• KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A régóta lebegtetett forgószárnyas képességünk visszaállításával kapcsolatban az elmúlt években csak mellébeszélt a kormány. A hadsereghez hasonlóan ezen képességet is sikeresen építették le a fideszes és MSZP-s kormányaink az elmúlt évtizedekben. Nemrégiben azonban visszaérkezett Novoszibirszkből négy Mi-17-es helikopter. A gépek tavaly ősz óta egy helyi javítóüzemben estek át nagyjavításon, egy ötödik helikopter kiküldése pedig rövidesen megtörténik egy ugyanilyen beavatkozásra. A javítások költsége mintegy 4 milliárd forintot tett ki. Továbbá a kormány idén és jövőre összesen 20 milliárd forintot kíván fordítani arra, hogy a harci helikopteres képességet helyreállítsa. Ehhez összesen 12 darab Mi-24-est kívánnak Oroszországba küldeni nagyjavításra. Azonban a nemrég visszatért négy helikopteren a legalapvetőbb, régóta hiányzó fejlesztéseket sem hajtották végre, hiszen az úgynevezett infra­csap­davető berendezések beszerzése nem történt meg, de a kabint és hajtóművet védő páncéllemez vagy kevlár betét is hiányzik. Ezek nem szerepeltek a megrendelő fél, tehát a Honvédelmi Minisztérium követelményrendszerében, holott sokkal komolyabb védelmi rendszerek is vannak a felújítást végző orosz cég kínálatában. További negatívum, hogy a kiküldött négy gép közül kettő, amelyek műszer- és kabinvilágítása még nem volt kompatibilis az éjjellátó-szemüvegekkel, sem kapta meg ezt a módosítást. Így kijelenthető, hogy a magyar helikopteresek gépeik jelenlegi felszereltségével csak hősi halottak lehetnek egy esetleges bevetésen. De az éjjellátó képesség hiánya komoly problémát okozhat egy katasztrófahelyzetben vagy éjjeli mentés esetén. Tisztelt Államtitkár Úr! Kielégítőnek tartja-e a megtörtént nagyjavításokat? Mi volt a konkrét követelményrendszere a megrendelőnek? Ön szerint helyreállítható-e így az ország harci és szállító forgószárnyas képessége? A Mi-24-es helikopterek is hasonló szegényes javításon fognak átesni? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném visszautasítani a kérdésében rejlő csúsztatásokat, hiszen azok az álhírek, amiről államtitkártársam is beszélt, így születnek, és egyben szeretném eloszlatni az ön és bárki aggályait a nagyjavításon átesett gépek állapota, valamint az ország helikopterképessége kapcsán.A kormány sosem állt el attól a szándékától, hogy minden feltétel rendelkezésre állása esetén ezt a képességet megújítsa. Ebben az esetben 4+1 darab Mi-17-es típusú közepes szállítóhelikopter ipari nagyjavítása mellett döntött, amely a hajtómű- és a sárkányszerkezet teljes körű javítását, és nem az eszközök modernizálását vagy fejlesztését jelentette. Az Oroszország ellen bevezetett embargó ugyanis nem is tenné lehetővé és nem is teszi lehetővé haditechnikai eszközök beszerzését, de a meglévő eszközök fejlesztését vagy azok különböző eszközökkel történő kiegészítését és modernizációját sem, így csak ipari nagyjavításról lehet szó. Az ön által említett részletek és valóban katonai szakmai jellegű egyes kérdések tekintetében néhány dolog megoldható hazai vagy szövetséges ipari háttér igénybevételével a nagyjavítás után is, ugyanakkor azt gondolom, hogy modernizálni vagy korszerűsíteni olyan eszközöket, amelyek a váltótípus megjelenéséig hivatottak rendszerben maradni, nem lenne gazdaságos és nem is lenne ésszerű. A szóban forgó helikopterek a Magyar Honvédség szándékai szerint többnemzeti műveleti területen tervezetten nem kerülnek alkalmazásra. A Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó hazai országvédelmi feladatokat látnak el, légi kutató-mentő szolgálatot, légi szállítást, szárazföldi csapatok támogatását, kiképzést és katasztrófavédelmi feladatok ellátását. Ezeknek a helikoptereknek további szerepe lesz az induló légijárművezető-képzésen tanuló helikoptervezető állomány kiképzésében is. Azt kérem önöktől, mindenkitől, hogy támogassák elképzeléseinket a jövőben is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Kulcsár Gergely, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni a honvédelmi miniszterhez: „Helikopter javítás Fidesz-módra” címmel. Kulcsár Gergely képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, Kulcsár képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Vargha Tamás állam­titkár úrnak.