• DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm, elnök úr. Államtitkár Úr! A kormány lakástámogatási politikája is az átlag fölött kereső családokat célozza. A segítségre valóban rászorulóknak szinte semmi nem jut. 2016-ban a költségvetési támogatások 77 százalékát kapták a magasabb jövedelmű családok, miközben a szegény családoknak célzott lakhatási célú támogatások évről évre zsugorodnak. Egy nemrég megjelent kutatás szerint az ország lakosainak majdnem 27 százaléka olyan otthonban lakik, amely beázik, vizesedik vagy penészes, több mint félmillió gyermek él ilyen körülmények között. Ahol három gyermek van, ott majdnem biztos a túlzsúfoltság. A nemzetközi összehasonlító adatok szerint ilyen a magyar lakások 40 százaléka. 2016-ban 1,6 millió háztartásnak volt rezsitartozása. A földgáz és távhő esetében csaknem 100 ezer, a villamos energia esetében több százezer fogyasztónak van a kikapcsolás veszélyével fenyegető tartozása. A kikapcsolt fogyasztók száma is tízezres nagyságrendű. A 136 ezer nem teljesítő jelzáloghiteles harmada is súlyos fizetési problémákkal küzd. A kormány az elmúlt években látványosan kivonult a rászoruló családok támogatásából. 2015-ben önök eltörölték a lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatást, bérlakásprogramról hallani sem akarnak a mai napig. Az önkormányzatokat magukra hagyták a szegény családok lakásgondjainak kezelésével. A szociális célú önkormányzati lakásállomány az összes lakás alig másfél százaléka, és ennek egy része is rendkívül leromlott állapotú. Kérdezem, államtitkár úr, miért nem enyhít a kormány a szegény családok százezreinek lakhatási gondjain. Miért nem indít állami bérlakásprogramot, nyújt lakhatási támogatást, miért nem csökkenti a lakásfelújítások áfáját, és miért nem ad pénzt a családoknak energiahatékonysági felújításokra? Várom válaszát, és annak fényében várom válaszát, hogy nézzenek szét az országban! Minden egyes szám, amit mondtam, amögött családok élete van, gyermekek élete van. Ennek fényében várom a válaszát. (Taps az LMP padsoraiban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Nehéz lesz önnek azt bebizonyítani, hogy a rezsidíjak kétszeresére-háromszorosára emelése javítja a lakhatási körülményeket, ellenben a rezsicsökkentés a gazdagoknak kedvez és nem a szegényeknek, és a CSOK pedig nem is létezik Magyarországon ‑ mert egy ilyesfajta képet próbált itt vázolni, tisztelt képviselő asszony. Önök nem segítették, hanem előidézték a magyar családok lakhatási gondjait akkor, amikor az MSZP-s időszakában még ön is részese volt annak a korszaknak, amely százszorosára emelte a magyarországi devizatartozások összegét, fölpörgették a devizahitelezést azért, mert szétverték az első Orbán-kormány támogatott forinthiteles rendszerét.Ezzel szemben mi igyekszünk mind a szegénységi problémákat, mind a lakhatási problémákat csökkenteni. Például az ön által idézett adattal szemben 6,9 százaléka a lakásoknak az, amelyben túlzsúfoltan élnek a lakók, de nyilván ez is egy csökkentendő szám, ebben egyet tudunk érteni. A lakhatással kapcsolatos kiadások Magyarországon 21,5 százalékát teszik ki a családok jövedelmének, 21 és felet. Az EU-ban 22 és felet. Tehát ma már szerencsére egy magyar embernek a lakására kevesebbet kell költeni, mint az uniós átlag.A túlzsúfoltsági mutató is 47 százalékról 40 százalékra esett az elmúlt hét évben Magyarországon. A rezsicsökkentésnek köszönhetően 25 százalékkal kerül kevesebbe a fűtés, mint korábban. A rezsicsökkentés összességében 909 milliárd forintot hagyott a magyar családok zsebében.Az új lakást építőknek is jó hír, hogy 5 százalékos, nagyon kedvezményes az új lakások áfája. 5 millió forintig a családok építőanyagra, saját házuk építésére szintén nagyon kedvezményes áfakulcsot vehetnek igénybe.Energetikai korszerűsítésre a kormány 50 milliárd forintot fordított, az „Otthon melege” programban szintén 145 ezer családnak tudtuk az energetikai korszerűsítését megvalósítani, és mindemellett a családok otthonteremtési kedvezménye 100 milliárdos nagyságrendben nyújt támogatást a magyar családoknak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), teljesen új, korszerű, alacsony rezsijű házak felépítéséhez. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)(12.50)
  • ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Demeter Márta, az LMP képviselő asszonya, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Miért nem enyhít a kormány családok százezreinek lakhatási gondjain?” címmel. Demeter Márta képviselő asszonyt illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.