• HORVÁTH IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A napokban érdekes cikk jelent meg az egyik hírportálon, amelynek lényege, hogy László Tamás fideszes képviselő úr magyarázza, miért képtelenség Lázár panelbontásos terve. Eszerint László Tamás, Újpalota fideszes, azaz kormánypárti országgyűlési képvi­selője úgy nyilatkozik, hogy Lázár úr panelházak visszabontásáról szóló terve magyar lakótelepen nem alkalmazható. Tekintettel arra, hogy Újpesten az egyéni választókörzetemben, valamint a szomszédos Újpalotán is nagyon sokan élnek panelházakban, kérdezem, Lázár úr mire alapozza a panelházak visszabontásáról szóló terveit. Ki téved: Lázár úr, vagy a XV. kerület fideszes képviselője? Tekintettel arra, hogy Lázár úr választókörzetében, Hódmezővásárhelyen indulna el a visszabontásra vonatkozó pilotprojekt, kérdezem, hogyan gondolják megvalósítani a panelben lakók életminőségének javítását. Az is kérdésként merül fel, hogy jogilag is nagyon nehéz megoldani a szerteágazó tulajdonviszonyokra való tekintettel a panelházak lebontásának elkezdését. Várom a válaszát. Köszönöm.
  • CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Ez is azt bizonyítja, hogy ilyen meleg időben nem szabad a sajtót olvasni, mert az ember téves következtetéseket fog levonni.Arról beszélünk jelen pillanatban, hogy amikor az ország gazdasága jól megy, akkor igenis érdemes azon elgondolkodni, hogy a mindenkori magyar kormány hogyan tud jelentős segítséget nyújtani a panelben élő, mintegy 1,2 millió honfitársunk életkörülményeinek javítása érdekében. Arról beszélünk és arról kezdtünk meg egy konzultációt, hogy ezt milyen formában lehet megtenni. Ettől teljesen függetlenül Magyarország Kormánya, ahogy a másik 22 megyei jogú várossal, úgy Hódmezővásárhely városával is aláírt egy megállapodást a „Modern városok” program keretében. Ez pedig arról szól, hogy ott egy konkrét panel esetében egy városrehabilitációs programot hajtanak végre szigorúan abban az esetben, és ezt a megállapodás is tartalmazza, amennyiben teljes körű kompromisszum jön létre az ott lakó közösséggel, a város önkormányzatával és az építésztársadalommal.A magyarországi panelek jelentős része, szinte mindegyike 1970 és 1990 között épült Magyarországon. Úgy látszik, hogy abban egyöntetű véleményegyezőség van, hogy ezek az épületek statikai értelemben rendben vannak, azonban műszakilag mindenképpen felújításra szorulnak. A kormány most egy mély és alapos konzultációt folytat minden szervezettel, többek között az építészekkel, a panel-érdekképviseletek vezetőivel, a mérnökökkel, azokkal a pénzügyi finanszírozókkal, akik egy ilyen program végrehajtásában részt vehetnek. A konzultációnak az a célja, hogy nagyjából ősszel lehessen egy vitaindító anyagot letenni akár az Országgyűlés elé, és kezdjünk el azon gondolkodni, hogyan lehet ezt a kérdést, ami, azt gondolom, kiemelt prioritást élvez, kezdjük el közösen, velük együttműködve kidolgozni, hogy a panelben élő 1,2 millió ember életkörülményeit miként tudjuk javítani. Ehhez kérjük az önök támogatását is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
  • ELNÖK: Köszönöm, Nagy István államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Horváth Imre, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Lehet-e vagy sem?” címmel. Horváth Imre képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, Horváth képviselő úr. A válaszadásra megadom a szót Csepreghy Nándor államtitkár úrnak.