• DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen. Van három szám, amit én azt hiszem, hogy nagyon sokat kell ismételni, és kellene a kormánytagoknak is magukban ismételni: 1,5-szer annyian halnak meg Magyarországon egy évben, mint az európai legfejlettebb 14 országban, 2,1-szer többen halnak meg megelőzhető betegségben, de ennél még súlyosabb, durvább szám az, hogy 2,5-szer többen halnak meg gyógyítható betegségben, olyanokban, amiket meg lehetett volna gyógyítani. Ezért kellett volna a kormánynak 2010 óta igenis foglalkozni az egészségüggyel, hozzányúlni az egészségügyhöz; nem tette. Egyetlenegy reformja volt úgymond, amikor az önkormányzatoktól elvette a beszerzéseket, a kórházak közbeszerzéseit, beszerzéseit, és központosította ezeket. Az elmúlt napoknak egy egészen megdöbbentő híre, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központot a Gazdasági Versenyhivatal 50 millió forintra megbüntette, mert lélegeztető gépeket és monitorokat szerettek volna vásárolni, de úgy írták ki a közbeszerzést ‑ ez a legprimitívebb csalás, amikor úgy írnak ki egy közbeszerzést ‑, hogy azon csak egyetlenegy cég indulhasson, egyetlenegy cég termékét lehessen megvásárolni. Nagyon szép szó ‑ itt már hallottunk ‑, amikor azt mondják, hogy Farkas Flórián milliárdos lopása csak egy szabálytalanság; nagyon szeretik ezt a szót, hogy itt csak szabálytalanság történt, a lopásra meg a hűtlen kezelésre ezt szereti használni a kormány. Itt is nyilván idézőjelben csak egy kis szabálytalanságocska történt. Tudják-e azt önök ‑ és mondom a kérdéseket ‑, hogy mekkora kár érte itt az állami egészségügyet? Illetve tettek-e feljelentést itt a versenykorlátozás miatt, a hűtlen kezelés miatt? Van-e már felelőse a feljelentéstől függetlenül ennek a kiírásnak, amikor ‑ még egyszer mondom ‑ úgy írnak ki egész primitív módon egy egész nagy közbeszerzést, hogy csak egyetlenegy cég legyen erre alkalmas? Köszönöm.
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Természetesen, ha a következő kérdésében megjelöli, hogy melyik ügyben kíváncsi ön információkra, akkor, mint minden másik esetben, most is meg fogja kapni, tisztelt képviselő úr. Azt elfelejtette említeni az egészségüggyel kapcsolatban az elmúlt évekből, hogy hány száz milliárd forintnyi fejlesztés történt az egészségügyben, hogy vidéken lassan nincs olyan kórház, amelyet ne tudtunk volna legalább részleteiben megújítani az elmúlt esztendőkben. 75 kórházat sikerült felújítani, tisztelt képviselő úr, emellett sikerült létrehozni 30 új mentőállomást, 97 mentőállomást sikerült felújítani, szakrendelőket építettünk tucatjával, és sok tucat szakrendelőt sikerült felújítani, hogy az szolgálja az emberek egészségét. Sikerült 1,5-szeresére emelni a háziorvosoknak azt a pénzét, amiből hónapra tudnak gazdálkodni és a betegeket ellátni. Sikerült 322 milliárd forintnyi értékben kórházépületeket felújítani. Sikerült több mint 110 milliárd forint értékben kórházi berendezéseket vásárolni. Sikerült úgy talpra állítani a magyar gazdaságot, hogy legyen annyi adóbevétele a magyar költségvetésnek, hogy a jövő évi költségvetés 221 milliárd forinttal tartalmazzon többet az egészségügyre, mint amennyit tartalmaz az idei. S már az ideit is sikerült úgy összeállítani, hogy az idei 171 milliárd forinttal tartalmaz többet, mint amennyit tartalmazott a korábbi. Míg az Egészségbiztosítási Alap főösszege 1500 milliárd forint alatt volt 2010-ben, ez most már 2000 milliárd forint fölött van. A mentőszolgálatok költségvetését sikerült 