• SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az európai bíróság ítélete szerint az online kaszinók hazai szabályozása uniós jogot sért, és ezért minden valószínűség szerint komoly büntetésben lesz majd részünk. Tudják, ez az a törvény, ez az a szabályozás, amely akkor valósult meg, amikor Andy Vajna kormánybiztos a miniszterelnök úr vejével kávézgatott a Kempinski teraszán, majd önök behozták utána ezt a törvényt, amelyet itt elfogadtak, és már akkor is mondtuk, hogy ezzel problémák lesznek. Ez az a törvény, amely szinte kizárólag Andy Vajna fideszes kormánybiztosnak kedvez, a kárvallottjai pedig elsősorban a hazai költségvetés, így a magyar emberek lesznek.(15.20)Itt említeném meg, hogy noha a legkisebb hazai vállalkozásoktól is megkövetelik, hogy üzletük a NAV-hoz bekötött online pénztárgéppel legyen ellátva, amely rendszer beszállítói és haszonélvezői természetesen ugyanúgy a fideszes haverok, de Andy Vajna modern kori gyevi bíróként ez alól is kivételt élvez, a szerencsejáték-üzletág a fekete- és szürkegazdaság melegágya. Azt még nálunk szerencsésebb fejlődésű országokban is, mint például Zimbabwe és Mali, minél szigorúbban próbálják ellenőrizni. Idehaza azonban ezt az ipart Orbán Viktor évente milliárdokat luxemburgi offshore cégekbe talicskázó kormánybiztosa komolyabb ellenőrzés nélkül űzheti. Ezzel nagyon jól él, hiszen 2010 óta több mint 12 milliárd forintot vitt ki az országból egy luxemburgi offshore cégen keresztül; csak 2016-ban 6 milliárd forintot, ez pontosan napi 16,5 millió forint keresetet jelent, ez percenként 11 500 forintot, tehát van miből a barátnőjét arannyal etetni, van miből jól élni, és van miből valószínűleg majd Orbán Viktornak tiltott pártfinanszírozással visszacsorgatni ezekből a milliárdokból és a Fideszt segíteni arra, hogy megpróbálja megtartani a hatalmát, ami nem fog sikerülni. Meddig tűrik ezt? Valóban az adófizetőkkel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) kívánják kifizettetni az önök hibáját, amit Andy Vajna érdekében hoztak? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
  • VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én javasolnám önnek, hogy ne csak a jobbikos Indexből tájékozódjon, mert akkor valóban lyukra fut, mint ahogy ez most is történt ebben az ügyben, ugyanis tegnap az Európai Unió Bírósága egy konkrét ügyben, az Unibet International Ltd. online szervező magyarországi internetes blokkolása ügyében hozott ítéletet. Tehát nem egy elmarasztalás született, hanem egy alapvető elvi döntést hozott meg a bíróság, aminek a következményeként Magyarországon fog majd folytatódni a bírósági eljárás.Miről volt szó? Az Unibet a perben azon közigazgatási határozatokat vitatja, amelyekkel honlapjának ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelték el. Ez volt a bírósági tárgy. Az elvi döntés megszületett. A magyar bíróság előtt fog folytatódni az alapeljárás. Az ügyben a végső döntést a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hozza meg, természetesen figyelemmel az Európai Bíróság ítéletében kimondottakra. Az Európai Bíróság ítélete nem vonja kétségbe a tagállamok jogát, hogy a fogyasztók védelme a csalás elleni küzdelem érdekében vagy a közrendi megfontolásokból, vagy a kiemelt egészségügyi kockázatokra figyelemmel korlátozásokat vezessenek be. Tehát az alapkérdésekben az Európai Unió Bírósága a magyar kormánnyal ért egyet ebben az ügyben. A tegnapi ítélet jogi következményeit tehát a hazai bíróság fogja 2017 második felében levonni a hazai szabályozási környezet figyelembevételével.Szeretném arra is felhívni a képviselő úr figyelmét, hogy az Európai Unió Bírósága tegnapi ítélete anyagi vagy egyéb büntetés kiszabásáról nem rendelkezett, tehát semmiféle anyagi kár eddig senkit nem ért. Még egyszer mondom, ha ön nemcsak a jobbikos honlapokból, a Kuruc.infóból vagy az Indexből tájékozódik, akkor talán tisztességesebb, megalapozottabb kérdéseket tud benyújtani. