• MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! 2011. július 19-én jelent meg a sajtóban, hogy az EcoSolifer AG egy 50 millió eurós beruházás keretében nap­elem­gyárat létesít Csornán. Akkor még úgy tudtuk, hogy ’12 nyarán 160 foglalkoztatottal és évi 50 millió eurós árbevétellel fog dübörögni az üzem. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára 935 millió forintos állami támogatást ígért, Áder János pedig egy olyan XXI. századi technológiával működő üzemet vizionált, ami még nincs Magyarországon. Aztán ugyanő letette 2014 szeptemberében az alapkövet, ami már eleve egy komoly csúszás volt, de a lényeg a lényeg, hogy annak ellenére, hogy évek óta csúszik a történet, a kormánypárti sajtóban azért sorra jelentek meg az alábbi címmel a cikkek: „Átadás-átvétel megkezdődött”, „30 munkatárs betanítása megkezdődött”, „2-3 hónap, és a gépek is telepítve lesznek”, „Jelentős piaci emelkedés várható” és a többi. És mi van most? A legfrissebb hírek szerint már a biztonsági őröket is elküldték. Az üzemcsarnok ugyan megépült, a technológia azonban sehol. Azokat a munkatársakat, akiknek a felvétele, kiképzése szintén megkezdődött, abbamaradt, elküldték őket. Ráadásul hiába levelezek önökkel azzal kapcsolatban, hogy végül is az állam, az adófizetők mennyit buktak ezen a történeten, ezen a csornai nap­elem­gyáron, ami egy szellemhangárként üzemel jelenleg, teljes ellentmondáshegyekbe ütköznek ezek a válaszok. Tehát szeretném végre tisztázni, mennyi adófizetői forrás került eddig a céghez. Megkapta-e a 2 milliárd forintos európai uniós és 1 milliárd forintos kormányzati támogatást? Mi a helyzet a 7 milliárd forintos eximbankos hitellel, ebből mennyit használt fel az üzem? Egyáltalán reménykedhetnek-e még a csornaiak abban, hogy az önök által oly sokszor megígért napelemgyár üzemelni fog, és a térségnek egy komoly munkahely-lehetősége lehet? Ezekre várom végre érdemi, valós válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)
  • DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! 2010-ben azt a célt fogalmaztuk meg, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja, 2014-ben pedig ezt úgy egészítettük ki, hogy minél több csúcstechnológiás kutatás-fejlesztést és innovációs kapacitást hozzunk létre Magyarországon, és ahogy a számokat nézzük, ez így is történik folyamatosan. Az EcoSolifer Modulgyártó Kft. csornai beruházása is ezen célok megvalósítását segíti elő, természetesen nem az állam, nem a kormány végzi ezt a beruházást, hanem a befektetők. A nemzetgazdasági tárca döntése alapján a beruházás 2 milliárd forintos uniós pályázati forráshoz jutott. A kormány továbbá úgy döntött, hogy egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatásban részesíti a csornai napelemgyár építését, 1 milliárd forint összegben. A támogatási szerződés aláírására 2014 júniusában került sor. A támogató a szerződésben szigorú feltételeket szabott, amit az adófizetői pénzekkel való felelős gazdálkodás jegyében tett. A támogatási összeg kifizetésére csak akkor kerül sor, ha a szerződésben rögzített minden feltétel teljesülni fog. A támogatási összeg kifizetésére a mai napig nem került sor. A projekt az Eximbanktól nem kapott vissza nem térítendő támogatást. Az Eximbank minden hitelkihelyezésénél a törvényi előírásokat, a magyar nemzetgazdaság érdekeit, a magyar munkahelyek megtartását, valamint létrehozását tartja szem előtt. A megnevezett hitelügyletnél az Exim­bank a törvényi feltételeket betartotta, a vállalásait teljesítette. Mi bízunk abban, hogy ez a beruházás hamarosan beindul, és a csornai és a Csorna környéki lakosságnak a megelégedésére és a magyar nemzetgazdaság fejlődésére be fog indulni ez a beruházás. Köszönöm szépen.
  • ELNÖK: Köszönöm, Rétvári államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszterhez: „Kész átverés show Csornán?” címmel. A kérdésre a miniszterelnök úr megbízásából a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr kérésére Szabó László államtitkár úr fog majd válaszolni. Magyar Zoltán képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Szabó László külügyi államtitkár úrnak.