17 milliárd forinttal emelni, így most már nem 22 milliárd forintból gazdálkodik a mentőszolgálat, hanem 39 milliárd forintból. Azt hiszem, ezek a számok, ezek az összegek mutatják, hogy sikerült ennek a kormányzatnak végre nemcsak vizitdíjról beszélni az egészségügy kapcsán, nemcsak kórházbezárásokról beszélni, mint korábban, hanem kórházak felújításáról, ingyenes és jobb minőségű egészségügyi ellátásról; a béremeléseket pedig szintén végre elkezdtük elindítani, ami ugyanilyen szükséges az egészségügyben. Ezek fontos lépések, ezekről elfelejtett említést tenni. Persze egyiket sem támogatta a szavazatával. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen. Megdöbbentett az államtitkár úr tudatlansága. Én azt hiszem, ha 50 millió forintos büntetést kap az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, akkor azért arról a minisztériumban jó lenne tudni legalább nagyságrendeket, hogy mennyi volt az a pénz, ami elveszett. Egészen döbbenetes, hogy nem tudta. Nyilvánvalóan látjuk, hogy egészen komoly visszaélésnek kellett lenni. Én korábban vizsgáltam egy CT-beszerzést, ott duplájáért vették a CT-ket, mint ahogy eredetileg tervezték. Ha így csinálják ezeket a beszerzéseket, akkor nem 75 kórházat lehetett volna felújítani, hanem a dupláját lehetett volna felújítani; nem 30 mentőállomást lehetett volna felújítani, hanem 60-at lehetett volna felújítani, és nem 68 mentőállomást lehetett volna vagy 30-at lehetett volna létrehozni, hanem 60-at lehetett volna létrehozni, és nem 68-at lehetett volna felújítani, hanem a dupláját. (Sic!) Ugyanígy: nem 110 milliárd forintért vehettek volna eszközöket, hanem ez a 110 milliárd ezek szerint csak a felét érte, dupla annyi eszközt vehettek volna, ha nem lopnák el a felét. Köszönöm szépen.(15.10)
  • DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Engem pedig az ön képmutatása az, ami meglep. Két órával ezelőtt lett volna egy lehetősége, hogy tegyen a korrupció ellen (Derültség az ellenzék soraiban.), lett volna egy lehetősége, hogy a tiltott és fekete-pártfinanszírozással szemben tegyen, és ön most nevet ezen a helyzeten; a választók nem nevetni fognak. (Dr. Apáti István közbeszólása.) A választók számára kiderült, hogy mely pártok voltak azok, akik az átláthatóság mellett tették le a voksukat. Ön átláthatóságról beszél, és lett volna egy eléggé fontos javaslat, ahol az átláthatóságot a szavazatával is támogathatta volna, hogy lássák a választók, melyik pártok milyen áron, mennyit költenek plakáthirdetésekre, és ön ezt nem szavazta meg. Ön azt akarta, hogy ez maradjon nem a szürke-, hanem a feketezónában, hogy lehessen oligarcháknak titkosan pártokat támogatni, hogy aztán megkérjék utána az árát.Tisztelt Képviselő Úr! Egy képviselőnek a szavazata a legbeszédesebb. Az ön szavazata az átláthatatlanság mellett volt, és az átláthatóságot sajnos a mai napon elutasította. Ezután az ön különböző kamuinfói, azt hiszem, eléggé hiteltelenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Köszönöm, Varga Miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Hazudnak-e a számok?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem, elfogadja-e a válaszadó személyét. (Dr. Hadházy Ákos: Kénytelen vagyok elfogadni.) Köszönöm szépen. Hadházy Ákos képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm, Rétvári Bence államtitkár úr. Viszonválaszra adom meg a szót Hadházy Ákos képviselő úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Viszonválaszra adom meg a szót Rétvári államtitkár úrnak.