• IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nemrégen arról a valóban eszement ötletről lehetett hallani, hogy a kormány szeretné bevezetni a lövöldözést az iskolákban, levélben érdeklődött ugyanis a KLIK arról, hogy van-e olyan alkalmas 6-szor 15 méteres terület az iskolákon belül vagy az iskolák mellett, ahol lőteret lehetne kialakítani. Valaki a kormányon belül kitalálta, hogy a magyar oktatás problémáira a sportlövészet választhatóvá tétele jelent megoldást. A mindennapos éneklés vagy pláne a „Minden iskolába zongorát!” korábbi ötletek legalább komolyan vehető célokat szolgáltak, még akkor is, ha nem a legsúlyosabb problémákhoz nyúltak hozzá. Pár napja egy másik eszement ötletről értesülhettünk: Parragh László iparkamarai elnök, másodállásban oktatási háttérminiszter javasolta azt, hogy be kellene zárni a gimnáziumokat, mert túl sokan járnak ezekbe az intézményekbe, és az általa felügyelt szakképzésből szívják el a diákokat. Parragh Lászlót egyébként közvetlenül is kérdeztük erről, hogy ő melyik gimnáziumokat zárná be, de ezt kérdeztük az EMMI-től is. Az LMP határozottan azt gondolja, hogy a magyar oktatás problémáit nem lehet a céllövöldék nyitásával vagy a gimnáziumok bezárásával segíteni. A céllövöldés ötlet legfeljebb a problémákról tereli el a figyelmet, a gimnáziumok bezárása viszont nagyon komoly dolog, nagyon súlyos további romlást okozhat az iskolarendszerben. Tisztelt Államtitkár Úr! Nincs jobb ötletük az oktatás problémáinak megoldására, mint ezek, amelyek itt elhangzottak? Nem kellene inkább a drámaian romló PISA-eredményekkel, a szegregációval, a kisiskolák megmentésével, a felsőoktatás versenyképességének javításával vagy a tandíj eltörlésével foglalkozniuk? Ezen eszement ötletek helyett mikor kezdenek neki az oktatás rendbetételének? Várom válaszát.
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ismételten jót szemezgetett ön az interneten különböző álhírek között. Jó lenne, ha komolyabb kérdésekről is tudnánk itt vitatkozni, tisztelt képviselő úr, mint hogy lesznek-e céllövöldék az iskolákban, és hasonló kérdéseket tesz fel. Ha ön komolyan venné az oktatás ügyét, vagy ha komolyan venné az LMP az oktatás ügyét, ha lenne jövőképe az LMP-nek az oktatásügyről, akkor nem ilyen, hanem érdemi kérdéseket tenne fel. De önökről tudjuk, hogy oktatásban ugyanazt és ugyanannak az ellenkezőjét is tudják követelni. Néha azt mondják, hogy túl leterheltek a diákok, máskor azt mondják, hogy elbutítja a kormány a diákokat akkor, ha csökkenti a tartalmat. De láttuk ezt a mai szavazáskor is, átláthatóságot követelnek a pártfinanszírozásban, de amikor van egy ilyen javaslat, akkor ellene szavaznak a parlamentben. De ellene szavaztak annak is, amikor a költségvetés elfogadásakor többleteket tudtunk mind a felsőoktatásban, mind a köznevelésben biztosítani a jövő évben mind a tanulók, mind a diákok számára, mind a béremelések kapcsán, mind a pedagógus-életpálya miatti többlet 9 milliárdban vagy a minősítés miatti többlet 7 milliárdban ‑ 7 milliárd forinttal többel ösztönözzük jövő évben az önmagukat minősítő pedagógusokat, hogy ezt végezzék el, és még jobb szinten tanítsák a gyermekeket, mint idén. A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők plusz 10 százalékos bértöbbletére is 1,8 milliárd forint, de akár azok, akik a gyermekekkel diákönkormányzatban, szakkörben vagy máshol foglalkoznak, az ő ösztönzésükre is vannak tételek. Itt az osztályfőnökök vagy a diákönkormányzattal foglalkozók órakedvezményére másfél milliárd forint többlet, gyógypedagógiai és pedagógiai szakszolgálati intézményekben a szakember-ellátottság javítására 2 milliárd forint többlet szerepel a jövő évi költségvetésben, beruházásokra szintén több milliárd forint többlet, felsőoktatási alaptevékenységre 6 milliárd forint, doktoranduszokra 740 milliárd forint, fogyatékossággal élőkre, felsőoktatási ösztöndíjra, oktató-kutató tanárok béremelésére, ez utóbbira 3,2 milliárd forint, a többiek béremelésére 1,9 milliárd forint. Ilyen többletek vannak, amelyek a minőségi felsőoktatást, a minőségi köznevelést hivatottak szolgálni a következő esztendőben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)(15.40)
  • ELNÖK: Köszönöm, Vargha Tamás államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Szél Bernadett és Ikotity István, az LMP képviselői, kérdést kívánnak feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Eszement ötletek helyett mikor kezdenek neki az oktatás rendbetételének?” címmel. Ikotity képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, Ikotity képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence állam­titkár úrnak.