• HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Rendkívül álságosnak érzem a jelenlegi politikai légkört. A költségvetés vitájában láttuk, hogy az ellenzék a kifejezetten biztató gazdasági helyzetünket, a lakosság terheinek újabb csökkentését, a munkában élők helyzetének erősítését, a nyugdíjasok megbecsülését igyekszik úgy beállítani, mintha valami igazságtalanság történne az országban. Különösen sajnálatosnak tartom, hogy az egész ellenzék összefog ennek a szánalmas álláspontnak a képviseletében. Pedig láthattuk, hogy milyen a legkeményebb hangadó, az MSZP munkája. Egy példát hoznék erre, a sertéságazat helyzetét. A szocialista kormányzás végén, 2010 körül a sertéságazat rendkívül rossz helyzetbe került. Az akkori kormány semmit nem tett annak érdekében, hogy javítsa a sertéstartók helyzetét. 2004 és 2008 között tömegével hagytak fel a sertéstartók addigi tevékenységükkel, a sertéslétszám aggasztóan lecsökkent, a feketegazdaság virágzott a szektorban, a húsfeldolgozók jelentős része pedig a csőd közelébe került. A polgári kormány különböző stratégiai lépésekkel igyekezett kivezetni az ágazatot a mélypontról. A rendelkezésre álló eszköztár nem volt széles: a támogatási rendszer átstrukturálása, új nemzeti támogatások bevezetése, adócsökkentés, minőségbiztosítás, tudományos tevékenység támogatása, szakmai szervezet létrehozása és a megfelelő mo­ni­toringrendszer kiépítése. Az ágazat hanyatlása megállt, stabil fejlődésnek indult, és a jelek biztatóak. A szektor fehéredett, megnövekedett a sertéstartói kedv, és a sertéslétszám növekedésnek indult. Amíg korábban mentőakciókra volt szükség egyes húsipari üzemek megmentése érdekében, nemrégiben a régió egyik legnagyobb és legmodernebb vágóhídjának átadó ünnepségén vehettünk részt.Tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, hogyan ítéli meg a kormány ezeket a jeleket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), milyen fejlesztések valósulnak meg a szektorban, milyen hatással lesznek az ágazatra, a tárca szerint milyen (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) állapotban van ma Magyarországon a sertéságazat a korábbiakhoz képest, hogyan értékeli a tárca a sertéságazat talpra állítása érdekében megtett lépéseket. ELNÖK: Köszönöm. HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Milyen lépéseket tervez a tárca a sertéságazat helyzetének további javítása érdekében? (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
  • DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Igen, az a helyzet, hogy két percben nagyon nehéz beszélni egy ágazat fejlődéséről, egy ágazat helyzetéről. Ugyanilyen hasonló bajban leszek, amikor önnek erre választ kell adnom. Az az igazság, hogy a kérdésére a válasz egy mondatban úgy fogalmazható meg, hogy átfogó, átgondolt stratégiával. Ha ennek minden elemét végig tudjuk vinni, akkor lesz továbbra is sikeres majd ez az ágazat.Ha csak egy számot mondanék önnek, akkor azt mondanám, hogy a sertéságazat kibocsátásának volumene 2013 és ’16 között 13 százalékkal emelkedett, ami az ötödik legmagasabb érték az EU-ban. A kormány agrárpolitikájának központi eleme az állattenyésztés, ezen belül is hangsúlyosan a sertéságazat fejlesztése. Nézzük azokat a támogatásokat, amelyek megvalósításra kerültek! A nemzeti támogatások közül a sertés állatjóléti támogatások a legjelentősebbek. 2015-től indult a „Több munkahelyet a mezőgazdaságba” program, az ennek keretében biztosított többletforrásoknak köszönhetően a 2016. évi 6 milliárd forint helyett 2016-ban és ’17-ben már a Bizottság által jóváhagyott maximális 9 milliárd 144 millió forint került elkülönítésre. 2015-ben új támogatási programként indult a tenyészkocák után igényelhető állatjóléti támogatás, évi 8,6 milliárd forintos összeggel. A 2012-ben elindult stratégia megvalósítása keretében kiépültek a tenyésztést és teljesítményértékelést segítő infrastrukturális beruházások, a sertéságazati információs rendszer, és létrejött a „Kiváló minőségű sertéshús” védjegy is. 2014-ben 5 százalékra csökkent az élő- és félsertés, ’16-tól a sertés tőkehús áfája, 2018-tól pedig a sertésbelsőségek is a kedvezményes áfakulcs alá fognak tartozni.A jövő legfontosabb feladatai közé tartozik a minél nagyobb termelői jövedelembiztonság elérése. Ezt szeretnénk, és engedje meg, hogy megköszönjem ebben a munkában az ön szerepét is mint miniszteri megbízott. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
  • ELNÖK:Köszönöm, Rétvári államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Horváth István, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a földművelésügyi miniszterhez: „Hogyan állítható talpra egy ágazat?” címmel. Horváth István képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, Horváth István képviselő úr. Megadom a szót válaszadásra Nagy István államtitkár úrnak.