyzetüket. A jelenlegi kormány látszólag tagadja a profitorientált egészségügyet, és másra akarja hárítani a felelősséget. Mindeközben Tiba Sándor érdekeltsége ukrán szálakon is fut. Az ukrajnai központú CRU Hungary Kft., amely klinikai vizsgálatokat szervez, kapcsolódik Tiba Sándor pályafutásához, a cég az akkor általa vezetett MISEK Kft.-vel kötött mintegy 300 millió forint értékű együttműködési megállapodást. A CRU kiemelt partnere a miskolci Macro Klinikának, a Tiba Sándor vezette szuperkórház pedig e többmilliárdos magánegészségügyi vállalkozás háttérintézménye. Ezekre a kérdésekre várnék államtitkár úrtól magyarázatot és biztató szavakat a Borsod megyei lakosság számára. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Jobbik frakciójából korholni azt, hogy valahol valaki az egészségügyből él meg; hát, nézzen egy sorral maga elé, egy kicsit jobbra, s nézze meg a parlament orvosexportőrét, akinek a családi vállalkozása abból szerezte a profitját, és ő büszkén azt is újságolta, hogy hogyan lehet külföldre, Írországba vagy máshova közvetíteni orvosokat. Ha olyan embert keres Magyarországon vagy bárhol, aki abból akart jól megélni, hogy a magyar betegek számára rosszabb legyen, mert kevesebb orvos legyen, de neki jobb legyen, mert ebből a közvetítési díjból nyilván szép summára tett szert, akkor a Jobbik-frakcióban nézzen körbe. És ha nem tartja elfogadhatónak azt, hogy valaki, mondjuk, orvosexporttal foglalkozzon, és így egy másik megyének vagy az országnak rontsa az egészségügyi színvonalát, akkor javasolja képviselőtársa kizárását a Jobbik frakciójából. Hogy lehet, hogy a jobbikos orvosexportot ön jónak tartja, amúgy pedig az egészségügyben több forrást szeretne látni? Másrészről, tisztelt képviselő úr ‑ ezt fontos elmondani itt, hiszen ön félrevezető mondatokat mondott ‑, semmifajta változás nem történt negatívan a dolgozói létszámban, az új szuperkórház természetesen mindenkit továbbra is alkalmaz. Ahhoz viszont, hogy ne lásson ön a Csillagpontban vagy az új szuperkórházban fejlesztéseket, csukott szemmel kell járni, tisztelt képviselő úr, hiszen 19 milliárd forintnyi infrastrukturális fejlesztés valósult meg az elmúlt hét esztendőben, másfél milliárd forintnyi energetikai fejlesztés valósult meg az elmúlt években, 700 millió forintnyi humánerőforrás-fejlesztés valósult meg, ez összesen 22 milliárd forint. Már előkészítés alatt van és hamarosan megvalósul újabb 600 millió forint épületenergetikai fejlesztés, 3 milliárd forintból a pszichiátriai gondozóhálózat, a gyermeksürgősségi és traumatológiai ellátás, az egynapos sebészet, valamint a laboratórium műszerezettsége tud megújulni, 500 millió forintból pedig humánerőforrás-fejlesztés és lakossági prevenciós program valósul meg. Tisztelt képviselő úr, ezek mindenki számára látható fejlesztések. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.) (13.00)
  • ELNÖK: Köszönöm, Cseresnyés államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Egyed Zsolt, a Jobbik képvi­selője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Közpénzből zsebpénz, avagy hogyan tehető még jobban tönkre Borsod megye egészségügyi helyzete?” címmel. Egyed Zsolt képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.