• MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány mindig egy hatalmas sikertörténetről beszél, amikor a letelepedési kötvényekről van szó itt a Házban, vagy bármilyen más megkeresés kapcsán, mégis az elmúlt napokban egy új stratégiát mutatott be itt a kormány, hiszen írásbeli kérdésekre nem válaszolnak. Eddig csak butaságokat beszéltek, vagy éppen kitértek a válaszadás elől, de mostanában visszautasítják a képviselői írásbeli kérdéseket. Nekem 12 kérdésemből nyolcat utasított vissza Tállai András képviselő úr kérésére a házelnök, ezért szeretném megkérdezni most Tállai Andrástól, hogy mondja már meg nekem, hogy miért nem érintenek kormányzati hatáskört a következő kérdések. Az első kérdésem az volt, hogy a piaci kamatok 2014 decemberéig 2 százalék alá esését követően a kormány miért nem módosította a letelepedési államkötvények törvénybe foglalt 2 százalékos hozamszintjét. Ez szerintem érinti a kormányzati hatáskört, hiszen költségvetési kérdésről van szó. A második, hogy melyek azok a nagy volumenű magyarországi befektetések, amelyek a kötvényprogramnak köszönhetően jöttek létre. Szerintem ez érinti a kormányzati hatáskört, hiszen magyarországi beruházásokról van szó ‑ ez szintén a magyar gazdaságot, a nemzetgazdaságot és a költségvetést is érinti. A harmadik, hogy más országokhoz hasonlóan Magyarország miért nem kötötte befektetéshez vagy ingatlanvásárláshoz a letelepedési kötvények vásárlásának lehetőségét ‑ ez is kormányzati hatáskört érint. Vagy szintén kérdezhetném azt is, hogy a kormány milyen módon követi nyomon a letelepedési kötvényt vásárlók gazdasági tevékenységét, vagy pedig azt, hogy mikor kívánják újraindítani a kötvények értékesítését, hiszen az ezt lehetővé tevő jogszabályi keretet nem szüntették meg. (14.00)Tehát ezek lettek volna azok a kérdések, amelyek mind-mind kormányzati hatáskört érintenek, önök mégsem akartak válaszolni. Miért bujkálnak, mitől félnek, miért nem válaszolnak a képviselői kérdésekre? Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)
  • TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök úr, engedje meg nekem, hogy először a hejőpapi, a karzaton helyet foglaló kedves vendégeket hadd üdvözöljem nagy tisztelettel és szeretettel. Ettől kezdve rátérnék képviselő úr kérdésére. Tisztelt Képviselő Úr! Ön is nagyon jól tudja, hogy a letelepedési államkötvény értékesítése ügyében nem a kormánynak van feladata, hanem az Országgyűlés bizottságának, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának. Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága alakította ki ennek az értékesítésnek, tőkebevonásnak, forrásbevonásnak a rendszerét, és alapvetően a Gazdasági bizottság felel mindazokért a kérdésekért, amelyeket ön egyébként a kormánnyal kíván megválaszoltatni. Egyébként pedig konkrét kérdésére: igenis, a rendszer módosult, hiszen 2017. március 31-ével ez a rendszer lényegében megszűnt. Ez egy átmeneti rendszer volt, lehet, hogy önök nem értik, önök ahhoz értenek, hogy a költségvetést itt hagyják nagy hiánnyal, finanszírozás nélkül. Elképzelésük sem volt 2010-ben, hogy a költségvetés hiányát miből kell finanszírozni. Jött egy új kormány, és igenis élt ezzel a lehetőséggel. Azzal a lehetőséggel, amely egyébként nemzetközi szinten már közismert, hiszen Ausztria, Ciprus, az Egyesült Királyság, Görögország, Málta és Portugália is alkalmazza. És az sem igaz, hogy a magyarországihoz hasonlóan nincs például ingatlanbevonás a rendszerbe, mert például Ausztriában ez nem kell, az Egyesült Királyságban nem kell, vagy Máltán sem kell ingatlan vagy más egyéb befektetés bevonása. Tehát azt gondolom, hogy arra a kérdésre, hogy mit titkolunk, semmit nem titkolunk, ön minden kérdésre megkapja, és megkapta eddig is a választ. Semmi titok nincs ebben a rendszerben. (Taps a kormánypártok soraiból.)
  • MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): A hejőpapi vendégeket én is hadd köszöntsem illő tisztelettel. Államtitkár úr, most sem válaszolt a kérdésemre. Hogyha megkapnám a válaszokat, akkor nem azt a választ kaptam volna, hogy visszautasítja a házelnök 12-ből 8 kérdésre a választ. Ha ez ilyen egyszerű, akkor válaszoljon már a kérdéseimre, szívesen levelezgetek önnel, van rá időm.A másik, hogy igenis nemzetközi szinten általában befektetésekhez vagy ingatlanokhoz kötik. Ön azt mondta, itt említette, hogy ki mihez ért. Nézze, én azt tudom mondani, hogy önök valamihez értenek egészen biztosan, nevezetesen, hogy ellopják a közpénzt, hogy odajuttassák a haveroknak, hiszen ezzel a programmal a magyar államot kár érte 13 milliárd forint értékben, az önök baráti cégeit viszont előny érte, hiszen nagyon nagy bevételre, profitra tettek szert, mintegy 180 milliárd forintos nagyságrendben. Tehát ez az, amihez önök értenek, hogy hogyan válik a közpénz magánpénzzé, hogy Matolcsy jegybankelnököt is idézzem, hogy elveszti közpénzjellegét az önök zsebében. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)
  • TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Meglepő viszonválaszában a képviselő úr eléggé alpári hangnemet ütött meg: hogy ellopják a közpénzt. Tisztelt Képviselő Úr! Kinek a frakciótársa ült börtönben közpénzellopás miatt? Az ön frakciótársai ültek. Akkor ön miről beszél? Milyen közpénzellopásról beszél? Mit jelent az, hogy az államot kár érte? Semmilyen kár nem érte az államot. 575 milliárd forint bevonása történt meg piaci kamatok alatt. Tehát kevesebbe került az államnak. 2013-ban indult ez a program, ez egy piaci szempontból, forrásbevonási szempontból is igenis egy nagyon jó program volt. Igen, 2017-re a piaci viszonyok változása miatt, miután a kormány most már a piacról is tudja finanszírozni az állami költségvetést, amit egyébként önök nem tudtak, mert csődbe vitték az országot, ezt a jelenlegi kormány most már kötvényprogram nélkül is meg tudja oldani. Semmilyen titok, eltitkolnivalója nincs a kormánynak ebben a kötvényprogramban. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Mesterházy Attila, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszterhez: „Miért félnek?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat, miniszterhelyettest jelölte ki. Kérdezem a képviselő urat, elfogadja‑e a válaszadó személyét. (Mesterházy Attila: Köszönöm, igen.) Igen. Képviselő úr, öné a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Tállai András állam­titkár úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót képviselő úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg Tállai András államtitkár urat. Öné a szó, államtitkár úr.