• HORVÁTH IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! 2015 tavaszán bedőlt a kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező Tarsoly Csaba által fémjelzett Quaestor-csoport. A brókercég csődje nem csupán kisbefektetők ezreit, hanem számos önkormányzatot is nehéz helyzetbe hozott.Miniszter Úr! Ön 2015 áprilisában egy sajtótájékoztatón nevesítette, hogy Újpest önkormányzata is e körbe tartozik. Ezt követően az Állami Számvevőszék is vizsgálta Újpest önkormányzatának befektetésekkel kapcsolatos döntéseit, az erről szóló jelentés több súlyos megállapítást is tartalmaz. Eszerint az önkormányzat egyes befektetéseivel kapcsolatos döntés-előkészítés és döntéshozatal nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak és a vagyongazdálkodási rendeletben foglaltaknak.A szabálytalanságok sorát hosszan tudnám sorolni, de egy több mint 50 oldalas ÁSZ-jelentésből csak idéznék. „A Quaestorral annak ellenére kötöttek szerződést, hogy az nem minősült átlátható szervezetnek, de nem felelt meg az önkormányzat helyi szabályozásának sem. A forgalmi célú értékpapír analitikus számviteli elszámolása sem volt szabályszerű, az éves beszámolókban a vagyont nem a valóságnak megfelelően vallották be, hibás volt a számviteli politika, számlarend is, 25-45 százalékos korrupciós index volt, ami magas.”Kérdezem miniszter urat, hogy a kormányhivatalok folyamatos törvényességi felügyelete miért nem volt képes kiszűrni ezeket a szabálytalanságokat. Levonták‑e a Quaestor-ügy tanulságait, tettek‑e intézkedéseket a törvényességi felügyelet hatékonyságának növelése érdekében? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
  • LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm szépen a kérdését, és köszönöm szépen, hogy az ügy szóba került, bár kétségtelen tény, hogy az emberből ilyenkor kikívánkozik, hogy az önkormányzatok eladósításában és abban, hogy az önkormányzatok ennyi hitelt fölvehettek, annak a frakciónak és annak a kormánynak, amit ön és az a frakció is, ahol ön ül, támogatott, döntő szerepe és feladata volt. Hiszen a Magyar Szocialista Párt kormánya tette szükségessé, hogy minél több hitelt fölvegyenek az önkormányzatok 2002 és 2010 között, és ez a kormány, a szocialista kormány tette lehetővé jogszabályokkal, hogy eladósodjanak az önkormányzatok. Ennek volt az egyik következménye, hogy nagyon sokan kockáztatták az önkormányzatoknak, akár kerületeknek is a vagyonát, vagy kockáztatták pénzügyi biztonságát is.A konkrét ügyben jegyzem meg, hogy a kormányhivatal mindent megtett, amit a jogszabályok adta keretek között megtehetett. Az Állami Számvevőszék meggyőződésem szerint korrekt vizsgálatot folytatott le. 2010 után pedig a törvényhozás, részben az önök támogatásával és segítségével is, módosította azokat a jogszabályokat, amelyek az önkormányzatok eladósodásával, pénzügyi kötelezettségvállalással, pénzügyi tranzakcióival kapcsolatosak.Ezért azt tudom önnek mondani, hogy ami akkor előfordulhatott egy szocialista szabály miatt, az ma már lényegében kizárt. Hiszen ma ilyen tranzakciót az önkormányzatok nem folytathatnak le, adósságot is csak abban az esetben keletkeztethetnek, ha a gazdasági minisztérium és a kormány ehhez hozzájárul. Pénzügyi kötelezettséget sem vállalhatnak hitel formájában más törvényi körülmények közepette, mint amit az előbb említettem.Az egy fontos fölvetése ‑ ebben a ciklusban, úgy gondolom, ennek a politikai feltételei már nincsenek meg ‑, hogy a 2010-14 közötti időszakhoz képest tovább szigorítsuk a kormányhivatalok ellenőrzési jogkörét, és az önkormányzatok gazdálkodása tekintetében ezt kiszélesítsük. Amennyiben van ilyen szocialista támogatás egy kétharmados törvénymódosításhoz, azt köszönettel vesszük. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Horváth Imre, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Levonták-e a Quaestor-ügy tanulságait, avagy biztosított-e az önkormányzatok hatékony törvényességi felügyelete?” címmel. Horváth Imre képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A kérdésre Lázár János miniszter úr válaszol. Miniszter úr, öné a szó.