• TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben is feltettem azt a kérdést, hogy miért védik ilyen mértékben Farkas Flóriánt, és igazán nem kaptam rá semmilyen választ, csak annyit, hogy a legnagyobb cigányszervezet vezetője, és ezért úgy érzik, hogy védeni kell Farkas Flóriánt.Tisztelt Államtitkár Úr! Ön egy becsületes ember. (Dr. Rétvári Bence: Köszönöm szépen. Itt abba kell hagyni!) Ön egy becsületes ember, és azt gondolom, önnek meg kellene védeni az adófizetőket, mégpedig azért, mert Farkas Flóriánék ellopták azt a pénzt, amelyet Balog Zoltán minisztériuma visszakért, mégis két-három hónapra rá a miniszter úr elment, és egy születésnapi ünnepséget szerveztek Szolnokon.Államtitkár Úr! Azt gondolom, felháborítja a magyarországi lakosságot, és nem csak a roma lakosságot, hogy olyan pénzeket próbálnak meg eltüntetni és hátteret biztosítani az eltüntetéshez, amely az adófizetők pénzéből tevődik ki. Azt gondolom, meg kellene vizsgálniuk azt, hogy Farkas Flórián hova tette el azokat a forrásokat, amelyeket egyébként a média is nagyon sok esetben megírt, akár a RomNet, akár más média, és önök nem hajlandóak arra, hogy kivizsgálják érdemben a politikai részét, nem pedig a büntetőjogi részét, hogy hova tűnt el ez a pénz. Ön is látja és tudja azt, hogy Farkas Flórián ebben a négyéves ciklusban még nem szólalt fel. Azért az felháborító, hogy több mint egymillió forintot ke­res, és rendre nincs az ülésteremben Farkas Flórián, nem beszél a magyarországi cigányságról akkor, ami­kor a költségvetésről van szó, a zárszámadásról van szó, az egészségügyről van szó vagy az oktatásról.Tisztelt Államtitkár Úr! Mikor akarják ezt a szálat elvarrni Farkas Flórián körül, és ezáltal a magyarországi cigányságot megvédve próbálnak meg egy olyan valós tényfeltárást végezni, ami megnyugtatja a közvéleményt és megnyugtatja a magyarországi cigányságot? Mert azt gondolom, ahogy ön is mondta, Farkas Flóriánt nem azért kell tisztelni, mert több személy van a szervezetében, hanem akkor kell tisztelni, ha tisztességes, becsületes munkát végez; ezt most nem látja a magyar nép. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az LMP padsoraiban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogy ezt a múlt héten is elmondtam, egy kormány számára egyértelmű, hogy a legnagyobb cigányszervezet az egyik legfontosabb partner, hiszen ő az, aki a legtöbb cigány emberrel tartja a kapcsolatot, ő tudja az érdekeiket a legszéleskörűbben képviselni. Nem három-négy fős szervezetekkel kell egy kormányzatnak kapcsolatot kialakítani, hanem olyanokkal, akik valóban ott vannak a cigány emberek között, ott vannak a településeken, és tudják az ő kéréseiket tolmácsolni, az ő javaslataikat továbbadni. Ezért indítottuk el a „Biztos kezdet” gyerekházakat, a tanodaprogramot, vagy folytattuk tovább a korábbi ilyesfajta javaslatokat, vagy a Keresztény Roma Szakkollégium támogatását ezért növeltük évről évre, hogy valóban ezeken a társadalmi problémákon segítsünk, hiszen a nehéz helyzetben lévők egy része cigány honfitársunk, egy része nem cigány honfitársunk, de mindenki számára fontos, hogy munkahelyeket tudjunk teremteni, képzőprogramokat tudjunk indítani. Ha bármelyik programban, akár amire ön utalt, akár másikban, szabálytalanság volt, elindítottuk a szükséges eljárásokat. Ebben az esetben is tizenkét eljárást indítottunk el; ahol jogszabálysértést tapasztaltunk, ott visszaköveteltük ezeket a támogatásokat, mindenhol teljes mértékben igyekeztünk átláthatóan és szabályosan eljárni. Ahol az állami támogatásokat nem helyes módon vagy nem szabályos módon használták fel, azokat pedig visszaköveteltük, pontosan azért, hogy az adófizetők pénze a lehető legjobban és a legszabályosabban hasznosuljon.Ön is láthatta ‑ itt a parlamentben is folyamatosan beszámoltunk azokról a különböző vizsgálatokról, amelyek elindultak, elsőfokú, másodfokú cselekmények voltak benne ‑, hogy mik lettek az eredményei, a sajtóból is értesülhetett erről. De ezek után ugyanolyan fontos, hogy ha ezeket a helyzeteket tisztáztuk, és a törvényesség, a szabályosság helyreállt, akkor ugyanúgy folytassuk a párbeszédet, és újabb-újabb lépéseket tegyünk, hogy minél több munkavállaló legyen Magyarországon, minél alacsonyabb legyen a munkanélküliség, és minél többeknek legyen olyan képzettsége, akár célzott szociális programok keretében is (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), amivel utána jobb módban tud élni, mert jobb állásba tud elhelyezkedni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)(12.40)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Teleki László, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Kiről és miről tudhat Farkas Flórián, hogy körömszakadtáig védi a Fidesz?” címmel. Teleki képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, Teleki képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.