• BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Néhány héttel ezelőtt igyekeztem konkrét választ kicsikarni önökből a városunkban, Szentgotthárdon működő Opel-gyár dolgozói érdekében való kormányzati kiállással kapcsolatban, kevés sikerrel. A helyzet azóta sajnos csak rosszabb lett, mivel nemrégiben közel száz embert bocsátottak el az üzemből. Míg a korábbi sikereknél a kormány igyekezett learatni a babérokat, addig az elmúlt hetekben kínosan hallgattak. Cseresnyés államtitkár úr akkori válasza felháborította a gyárban dolgozók jelentős részét és a velük szolidaritást vállalókat, hiszen a mellébeszélés és vagdalkozás iskolapéldáját adta elő.Mi történt Szentgotthárdon? A hivatalos indokolás szerint a WHC Kft. dolgozóit visszaküldték a munkaerő-kölcsönző cégnek, mivel a jövőben nem tartanak igényt a munkájukra. A probléma az, hogy ezek az emberek annak idején az Opelbe jelentkeztek dolgozni, számukra kecsegtető jövőképet vázoltak fel. Képviselőtársaim, itt emberi sorsokról, családok jövőjéről van szó. Emellett további elbocsátások várhatók, a jelek nagyon rossz irányba mutatnak. Az érintettek konkrét válaszokat várnak, hiszen egyre több helyen olvashatunk arról, hogy veszélyben a szentgotthárdi Opel-gyár. A megrendelések csökkenése miatt további létszámleépítés várható januártól, ami már a cég saját állományát is érintheti. Abban az esetben, ha a PSA teljesen átáll a saját motorjai használatára, a gyár jövője kérdésessé válik, ami katasztrofális hatást gyakorolhat Szentgotthárdra és térségére. Az is sajnálatos, hogy érdemi információk hiányában többnyire csak a zuhanyhíradóból tudnak ér­te­sülni a hírekről az emberek. Csak remélni tudom, hogy ezúttal a legutóbbinál kézzelfoghatóbb választ ka­pok felvetéseimre. A kormány mindig kiemelten beszélt a munkahelyek védelmének fontosságáról, ezért ideje lenne, hogy hathatós intézkedéseket tegyenek ennek érdekében. A gyárban dolgozók végre valódi és egyenes válaszokat várnak önöktől. Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen lépéseket tesznek a szentgotthárdi munkahelyek megmentése érdekében? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)
  • CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Amíg önt hallgattam, egy kérdés fogalmazódott szomorúan meg bennem, méghozzá az, hogy abban az esetben, hogyha önöknek kellene rendezni ezt az ügyet, akkor nem járnának‑e az Opel dolgozói úgy, ahogy az önök egyik fellegvárában, Tiszavasváriban, ahol önök adják a polgármestert: az elmúlt időszakban, míg az országban nőtt a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliség, Tiszavasváriban 3 százalékkal nőtt a munkanélküliség. Tehát nemhogy csökkent volna, mint az ország más területein, hanem növekedett (Dr. Aradszki András: Szomorú.), és az országos átlaghoz képest, ha jól emlékszem, durván háromszorosa az ottani munkanélküliség. (Dr. Aradszki András: Még szomorúbb.)De hogy érdemben válaszoljak a kérdésére, éppen azért, mert nem szeretném, hogy itt a folyamatos riogatással bárkiben is félelmet keltsenek: szeretném elmondani azt, hogy a magyar kormány minden fel­tételt biztosít ahhoz, hogy a külföldi érdekeltségű vállalatok érdekeltek legyenek a magyarországi tevékenységük bővítésében és fejlesztésében, amihez szá­mos versenyképességet növelő intézkedést is hoztunk. A társasági adó csökkentésének köszönhetően Európa legalacsonyabb, legversenyképesebb tár­sa­sági­adó-kulcsával rendelkezünk, a szociális hozzájárulási adó csökkentése, a munkaerő-mobilitás és ‑lakhatás terén bevezetett adókedvezmények, az új beruházástámogatási formák mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az Opel szentgotthárdi üzeme továbbra is versenyképesen működhessen Magyarországon. (Gyöngyösi Márton: Ezt kicsit meggyőzőbben még egyszer!)A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Befektetési Ügynökség, a HIPA folyamatos párbeszédet folytat az Opel Szentgotthárd Kft.-vel a magyar gyár pozicionálása érdekében. A tulajdonosváltás után az Opel vezetősége dolgozik a vállalat jövőjét meghatározó terven, amelynek eredményét ismereteink szerint, és ahogy ön is olvashatta, Szentgotthárd polgármestere is ezt mondta, novemberben ismertetik.Ezzel párhuzamosan szeretném azt mondani, hogy az elmúlt időszakban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nem az a kérdés, hogy mekkora lesz a munkanélküliség, hogy hogyan tudják a dolgozni akaró embereket a munkaadók foglalkoztatni. (Az elnök ismét csenget.) Vas megyében például az év első tíz hónapjában mindössze 42 fő (Az elnök ismét csenget.) csoportos létszámleépítését jelentették be, de az Opel nem tett ilyen bejelentést. Elnézést az időtúllépésért, elnök úr. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)
  • ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Bana Tibor, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszterhez: „Kapnak‑e végre konkrét válaszokat a szentgotthárdi Opel-gyárban dolgozók?” címmel. Bana Tibor képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Cseresnyés Péter államtitkár úrnak.