• IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Itt a tél. Magyarországon sok év óta gondot jelent az energiaszegénység. Már rég nem csak a hajléktalanokról beszélünk, akik közül sokan lakhatás híján az utcán fagyoskodnak és hűlnek ki. Ugyanis számos családnál, és ezt a KSH adatai is bizonyítják, a szegénység azzal jár, hogy nem tudnak elég pénz félretenni a téli fűtésre, ezért otthonukban éri őket a fagyhalál, de legalábbis az egészségük lényegesen legyöngül a hideg miatt.A leginkább érintettek az egyedülállók, az idősek, a nagycsaládosok, a családi házban élők. A normatív lakásfenntartási támogatás megszűnése, a kötelező kéményseprő-szolgáltatás átalakítása és a díjhátralék-kezelés anomáliái miatt a helyzet folyamatosan romlik. A szociális tüzelőanyag-támogatás rendszere valamit segített ezen a problémán, de mint ahogy az LMP többször benyújtott országgyűlési határozati javaslata mutatja, távol állunk a jó és teljes körű megoldástól.A kormány félvállról ugyan odavetett némi forrást, de nem volt tekintettel a szükség sokféleségére. Számos család ugyanis olyan lakásban él, ahol nem tud fával fűteni. Sok helyen szükség van a hatékonyabb tüzelőberendezésre, a törvényben előírt kéménykorszerűsítésre, ami sok százezer forint, netán az elérhető és környezetkímélőbb fűtési megoldások használatára. Itt a tél, és a kormánynak mindezekről nincs semmi mondanivalója? A „kényszerből mindennel fűtünk, ami csak elég” gyakorlat következményeként vidéken sok helyen ma már súlyosabb légszennyezettségi mutatók mérhetők, mint Budapest belvárosában, ami további megbetegedéseket és idő előtti haláleseteket okoz.Mi a kormány operatív intézkedése erre a télre és a jövő évekre? Várom államtitkár úr válaszát.
  • KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Önök folyamatosan megkérdőjelezik a kormány energiaprogramját, nem támogatták a rezsicsökkentést, ami több mint százezer forintot hagyott a családoknál, nem támogatják Paks II. megépítését sem, ami a rezsicsökkentést hosszú távon is fenntarthatóvá tenné. Ha önökön múlna, akkor tűzifaprogram sem lenne. Nem érzik rendkívül visszásnak, hogy önök zöldpártként a tűzifaprogramot kérik rajtunk számon? Amióta Ron Werber a tanácsadójuk, lassan már maguk sem tudják, hogy kicsodák és mit is képviselnek. A tüzelőanyaggal kapcsolatos szociális program 2011-ben a Belügyminisztérium kezdeményezésére azért indult, hogy azokban a térségekben, ahol kistelepülések, kis bevétellel rendelkező és azzal gazdálkodó települések vannak, ahol a szórt tanyás részeken nehezen tudják megoldani a lakók téli szociális tüzelőanyaghoz jutását, ott egy külön kerettel gazdálkodhassanak. Ez 2011 óta így működik, tisztelt képviselőtársam.2017-ben összesen 4 milliárd, még egyszer mon­dom, 4 milliárd forint állt rendelkezésre a szociális tűzifaprogramhoz. A Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tüzelőanyag-pályázaton 2255 önkormányzat nyert, nekik február 15-ig kell kiszállítaniuk a tüzelőanyagot, és 3 milliárd 578 millió forint támogatásban részesültek. Az önkormányzatok részére a megítélt támogatás október elején már átutalásra került, ezzel 180 ezer háztartáson tudunk segíteni.(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)Tisztelt Képviselő Úr! A 2018-as költségvetés, amit júniusban fogadott el a parlament, szintén biztosít 2018-ra forrást. Sajnálom, hogy önök nem szavazták meg a költségvetést, mert ha megszavazták volna, akkor komolyan lehetne venni azokat az aggodalmakat, amiket önök megfogalmaztak. De önök nem az emberekért dolgoznak, önök politikai haszonszerzés érdekében szólaltak föl akár a mai napon is. Tehát azt tudom mondani, hogy a kormány, az önkormányzatok, a szociális ellátórendszerek felkészültek a téli időszakra. És azt tudjuk mondani, hogy eddig is segítettünk az embereknek, ezért dolgozunk, és az emberek a jövőben is számíthatnak ránk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Schmuck Erzsébet és Ikotity István, az LMP képviselői, kérdést kívánnak feltenni a belügyminiszterhez úrhoz: „Mit tesz a kormány az energiaszegénységben élő családokért?” címmel. Ikotity István képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszadásra megadom a szót Kontrát Károly állam­titkár úrnak.