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Pontosan így van, eddig nem érte kár, miniszter úr. Miniszter úr, akkor ezek szerint ön teljes mértékben egyetért azzal, hogy egy offshore lovag 2010 óta több mint 12 milliárd forintot vitt ki az országból egy luxemburgi offshore cégen keresztül. Ön teljesen egyetért azzal, hogy ez az offshore lovag ‑ pedig állítólag már lejárt az offshore lovagok kora, mondta az ön miniszterelnöke ‑ 2010 óta meghússzorozta a nyereségét. Teljes mértékben egyetért azzal, hogy ennek az embernek ne kelljen például pénztárgépeket bekötni, mert ez az ember az a megbízható szerencsejáték-szervező, akit önök megbízható szerencsejáték-szervezőnek minősítettek, de egyébként egy offshore lovagról beszélünk.Miniszter úr, ön szerint akkor ez az átláthatóság? Magyarországon ez az, amit követni kell, hogy önökhöz tartozik valaki, önök kitalálják valakiről, hogy ő egy megbízható szerencsejáték-szervező, és utána ennek az embernek úgy kell adóznia, hogy azt adózza, amit ő bevall saját maga, mert semmivel nem lehet leellenőrizni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és nyugodtan kiviheti az országból offshore cégeken keresztül a pénzt? Ezt támogatja ön is? (Taps a Jobbik padsoraiban.)
  • VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Alapvetően a hatályos jogszabályok és törvények betartását támogatom, és nagyon sajnálom, hogy önnel valószínűleg megírattattak egy ilyen kérdést, és ezt el kellett itt mondania. Most már ön is érzi, hogy belekerült egy csapdahelyzetbe, hiszen az, amit elmondott, nem felelt meg a valóságnak. Ön is azzal kezdte a felszólalását, hogy nem érte kár, miközben a kérdése arra vonatkozik, hogy az adófizetőknek kell-e kifizetni ezt a kárt. (Szilágyi György: Eddig! Eddig!) Bocsánat, de itt valami ellentmondást érzek az ön szavai között. Tisztelt Képviselő Úr! Magyarországon, még egyszer mondom, jogállam van, hatályos bírósági döntések ki tudják kényszeríteni törvények betartását. Ha önnek bárkivel szemben ilyen fenntartása van, akkor kérem, ezt tegye meg. Ön egy tisztességes ember, képes arra, hogy képviselői minőségében is, de akár mint állampolgár is eljárjon a bíróságon. Ha meg egyébként a dolog mögött irigység van, azzal sajnos nem tudok mit kezdeni. Magyarország nem a kommunizmus időszakában él már. Vannak eltérő teljesítmények a gazdaságban is, a munka világában is. Ha ön irigyli Csányi Sándort, Demján Sándort vagy másokat, azzal sajnos önnek kell megbarátkoznia. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, Dömötör Csaba államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Szilágyi György, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrhoz: „Az adófizetőknek kell kifizetniük a Fidesz miatt kapott büntetést azért, hogy Andy Vajna arannyal etethesse a barátnőjét.” címmel. A miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter urat jelölte ki. Kérdezem Szilágyi György képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét. (Jelzésre:) Jelzi, hogy igen. Öné a szó, képviselő úr. (Dr. Rétvári Bence: Csak meg ne üsse a végén! Csak meg ne üsse!)
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Varga Mihály miniszter úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm, Varga miniszter úr. Szilágyi György képviselő urat illeti egy percben a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. A viszonválasz megilleti a miniszter urat is.