• DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2010-ben azzal kellett szembesülnünk, hogy az egészségügyből több mint 400 milliárd forint kivonásra került, és több mint 5 ezer dolgozó hagyta el az egészségügyi pályát vagy vállalt munkát külföldön. A Fidesz-KDNP elkötelezett mind a betegek, mind az egészségügyben dolgozók helyzetének javításában. A polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja az egészségügytől a szocialisták és a liberálisok kormányzása idején elvett forrásokat. Fejlesztésre eddig több mint 500 milliárd forintot költöttünk. Engedjék meg, hogy itt jegyezzem meg, hogy ezen az 500 milliárdon felül most indul meg Budapest legnagyobb egészségügyi fejlesztése is. A fejlesztéseken túl radikálisan csökkentettük a kórházak adósságát, felére csökkentettük a várólistán lévők számát. A Fidesz-KDNP mindig kiemelten kezelte és kezeli az egészségügyben dolgozók humánerőforrás-kérdését. Örömteli, hogy az elmúlt években az ország gazdasági teljesítőképessége lehetőséget teremtett arra, hogy javítsunk az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetén. 2012-ben és 2013-ban két lépcsőben körülbelül 95 ezer egészségügyi dolgozó részesült béremelésben. Az egészségügyi ágazati bérfejlesztéshez kapcsolódóan a két évben összesen 75,7 milliárd forint többletkifizetés történt az egészségügyi szolgáltatók számára. 2015. július 1-jétől megteremtettük a lehetőségét az egészségügyi dolgozók moz­góbér-befa­gyasztásának felengedésére, amivel biztosítottá vált a 2012. és 2013. évi béremelés mozgóbér-elemeinek alapbérhez történő igazítása. Szintén még a tavalyi, az egészségügyi dolgozók jövedelmi helyzetének további javítását célzó bértárgyalások eredményeképpen, a szakmai kamarákkal ágazati sztrájktárgyalás keretében folytatott egyeztetés eredményeképpen megállapodás született a bérfejlesztés ütemezésével és mértékével kapcsolatban. Kérdezem államtitkár urat, hogyan változtak a bérek az egészségügyben 2010 óta, mennyivel keresnek többet az egészségügyi dolgozók ma, mint 2010-ben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt mondhatjuk, hogy egy évtizedek óta várt elmozdulás történt végre az egészségügyi bérekben Magyarországon. Azt nagyon régóta tudjuk, hogy az egészségügyben jóval kevesebbet keresnek, mint amennyi megilletné őket azon munkájuk és felelősségük alapján, amit nap mint nap viselnek, de mégis meg kellett várni a Fidesz-KDNP-kormányt, hogy érezhető, nagyarányú orvosi és szakdolgozói béremelésre kerüljön sor Magyarországon. Egy 7-9 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos 2010 környékén 156 ezer forintos alapilletményre számíthatott, ha mellérakom a mozgóbér-eleme­ket ‑ ügyelet, túlóra és hasonló ‑, akkor 280 ezer forint volt az ő keresete. (14.30)Ugyanez most, a béremelés után az alapilletmény esetében már 469 ezer forint, és ha szintén melléteszem a különböző mozgóbér-elemeket, túlóra- és ügyeleti díjakat, ez 796 ezer forintra emelkedhet. Egy másik szakorvos esetében, aki már régebb óta, 19-21 éve van a pályán, tehát két évtizednyi munkát elvégzett, az alapilletménye 2010-ben 197 ezer forint volt, és a keresete túlórákkal, pótlékokkal együtt 364 ezer forint lehetett. Tehát ennyi volt a bruttó keresete minden pótlékkal együtt. Ez emelkedik meg most, az alapilletmény 510 520 forintra, és ha átlagosan számolunk a különböző túlórákkal és ügyeletekkel, akkor 855 ezer forint is lehet az a bruttó kereset, amely az ezen mozgóbér-elemekkel kiegészített alapbért tartalmazza.Ezek már olyan keresetek, amelyek érezhetően nagyobbak, mint a korábbiak. Az orvosok esetében ez 207 ezer forinttal történő emelést jelent a tavaly és idén ősz folyamán. Most november elsején emelkedtek legutóbb az orvosi bérek, és ezt a decemberi fizetésben fogják először látni az orvosok. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, és köszönöm szépen a választ, államtitkár úr. Ugye, 2016 és 2019 között négy lépcsőben kerül sor a béremelésre. Azt tartom a legfontosabb dolognak ‑ hiszen hallottuk a számokat, és ezek nagyon jelentős béremelést hoztak szerencsére és vetítenek még előre az elkövetkezendő évekre ‑, hogy egy többéves bérrendezési programról van szó. Ez hozhatja meg azt a stabilitást, ami biztosítja azt, hogy orvosaink és ápolóink Magyarországon dolgozzanak. Nagyon örülök annak, hogy elmondhatom, hogy az egészségügyi dolgozók számíthatnak a kormányra. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Valóban, egy bizalmat kell újjáépíteni, hiszen 2010 előtt elvettek egyhavi bért, és elbocsátottak 6 ezer egészségügyi dolgozót. Itt egy nagymértékű bizalmi válság is volt, ez idézte elő azt a nagymértékű elvándorlást, ami az orvosok esetében csak 2012-13 fordulóján tudott megtorpanni, és azóta szerencsére egyre kisebb mértékű az orvosok elvándorlása.De ön is utalt a szakdolgozók béremelésére. Az a 82 milliárd forint költségvetési többlet, ami az idei évi költségvetésben szerepel béremelésre, az orvosokat, kórházi szakgyógyszerészeket egyaránt érinti, és az egészségügyi szakdolgozókat, az ápolókat is. Az ő esetükben 106 ezer forintos alapilletmény volt 2010-ben, ami 172 ezer forintos keresetet jelentett a különböző túlórákkal együtt. Ez emelkedik meg most 226 ezer forintos alapilletményre, és a kereset bruttó értéke a túlórákkal együtt átlagosan 340 ezer forintig tud emelkedni azon teljesítmény mellett, amit valóban emberfeletti teljesítményként az ápolók a betegellátásban nyújtanak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Bene Ildikó, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Hogyan változtak a bérek az egészségügyben 2010 óta?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki. Képviselő asszony jelzi, hogy elfogadja válaszadónak Rétvári Bence államtitkár urat. Öné a szó, képviselő asszony.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.
  • ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót képviselő asszonynak.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Államtitkár úr, öné a szó.