• DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ugye, nemcsak önnek nagyon nehéz kimondani ezeket a szavakat, hanem minden bizonnyal nehéz lehet kimondani ezeket a szavakat azoknak a nővéreknek is, akik az IKEA-ba mentek dolgozni a dél-pesti Jahn Ferenc Kórházból, hiszen ezek az IKEA egyes termékeinek a nevei. Mint ahogy egyébként a történeti hűség mutatja, és mi is történt, el lehet mondani: legelőször kiderült, hogy a dél-pesti Jahn Ferenc Kórházban a 3. belgyógyászati osztályon egy egész részlegnek azért kellett bezárnia a hírek szerint, mert az ott dolgozó ápolók elmentek a közeli bútorboltba, egyébként IKEA-ba, ami most nyílik, és ott vállaltak munkát. Majd utána előállt egy igencsak kamuszagú védelemmel maga az intézmény, és miközben Csubakka-védelem kidolgozásával voltak elfoglalva, közben önök a kínai delegációnak bizonygatták, hogy micsoda világszínvonalú egészségügyben vagyunk. Hát, azért a kettő között, a tények között, miszerint a dolgozók az IKEA-ba mennek, mert jobb a fizetésük és aközött, hogy világszínvonalú a magyar egészségügy, ordító különbség van. De nem is csoda, hogy egyébként ezek a dolgozók elmentek az IKEA-ba dolgozni, hiszen ezen a helyen sokkal kevesebbet, sokkal jobb munkakörülmények között, talán kevesebb felelősséggel is, 30-40 százalékos pluszfizetéssel tudnak dolgozni. (14.30)És mondhatjuk úgy, hogy ebben az esetben ezek mellett a kimondhatatlan ágyak mellett kell állniuk, de valójában nekik a betegágyak mellett kellene állniuk. Tehát összességében ott tartunk, és láthatjuk, az az igazság, hogy önök olyan egészségügyet csináltak, ahol a bolti eladó már jobban keres, mint az egészségügyben dolgozó nővér sok évnyi befektetett tanulás, sok évnyi befektetett munka után. (Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)Lehet, hogy egyébként abban igazuk van, hogy valóban egyedülálló, a világon egyedülálló, amit csináltak az egészségügyben, hiszen kevés ország mondhatja el magáról, hogy ilyen kevés fizetésért egyáltalán maradtak a szektorban dolgozni. De hogy legyen kérdés is az azonnali kérdés végére: mikor kereshet végre többet egy emberéletet mentő ápoló, mint egy aldis, egy ikeás vagy egy lidlös eladó? Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Látom, teljes az összhang Simicska Lajos pártja és Simicska Lajos médiája között, hiszen ugyanazokat az álhíreket mondják el itt a parlamentben, amelyeket elmondanak természetesen a saját médiájukban is. Nézzük, hogy mi a valóság, szemben azzal, amit a képviselő úr mondott!A kórházban az elmúlt időszakban is többféle felújítás történt, és most is többféle történik. Megújult már a sebészeti osztály, egy szakrendelő, a gasztroenterológia és a kardiológiai ambulancia. A nyár folyamán három részleg újul meg: a neurológia, a kardiológia és a III. belgyógyászat. A felújításról szóló képek fent is vannak a kórház honlapján, mindenki megnézheti. Kétfajta problémájuk van önöknek a kórházzal: az egyik, ha nincs felújítás, mert akkor azt mondják, hogy nincs pénz; ha van felújítás, akkor azt mondják, hogy miért nincs betegellátás azokban a szobákban, ahol éppen felújítás zajlik. Tisztelt Képviselő Úr! A Dél-pesti Kórház 1249 ágyából a felújítás és korszerűsítés 42 ágyat érint, azaz az ágyak 4 százaléka érintett. Ebből sikerült egy olyan hírt gyártani, hogy nincsen elég ápoló, és ezért bezárnak osztályokat a kórházban. Tisztelt képviselő úr, nézze meg a saját szemével, pötyögje be, menjen fel a kórháznak a honlapjára, ahogy én is felmentem, és nézze meg azokat a fényképalbumokat, amelyek pontosan a felújításról szólnak, és akkor láthatja, hogy semmifajta olyan hírnek nincs alapja, amiről ön beszélt; és a kórházvezető is elmondta, hogy a fluktuáció, az alkalmazottak felvétele, elmenetele teljesen ugyanolyan ütemben történik, ugyanolyan arányban történik, mint korábban. De önöknek ki kell szolgálniuk Simicska Lajosnak az igényeit, jól látható, hónapok óta ugyanaz a rendszer: valamit feldob reggel a Magyar Nemzet (Bana Tibor közbeszól.), továbbviszi a hírt az Index, készít róla egy riportot a HírTV, a Jobbik pedig elmondja a parlamentben. Egy rendszer, egy megrendelő, egy helyről fizetik önöket. Mi pedig közben igyekszünk emelni évről évre az ápolóknak a bérét, 2012-13-ban már sikerült 27 százalékkal (Az elnök csenget.), tavaly 26 százalékkal, idén 12-vel, jövőre 8-cal, és azután is 8-cal emeljük. