• DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm, elnök úr. Államtitkár Úr! Folyamatosan azt halljuk a kormánytól, hogy megszűnt a gyermekéhezés, és hogy több százezer családnak sikerült kitörni a szegénységből. A valóságban viszont nem a szegény családoknak a helyzete javult, csak a szegénység meghatározása változott, a kormány a besorolások megváltoztatásával és különböző statisztikai trükközésekkel érte el, hogy papíron csökkenjen a szegénység. 2013-ban önök megváltoztatták a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzet meghatározását úgy, hogy az alacsony jövedelem mellett más hátrányt is igazolni kell. Tehát az a gyermek, akinek a szülei közmunkások és elvégeztek egy közmunkástanfolyamot, már nem számít hátrányos helyzetűnek. Ennek következtében, míg 2010-ben 476 ezer gyermek tartozott a hátrányos helyzetű kategóriába, tavaly már csak 212 ezren. Ezzel kapásból a felére csökkent az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésre jogosultak száma, annak ugyanis a jövedelmi rászorultságon túl már a hátrányos helyzet is a feltételévé vált. A másik ilyen trükk, amit alkalmaztak, a jövedelemküszöb befagyasztása volt. A szegény családok gyermekeinek járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot a kilenc éve változatlan jövedelemküszöb alapján állapítják meg. Ezért, ha egy kicsit is nő a család jövedelme, akkor már el is veszíti a jogosultságot, miközben a megélhetés továbbra sem biztosított. Emiatt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak száma 2010 óta több mint 200 ezerrel csökkent. Aki elesik ettől a támogatástól, az többé nem jogosult ingyenes bölcsődei ellátásra, ingyenes általános iskolai és kedvezményes középiskolai étkezésre sem. Statisztikailag tehát majdhogynem megszűnt a gyermekéhezés. A valóság viszont ettől nem változott, államtitkár úr, a valóság ettől még tragikus. A kérdésem, hogy tesznek‑e lépéseket arra, hogy végre a valóságot és ne csak a statisztikákat változtassák meg. Nagyon kérem, hogy válaszában ne hazudozzon, az LMP-ről sem! Elhiszem, hogy nagyon kínos, hogy a Fidesz-kormány, amely hatvanféle új adót vezetett be (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amely 27 százalékos rekord­magas áfát vezetett be (Az elnök ismét csenget.), és a családpolitikája arról szól, hogy pár család üzleti érdekét szolgálja… ‑ tehát a gyermekéhezéssel kapcsolatos kérdésemre válaszoljon. Köszönöm. (Taps az LMP soraiból.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A Fidesz-KDNP olyan adókat vezetett be, amelyet a multicégek fizetnek. A bankok, a nemzetközi kereskedőcégek, az energiaszolgáltatók vagy azok a külföldi kézben lévő közműszolgáltatók, amelyek valóban többet kell hogy fizessenek a magyar adórendszerben, pontosan azért, hogy utána ezermilliárdokat tudjunk elengedni adóban a magyar családoknak. Ez a különbség a baloldal és a jobboldal politikája között, hogy mi a multik adójából akarunk adókedvezményt adni a magyar családoknak. Ez a baloldali kormányok idején pont fordítva van.Az ön okfejtése, képviselő asszony, tartalmilag és formailag is helytelen. Ön két számot vett ki, hogyha megnézte volna a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek számának az alakulását, akkor azt látta volna, hogy évről évre csökkenés van benne. Nyilvánvalóan, hogyha ez egy jogszabály-módosításon múlna, akkor csak egy évben lenne csökkenés, minden évben van csökkenés, mert minden évben szerencsére csökkent ezeknek a gyerekeknek a száma. Nem trükközésről van szó, mert évről évre pozitív, csökkenő folyamatról van szó, a számok önt cáfolják ebben az esetben. (12.30)Azt mondta, hogy ne kormányzati statisztikákat nézzünk. Önöknek nagy barátja az Európai Unió. Nézzük meg, hogy az Európai Unió Eurostat-sta­tisztikáiban 2012 és 2015 között mennyivel csökkent azoknak a száma, akik a három szegénységi faktor valamelyikének ki vannak téve, azaz jövedelmi szegénység, munkaszegénység, súlyos depriváció. Nem magyar, Eurostat-módszertan alapján 800 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik a szegénység valamelyik faktorának ki vannak téve. Ön szerint az Európai Unió is hazudik azért, hogy a magyar kormány céljait szolgálja, és az Európai Unió direkt kozmetikázott adatokat hoz Magyarországról, hogy a kormány politikáját segítse? Eléggé összetett összeesküvés-elmélet lenne.A gyermekéhezés pedig azért csökken, tisztelt képviselő asszony, mert a baloldali kormány idejében 29 milliárd forintot szántak erre a célra, mi pedig több mint 70 milliárdot, jövőre már 79 milliárd forintot szánunk erre. Azért csökken, mert két és félszer annyit költünk rá. Köszönöm szépen.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Demeter Márta, az LMP képvi­selője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Statisztikailag csökkenő szegénység?” címmel. Demeter Márta képviselő asszonyt illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.