• SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy néz ki, hogy Orbán Viktor környezetében álomkarrierek alakulnak ki, úgy néz ki, hogy közvetlen környezete Orbán Viktornak zsenik sokaságából áll, és most nem Mészáros Lőrincről kívánok beszélni, aki egyszerű gázszerelőből lett gazdasági zseni, és keres ma már 11 millió forintot óránként, hanem egy másik gazdasági zseniről kérdezném önt: Tiborcz Istvánról, Orbán Viktor lányának a férjéről. Tiborcz István, Orbán Viktor veje, Orbán Ráhel férje a csúcsra ért, hiszen nem sokkal korábban még nem annyira gazdag ember, pár év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lett, és pár napja az a hír, hogy vásárolt egy ingatlant, egy palotát Budapest egyik legdrágább részén, a XII. kerületben, Kútvölgyben, nagyjából 400 millió forintért, és akkor még azt mondják, ezt fel is kell újítani. Tehát Orbán Ráhel mondataira, gondolom, még mindenki emlékszik, alig két évvel ezelőtt mondta: „A férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.” Hány olyan magyar család van ‑ teszem fel a kérdést ‑, ahol a szülők megtakarítása, mondjuk, 740 ezer forint, mint Orbán Viktornak a vagyonbevallása alapján, nem tudják segíteni a gyereket, és ez a gyerek pár év alatt minden segítség nélkül Magyarország leggazdagabb emberei közé tartozik, mert a saját lábára állt? Tiborcz István 2009-ben a cégei után még csak 8,4 millió forintot tudott bevételként elkönyvelni, 2010-ben, mikor már Orbán Viktor a miniszterelnök, akkor már 686 milliót, 2011-ben 2760 milliót és 2012-ben 3000 milliót tudott elkönyvelni. Uraim! Orbán Viktornak semmi köze nincs ehhez? Az a kérdés csak… ‑ és benne van egy csomó bizniszben ez az ember, sorra jönnek azok a bizniszek, amikhez a neve kötődik, a kastélyvásárlásoktól a turizmuson keresztül a szállodavásárlásig.Nagyon úgy néz ki, hogy Orbán Viktor a saját családjának a meggazdagodására használja fel a miniszterelnöki pozíciót. Jól van ez így, államtitkár úr? (Taps a Jobbik soraiból.)
  • LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Én azt gondolom, hogy a közelgő választási kampány sem hatalmazza fel egyetlenegy képviselőtársunkat sem arra, hogy más képviselőtársaink családtagjait, akik egyébként nem közszereplők, a politika színpadára ráncigálják. Én a leghatározottabban szeretném ezt a stílust és hangnemet visszautasítani minden képviselőtársam nevében, azok nevében is, akik a kormánypártokhoz tartoznak, és azok nevében is, akik nem; és minden közéleti szereplő nevében, hogy bármikor és bármelyik hozzátartozóját meghurcolják. (Dr. Lukács László György közbeszól.) Képviselő úr, szeretném befejezni a mondatomat, hogyha megengedik a jobbikos képviselők. Képviselő úr, ebben az országban szerencsére nagyon sok sikeres vállalkozó van. Ez az ország sikere. Azért sikeres az ország, mert sikeresek a vállalkozók. Melyik sikeres vállalkozónak a nevét citálta most ide? Azét, aki a miniszterelnöknek a veje. Idecitálta volna a nevét, ha nem ő lenne a miniszterelnök veje? Persze, hogy nem, mert akkor még több tízezer sikeres vállalkozó nevét kellett volna ma felsorolni. Mi fáj önnek, képviselő úr? Az, hogy ön sikertelen? Az fáj önnek? Hogy ön sikertelen? Hogy önök sikertelenek? Ez fáj önnek, képviselő úr? Ez semmi más, mint szimpla irigység, és a leghatározottabban szeretném arra kérni önt, képviselő úr, akit eddig nem ilyen embernek ismertünk, hogy a családtagokat hagyják ki a politikából, és hagyják ki a politizálásból. Aki ebben az országban nyitott szemmel jár, az pontosan tudja, hogy Tiborcz István családja, szülei, testvére és ő maga is a házasság előtt köztiszteletben álló és sikeres emberek voltak anyagi tekintetben is. Nem szorultak Orbán Viktor támogatására, és nem szorultak senkinek sem a támogatására. Önállóak voltak, és azok is maradtak, és ezt is elmondta egyébként már több alkalommal is Tiborcz István és a felesége is. Nem világos számomra, hogy miért kell belekavarni a politikai vitákba a családtagokat, egy politikusnak, egy miniszterelnöknek a gyerekét vagy éppenséggel a vejét. Önöknek ez a politikai programja? Ez lesz jó az országnak? Önök úgy politizálnak, hogy önöknek ez a politikai ajánlata a választópolgárok számára? Ettől lesz jobb Magyarország, amit ön itt az előbb képviselt? (Taps a kormánypártok soraiból.)
  • SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Tudom, miniszter úr, ismerjük az ön felfogását, azt az arrogáns felfogást, hogy mindenki annyit ér, amennyije van. Ezt ön mondta. Önnek az számít egy ember megítélésében, hogy mennyi pénze van. Nem, nem azért citáljuk ide Tiborcz Istvánt! Azért citáljuk ide, mert például Kecskeméten úgy nyert egy kiírt pályázaton, hogy teljesen rá írták a pályázatot, 704 millió forintos pályázatot úgy nyert meg, hogy csak ő volt egyedül, aki Magyarországon tudta teljesíteni a feltételeket. Azért mondjuk ezt, mert amikor belekezd például kastélyfelvásárlásokba, akkor önök olyan törvényeket hoznak, amelyek 2017-től lehetővé teszik a katélyfelújítások költségleírását a társaságiadó-alapból 30 milliárd forint összegig. Azért mondjuk, mert amikor megveszi a keszthelyi kikötőt, önök vasárnapi boltzárat hirdetnek ugyan, mégis utána mit csinálnak: kormányrendelettel a kikötőkben vasárnap is nyitva lehetne bárki természetesen. Azért, mert önök így, politikailag segítik ezeket az embereket. (Manninger Jenő: Nincs is bolt ott!)Nem a piacon élnek meg ezek az emberek, hanem az önök segítségével jutnak vagyonokhoz. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
  • LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Képviselő úr, kár ennyit hazudni, mert ettől még nem fognak önökre szavazni. (Dr. Völner Pál: Sőt!) Önmagában ez a hazugságözön, amit most ön előadott, egyes embereket, ügyeket idecitálva, nem fogja megalapozni, hogy bárki önre adja a szavazatát, képviselő úr. (Bana Tibor: Cáfold! Csak nem tudod!)Először is azt kérem, hogy mások személyiségi jogait tartsa tiszteletben. Nyilván nem az én dolgom, hogy jogi dolgokat szóba hozzak, de nem közszereplőket citálnak ide rendszeresen, nem közszereplő vállalkozókat citálnak ide rendszeresen, csak azért, mert bármilyen közük van a Fideszhez. Én nem gondolom, hogy ez olyan program volna, amire érdemes volna bármilyen formában is támogatást biztosítani. Ami pedig a versenyt illeti, képviselő úr, az ön által felhozott ügyeket, az összes ügyet, ami az európai uniós pályázatokkal volt kapcsolatos, az Európai Bizottság, a különböző bűnüldözési szervek kivizsgálták. Semmilyen bűncselekményre utaló jelet nem találtak. Semmilyen nyomozás nem folyik, semmilyen olyan vizsgálat nincs, ami bárkit elmarasztalt volna. Önök, képviselő úr, csak azért szórakoznak Tiborcz Istvánnal, mert a miniszterelnök veje. Semmi más politikai programjuk nincs, csak ez a személyeskedés. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
  • ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Szilágyi György, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnökhöz: „Érinthetetlen Fideszesek.” címmel. Miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter urat jelölte ki. Kérdezem a képviselő urat, elfogadja‑e a válaszadó személyét. (Szilágyi György: Igen, elfogadom.) Öné a szó, képviselő úr.
  • ELNÖK: Megadom a szót Lázár János miniszter úrnak.
  • ELNÖK: Megköszönöm miniszter úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót képviselő úrnak.(14.10)
  • ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg Lázár János miniszter urat. Miniszter úr!