• KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Van egy 40 éves történetű intézmény a Népligetben, amely százezres látogatottsági számokat döntöget évente, és amelyet úgy hívnak, hogy Planetárium. Ezt mindannyian ismerjük, legalábbis az én korosztályom a gyermekkorunkból, ifjúkorunkból, iskolai kirándulások, látogatások célpontja volt, és a mai napig is, illetve egészen a múlt hét végéig tömegével látogatták gyerekek, családok, felnőttek, hiszen rendkívül érdekes ismeretterjesztést kaphattak a csillagászatból, a csillagokból azok, akik oda ellátogattak.(15.50)A természettudományos képzésnek egy rendkívül fontos háttérintézményeként működött ez a Planetárium. Körülbelül 2-3 milliárd forintos összegből teljesen felújítható lenne ez az intézmény, ám eddig a kormányzat nem biztosított erre forrást, így múlt hét végén határozatlan időre bezárta a kapuit ez a nagyszerű intézmény. Nem tudjuk, hogy ki fog-e még valaha nyitni, hiszen az épület állapota annyira kritikus, hogy ha ezt így hagyjuk, hogy az időjárás és a különböző tényezők martaléka legyen, akkor már nem fogják tudni felújítani, esetleg egy teljesen új épületet felhúzni a helyére, nyilván ennek a költségnek a többszöröséért. Ebben a 3 milliárd forintban már a gépészet cseréje is benne van, tehát teljesen modern készülékekkel volna kivitelezhető egy olyan XXI. századi planetárium, ami a gyermekek, az ifjúság oktatásában egy rendkívül fontos szerepet játszik és a felnőttekében is, hiszen a csillagászati képzés mindig is egy kicsit olyan hiányos területe volt ‑ én azt gondolom ‑ a természettudományos oktatásnak, hiszen nagyon kevés ilyen intézmény található Magyarországon. Kérdésem az, hogy mit kíván tenni a kormány, megmentik-e ezt a jeles intézményt, szánnak-e erre forrást a közeljövőben, és hogyha igen, akkor mikor fog ez megtörténni. Várom érdemi válaszát, állam­titkár úr. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mindannyiunk számára fontos a Planetárium és a Planetárium jövője. Az intézmény maga nem egy állami intézmény, hanem a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak, a TIT-nek az intézménye, ezt az idei és a jövő évi költségvetésben is ‑ a TIT-et ‑ 22 millió forinttal támogatja a kormányzat a működésében. Maga a telek, amin a Planetárium áll, az viszont négy tulajdonosnak a tulajdona: a magyar állam, a Fővárosi Önkormányzat, a kerületi önkormányzat és a BKV-BKK, tehát egy ilyen közös, négy tulajdonosból álló telek. Éppen ezért ahhoz, hogy bármifajta munkálat meginduljon, előbb a tulajdonviszonyokat, területviszonyokat kell rendezni. De természetesen a kormány is folyamatosan vizsgálja, hogy miket és hogyan tehet meg. Nyilván, amikor a Városligettel kapcsolatos elképzelések megfogalmazódtak, azoknak része volt már 2016 nyarán is a Planetárium kérdése, hogy milyen fejlesztési jövőt szánunk a Planetáriumnak. A vizsgálatok során az egyértelművé vált, hogy európai uniós forrásból nem finanszírozható a Planetárium felújítása teljes mértékben, ugyanakkor párhuzamosan az elmúlt években már rengeteg budapesti kulturális fejlesztés szerencsésen végigment, elég a Várkert Bazárra, a Zeneakadémiára, a Pesti Vigadóra, Budai Vigadóra vagy a folyamatban lévő Szépművészeti Múzeumra gondolni. Tehát számtalan kulturális fejlesztés Budapesten megvalósult, illetőleg most is a Városligetben és azon túl is rengeteg megvalósul. Igyekszünk tehát keresni a közös megoldást a TIT-tel közösen, a négy tulajdonossal közösen, igyekszünk támogatni a tevékenységét a TIT-nek nemcsak a Planetárium kapcsán, hanem az Uránia Csillagvizsgáló kapcsán, az Élet és Tudomány, a Valóság és a Természet Világa tudományos ismeretterjesztő folyóiratok kapcsán, ahogy képviselő úr is utalt rá. Hiszen ezek a tevékenységek, a Planetáriumé és a magazinoké is és a csillagvizsgálóé is a fiatalok természettudományos ismereteit bővíthetik, az érdeklődésüket is növelheti, és ezzel talán valamilyen tudományos pályára is jobban ösztönzi őket. Úgyhogy folyamatos ebben is a kormányzat tevékenysége, remélem, hamarosan majd előrelépésekről is be tudok önnek számolni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
  • ELNÖK: Köszönöm, Csepreghy államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Kepli Lajos, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Miért hagyták tönkremenni a népligeti Planetáriumot?” címmel. Kepli Lajos képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, Kepli képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.