• SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ez év végén a törvény szerint megszűnik a korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége. Ezt ? tudjuk pontosan ? azok vehették igénybe, akik korábban valamilyen veszélyes munkakörben dolgoztak, és az egészségük védelme érdekében korhatár előtt mehettek nyugdíjba.A Fidesz-kormány a 2010-es ciklus elején kihirdette, hogy megszünteti a nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét. Aztán ez az elv is megdőlt, hiszen a nők számára 40 éves munkaviszony után lehetőséget adtak a korhatár előtti nyugdíjazásra. Ugyanakkor, hogy mégis megőrizzék a korábbi elvet, a nyugdíjkorhatárt betöltők esetében a korábbi nyugdíjat ellátássá nevezték át. A kormány aztán utoljára 2012-ben foglalkozott átfogóan a kérdéssel, de akkor a költségvetési hatások, valamint az átalakítással járó konfliktusok miatt úgy döntött, hogy ez év végéig meghosszabbítja a rendszer műkö­dését, azaz eddig az időpontig lehet a kedvezmény igénybevételéhez az éveket gyarapítani, valamint a munkáltatók is ez ideig gyarapíthatják extra bevétellel a központi költségvetést, ami közel 20 milliárd forint.Hasonló jellegű írásbeli kérdésemre államtitkár úr válaszolt, mely válaszokat a következőképpen jelezte. Egyrészt ő is elismeri, hogy a korábbi korkedvezményes nyugdíjat ellátássá silányították le, ellátássá, ami adható és el is vehető.(16.20)Aztán azt is jelzi nekem államtitkár úr, hogy a 2015-ös költségvetés tervezete majd tartalmazza ezt az ellátást, az a költségvetés, amelynek a vitáját még meg sem kezdtük, és nap mint nap olvasható a sajtóban, hogy mindig változások érik a költségvetést. S végül még egy dolog, amit az államtitkár úr szintén mond: a hatályos szabályozás szerint a korkedvezményes jogvesztés az év végéig változatlan feltételekkel történik. Tehát az év végéig, azaz jövőre már változhat. Még egyszer kérdezem ? és kérem, ne beszéljen mellé, államtitkár úr ?, hogy miért nem tárgyalta a parlament ebben az időszakban a korkedvezményes nyugdíjazás kérdését. Mi a szándéka a kormánynak ezzel a nyugdíjazással? Miért tartanak bizonytalanságban közel 50 ezer embert? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogy ön is említette, a korkedvezményes rendszer 2012. január 1-je óta nem a nyugdíjrendszer része, tekintettel arra, hogy fő szabályként csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet öregségi nyugdíjat megállapítani Magyarországon. A korhatár előtti nyugdíjak, így például a korkedvezményes nyugdíjak is 2012-től ? ahogy arra ön is célzott ? korhatár előtti ellátássá alakultak át. A korhatár előtti ellátások kiadásainak forrása a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap, és az ellátások folyósításához szükséges forrás a továbbiakban is biztosításra kerül. Tehát ezek a juttatások semmiféleképpen nincsenek veszélyben, hanem garantáltak. Ezzel a 2015. évi költségvetés tervezése során is számoltunk. A megszerzett korkedvezményes jogosultság természetesen időbeli korlát nélkül továbbra is érvényesíthető, sőt a hatályos szabályozás szerint a korkedvezményes jogszerzés az év végéig változatlan feltételek szerint történik. A kormány ugyanakkor változatlanul fontosnak tartja, hogy a legnehezebb munkát végzők számára biztosítsa a kedvezményt. Extra kedvezmény nyújtására vonatkozó javaslatot terjesztettünk az Országgyűlés elé a szervezet fokozott igénybevételével járó munkakörökben dolgozó bányászok javára. Az általános szabályoktól eltérően 2014. január 1-jétől az a bányász is jogosulttá válik erre a kedvezményre, aki legalább három évig korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott. Köszönöm szépen.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen. Az azonnali kérdések végére értünk. Tájékoztatom önöket, tisztelt képviselő asszonyok és képviselő urak, hogy az interpellációs időszak csúszása miatt mintegy 20 perc áll rendel­kezésre a kérdések esetében.Most tehát kérdésekkel folytatjuk munkánkat. Szabó Sándor képviselő úr, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Mi a kormány szándéka a korkedvezményes nyugdíjazással?” címmel. Képviselő úr, parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen. Rétvári Bence államtitkár úr, parancsoljon!