• HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Pont másfél évvel ezelőtt kérdeztem állam­titkár urat arról, hogy a pincehelyi kórházban az aktív ágyakat miért szüntették meg, a szakrendeléseket miért rakták át Dombóvárra és Tamásiba, és miért adták át telephelyként a dombóvári kórházhoz. Akkor azt a választ kaptam: összességében elmondhatjuk, hogy 200 millió forinttal igyekeztünk a szakellátáshoz való hozzájutást fejleszteni Pincehelyen. Ehhez képest a Pincehelyen és környékén élők ellátásbiztonság-érzete egyre rosszabb. Szakrendelésekre már mindenki Tamásiba jár, ami egyes településekről csak átszállással közelíthető meg, de az ellátások még a Tamásiban élőket sem elégítik ki, hiszen ők sem kapnak megfelelő időpontokat. Megnövekedett az ellátási terület, megnövekedett a létszám, akit el kellene látni, így romlott az ellátás. Reumatológiai rendelés hetente egyszer van Tamásiban, ortopédiai rendelésre, ha az ember szeptemberben időpontot kér, csak decemberre lehet kapni, kardiológiai szakrendelésre, ha októberben kér az ember időpontot, akkor csak márciusra van időpont. Önök szerint ez a szakellátás fejlesztése? Ehhez kellett 200 millió forint, hogy megszüntessék az aktív ágyakat Pincehelyen? Hogy most már csak elfekvőosztály legyen ott? Hogy ne legyenek szakrendelések a pincehelyi kórházban? És a tamási szakellátó rendelőintézetben is csak hónapokra, fél évre kapjon az ember időpontot? Ha a gyerekeket el kell vinni Dombóvárra, sokkal rosszabb ellátást kapnak most, mint valaha kaptak.Azt gondolom, hogy ez a térség nem a legjobb térségek közé tartozik, ezt önöknek köszönhetjük. De az emberek, akik ott élnek, megérdemelnék, hogy normális egészségügyi ellátást kapjanak, hogy ne egy napon keresztül kelljen utazniuk azért, hogy Dombóvárra átjuthassanak szakellátásért, megérdemelnék a tisztességes egészségügyi ellátást. Ha 200 millió forintból ezt sikerült önöknek elérni, akkor gratulálok. (Taps az MSZP soraiban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Abból a 200 millió forintos fejlesztésből, ami valóban Pincehelyen zajlott, sikerült az épület egyik szárnyát teljes mértékben felújítani, ez azt jelenti, hogy itt már korszerű infrastrukturális körülmények között tudnak gyógyulni a betegek. Mindemellett pedig új eszközök vásárlására is sor kerülhetett; azt hiszem, hogy az új eszközök szintén a jobb beteggyógyítást tudják elősegíteni a pincehelyi lakosoknál. Továbbra is Pincehelyen működik és ellátja a betegeket a sebészet, a szülészet-nőgyógyászat és a belgyógyászat, vérvételre is itt sor kerülhet, amiatt sem kell sehova utazni.(12.20)Ugyanakkor mindezeknek a fenntartása annak ellenére történik, hogy ezeknek a többségében az országos átlag alatt van messze a betegforgalom, akik ezekben az ellátásokban részt vesznek. A tamási rendelőintézetben pedig 21 szakmában vehetik igénybe az egészségbiztosítás által finanszírozott ellátásokat a betegek. Tisztelt Képviselő Asszony! Biztosan jobb helyzetben vannak a betegek ahhoz képest, amikor önök kivontak 600 milliárd forintot az egészségügyből; amikor önök felszámoltak 16 ezer aktív ágyat; és amikor önök elbocsátottak 6 ezer egészségügyi dolgozót (Heringes Anita: Volt aktív ágy Pincehelyen, megszüntettétek! Elfekvőt csináltatok belőle, és nincs ellátás!), aki pedig megmaradt, azoknak egyhavi fizetését szintén elvették. Annál is jobb a helyzet, mivel 2010 óta sikerült 77 kórházat részben vagy teljes egészében felújítani, 23 új rendelőintézetet felépíteni, emellett 54 rendelőintézetet felújítani, 30 új mentőállomást építeni, és 104 mentőállomást felújítani. Ez az ország minden részén lévő beteg számára jó hír, pozitív hír, hiszen korszerűbbé vált az ellátásuk. Jó hír az is, hogy 500 milliárd forintot fordított a kormány a vidéki kórházak, a vidéki egészségügyi szolgáltatók fejlesztésére. Az pedig a budapestieknek jó hír, hogy ebben az évben 40 milliárd forinttal, a következő években pedig százmilliárdokkal próbáljuk korszerűbbé tenni a Pest megyei és a budapesti ellátást is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
  • ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Heringes Anita képviselő asszony, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Ön szerint most jobb ellátást kapnak?” címmel. Heringes Anita képviselő asszonyt illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, Heringes Anita képviselő asszony. Válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat kérem föl.