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen. Államtitkár úr, az már bebizonyosodott, hogy a felújítás egy álsztori (Dr. Rétvári Bence: Álsztori?! Az összes felújítás?!), amit azért találtak ki önök, hogy valamivel elfedjék ezt az egész mögötte rejlő botrányt. Az álsztori azért sem igaz, mert önök azzal védekeztek, hogy azért van szükség most a felújításra, mert a betegek elmentek nyaralni. (Derültség a Jobbik soraiban.) Hát mennyire életszerű, hogy a betegek nyaralni mennek? Amikor valamilyen osztályt, részleget bezárnak, azt átviszik egy másik helyiségbe vagy egy másik részleghez, és ott folytatják tovább a munkát. De hogy mégis megtaláljam az okokat, hogy miért mehettek az Ikeába, azért mehettek az Ikeába dolgozni ezek a dolgozók, mert amíg ők dolgoztak, önök loptak, amíg ők ott álltak a betegágyak mellett, önök Mészáros Lőrincéknek vitték a pénzt, és oda költötték el azokat a forrásokat, amelyeket az egészségügyben kellett volna elkölteni. És hogy adjak egy jótanácsot önöknek: a következőnek, ha delegáció érkezik, és a valósággal akarják őket szembesíteni, javaslom, látogassák meg közösen a soroksári Ikeát, talán ott majd találkozhatnak egészségügyi dolgozókkal, mert a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórháznak ezen az osztályán nagy valószínűséggel a jövőben már nem fognak találkozni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Vakságra nehéz orvosságot felírni. Menjen fel! Én felmentem a honlapra, megnéztem a képeket. Felmegy, és látni fogja. De engedje meg, hogy én is belemenjek egy-két nyelvtörőbe! (Z. Kárpát Dániel közbeszól.)„Gravad lax, filmjölk: MEGKÓSTOLNÁD? Stockholm, Göteborg, Lappföld: LAKNÁL ITT? Svédországi partnerünk részére keresünk szakvizsgázott, minimum 3-5 éves tapasztalattal rendelkező szakorvosokat minden szakterületre.” (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Ezt én a premiumdoctors.hu-n olvastam; tudja, tisztelt képviselő úr, ez az a csapat, amelynek ön is része volt, amelyből ön is pénzt vett ki (Dr. Lukács László György: Soha nem vettem ki pénzt belőle!), és amely azzal foglalkozott, hogy valóban egészen Svédországig vigyen el magyarországi egészségügyi dolgozókat. Utána pedig ön feláll, és valótlan vádakat elmond, hogy mentek-e máshova dolgozók ebből a kórházból vagy sem. (Varga Mihály: Szégyen! Szégyen!)Ebben a kórházban felújítás van. Magyarországon olyan egészségügyi béremelés van, amire ön a rendszerváltás óta nem lát példát. Ön pedig azzal foglalkozott, nem azzal, hogy betegeket gyógyítson, mert nem ez a végzettsége, hanem azzal, az ön egész cége, hogy orvosokat vigyen külföldre ‑ és utána itt feláll. Ez nagyon hiteltelen! (Az elnök csenget.) Simicska Lajos, remélem, sokat fizet érte! (Z. Kárpát Dániel: Ebbe fogtok belebukni! ‑ Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Tájékoztatom képviselő urat, hogy miniszterelnök úrnak a második soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia.Tisztelt Országgyűlés! Lukács László György, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Brusali, Fyresdal, Espevar, Leirvik, Tyssedal.” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem a képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy személyesen miniszter úrtól kéri a választ. (Dr. Lukács László György: Elfogadom.) Képviselő úr, öné a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelettel köszöntöm képviselőtársaimat, és megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Lukács László György képviselő urat.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Egyperces viszonválasz megilleti az államtitkár urat is.