• PÓCS JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány célja, hogy Magyarországon olyan családbarát környezet legyen, amely támogatja a magyar családok gyermekvállalását. A kormány 2010-ben ígéretet tett arra, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremt az országban. Ebben a Jászság is jelentős szerepet vállalt. Az évtized elején még jellemző volt a munkanélküliség, ehelyett most már inkább munkaerőhiányról lehet beszélni. Jászberény és Jászfényszaru városokban a legnagyobb beruházók által a legkomolyabb fejlesztések valósultak meg. A gazdaság erősödésével és a munkahelyteremtő beruházások támogatásával párhuzamosan a családtámogatások rendszere is folyamatosan fejődött. Azok után, hogy a szocialista-liberális koalíciók lebontották az addigi támogatási rendszereket, a polgári kormányzat újraépítette azokat. Csak a legfontosabbakat hadd említsem: kiépült a családi adókedvezmények rendszere, kibővült a gyes biztosításának rendszere, és életbe lépett a gyed extra intézkedéscsomagja is. A családi otthonteremtési kedvezmény programja soha nem látott mértékű segítséget nyújt a családoknak; például a családok lakáshitel-, illetve a diákok hiteltartozásának csökkentését célzó program is kiegészíti mindezt.Ezen erőfeszítéseket a családalapítási kedv növekedésében és a születésszám emelkedésében lehet igazán mérni. Egy jelentős jászsági gazdasági példa is mutatja ezt a fejlődést: a közelmúltban a megnövekedett igényeknek megfelelően Jászfényszaru vá­ros­ban egy új, 9 csoportos óvodát adtunk át, 105 millió forintos állami támogatással, 695 millió forintos összköltséggel.Államtitkár úr, kérdezem tisztelettel: hogyan folytatja a kormány a családok támogatását? Milyen ösztönzőket lehet még kihasználni annak érdekében, hogy a magyar népesség hosszú időtávon jellemző csökkenése megálljon és növekedésnek induljon? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ezen kormányzati intézkedések örömteli következménye, hogy a termékenységi ráta a 2010-es 1,25-ről most már 1,49-re emelkedett, tehát érezhetően több gyermeket vállalnak a magyar családok. Bízunk benne, hogy a támogatások révén is és amúgy is ez a tendencia folytatódni fog. Az is fontos, hogy a családtámogatásokon belül a munkaalapú támogatások aránya 24 százalék volt 2010-ben, tehát 24 százalék járt akkor, amikor valaki munkát is és gyermeket is vállalt, a kedvezményeket úgy bővítettük, hogy most már 58 százalék azon kedvezmények aránya az összes kedvezményen belül, amelyek munkához kötött támogatások.Az is lényeges, hogy az egykulcsos adórendszer és a családi kedvezmény összességében 2010 óta már 3000 milliárd forintot hagyott a családoknál, ez egy óriási összeg, ennyivel vannak előrébb, ennyivel vannak beljebb a családok. Ha azt nézzük, hogy egy családra vetítve ez mekkora összeg, ez évi 240 ezer forint most átlagosan, illetőleg több mint másfél millió forint, ami a családoknál maradt az elmúlt esztendőkben, és ehhez még ki-ki hozzá is számíthatja, mondjuk, a rezsicsökkentésen megspóroltakat. Tovább növekszik a kétgyermekesek adókedvezménye. 2018-ban ez már 35 ezer forint lesz havonta, 2019-től pedig 40 ezer forint, hiszen a kormány vállalta, hogy négy év alatt megduplázza a kétgyermekesek adókedvezményét. A kormányzat nem régi döntése nyomán a harmadik és további gyermeket vállalóknak a jelzáloghitel-tartozása is csökken, az állam ezt átvállalja egy-egy millió forint erejéig. Az is fontos jövőbeni intézkedés, hogy a kormányzat elkötelezett a bölcsődefejlesztés mellett. 2018-ban közel 37 milliárd forint költségvetési támogatást fog kapni a bölcsődei ellátás és a bölcsődék fejlesztése, ha pedig összességében nézem az EU-s és hazai támogatásokat, akkor 100 milliárd forint az az összeg, amiből új bölcsődék, új óvodák építésével próbáljuk a családok életét ezen a módon is segíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Pócs János, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Népesedési fordulattá válik‑e a családbarát fordulat?” címmel. Pócs János képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, Pócs János képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.