• DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Nemrég jelent meg a „Jó Állam Jelentés”, amelynek keretében készült egy átfogó kutatás is arról, hogyan látja a lakosság a kormány teljesítményét, az ország állapotát. A jelentés lesújtó képet fest a családok helyzetéről. A megkérdezett gyermekes családok több mint 67 százaléka nem rendelkezik egy hónapnál hosszabb időre elegendő tartalékkal. 62 százalékuk szerint ma két keresetből sem lehet tisztességesen felnevelni három gyermeket. Elsöprő többség szerint óriási kockázatot jelent, ha az egyik szülő bármilyen oknál fogva kiesik a munkaerőpiacról, vagy ha valamelyik szülő egyedül marad a gyermekekkel, mert egy keresetből borzasztóan nehéz gyermeket nevelni. Minél kevesebb a gyermek egy családban, annál rosszabb a gyermekvállalás állami támogatásának megítélése. Az egy gyermeket nevelők a legelégedetlenebbek a kormány politikájával. Az emberek közel 60 százaléka elégedetlen a családi pótlék mértékével; 61 százalékuk gondolja azt, hogy igazságtalan az adórendszer, és ennél is többen vannak, akik szerint csökkenteni kellene az adókat. Mindez azt mutatja, hogy nem olyan kedvező a kormány családpolitikájának és adórendszerének a megítélése, mint ahogy azt önök folyamatosan állítják. A családok többségének ma is anyagi gondot okoz a gyermeknevelés, és csak a magaskeresetűek elégedettek a kormány családpolitikájával. A Fidesz kormányzásának hetedik évében az anyagi biztonság a magyar családok többsége számára elérhetetlen állapot. A Fidesz által ígért erős középosztály helyett hónapról hónapra tengődő tömegeket, elszegényedő középosztályt és megélni nem tudó családokat látunk, államtitkár úr. Miért hagyják cserben a családok kétharmadát? Kérem, válaszoljon arra, hogy egyáltalán szándékukban állna‑e felülvizsgálni az igazságtalan családtámogatási rendszert és adórendszert, azt, amivel a magyarok többsége egyértelműen elégedetlen? Várom válaszát. (Dr. Józsa István: Igaza van!)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Tudja, a magyar családok mindig gyanúsan tekintenek azokra a politikusokra, akik adóváltozásokról beszélnek úgy, hogy a családok 92 százaléka tudja a családi kedvezményeket igénybe venni, tehát a családi típusú adózást és a családi típusú járulékkedvezményeket (Dr. Józsa István: 67 százaléka szegény!), átlagkeresettel rendelkező két szülő, átlagkeresettel rendelkező szülő esetében, három gyerek esetében nem fizetnek sem adót, sem járulékot, majd az LMP politikusa feláll, és azt mondja, hogy ő változást szeretne a családok támogatásában. (Demeter Márta közbeszól.) Tisztelt Képviselő Asszony! Az ön mostani pártjának a programjában az szerepel, hogy növelni fogják a személyi jövedelemadót, növelni fogják az adókat. (Demeter Márta: Ne hazudjon, államtitkár úr!) Ez a családok számára rendkívüli hátrányt jelent. Az ön korábbi pártja pedig elvett egyhavi gyest, csökkentette a családok támogatását, a második-har­ma­dik gyermek után elvette a családi adókedvezményt, tehát a gyakorlatban megvalósította azt, amitől a családok rettegtek, akár a szocpol elvételét, akár a családi típusú kedvezmények elvételét. Ma Magyarországon egy családbarát adózási rendszer van. A feladatunk, hogy egyre család­bará­tabbá tegyük Magyarországot. Ebben még valóban van feladatunk, de az adórendszer kiemelten tudja egyrészről támogatni a családokat, másrészről Eurostat- és más adatok alapján is csökkenteni a szegénység kockázatát a családosok körében, hiszen korábban egy gyermek vállalása vagy két-három gyermek vállalása szegénységi kockázatot jelentett. Ma már ez sokkal kisebb mértékben igaz, sőt valamelyest kezd ez el is tűnni. Éppen ezért fontos számunkra, hogy ezt az adózási rendszert megőrizzük. Láthatólag ezt az LMP támadja. Az LMP személyi jövedelemadót akar emelni, az LMP a családok adóját akarja emelni. (Demeter Márta: Ne hazudjon, államtitkár úr!) Nem tudjuk pontosan, hogy mire fordítaná ezeket az összegeket. De ön sem tudott most sem egy másik olyan országot mondani az eurózónán belül, az Európai Unión belül vagy az OECD-országokon belül, ahol a GDP 4,5 százalékánál nagyobb mértékben támogatnák a családokat. Ha összeadjuk a családok számára nyújtott kedvezményeket, támogatásokat, ez 4,5 százaléka a teljes nemzeti összterméknek. Nem hiszem, hogy ön vagy bármelyik párttársa későbbi felszólalásaiban tud ennél magasabb fokú támogatást mondani bármelyik ország költségvetésében. (Dr. Józsa István: Dehogynem!) Köszönöm szépen.
  • ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Demeter Márta, az LMP képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Miért hagyja cserben a kormány a családok kétharmadát?” címmel. Demeter Márta képviselő asszonyt illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.(12.10)