• SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Igen. Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt… ELNÖK: Jelzi a képviselő asszony, hogy igen. Akkor megadom a szót (Schmuck Erzsébet: Bocsánat!) a képviselő asszonynak. SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Bocsánat! Akkor most köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Államkincstár szakszervezetei július 17-ére kétórás sztrájkot hirdettek, ha a kormány addig nem hoz intézkedést a központi államigazgatásban dolgozók béremeléséről. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány már idén emelje meg az illetményüket 25 százalékkal, és egy többéves bérmegállapodás keretében három év alatt 50 százalékkal emelkedjen a bérük. Államtitkár úr, a követelések teljesen jogosak, hiszen a közszféra béreit immár kilencedik éve tartja befagyasztva a kormány. Közel 200 ezer dolgozónak 2008 óta nem változott a bére, és már napi megélhetési gondokkal küzdenek. A Magyar Államkincstár dolgozói különösen rossz helyzetben vannak, egyre kevesebben végeznek egyre több munkát, a jövőben minden kifizetést, legyen az szociális ellátás, nyugdíjfizetés vagy uniós támogatás, innen fognak utalni. Lázár miniszter úr nem az első ígéretét szegte meg azzal, hogy a központi szerveknél a dolgozók béremelését újabb egy évvel elhalasztják, nem először és nem utoljára csapják be az állami dolgozókat, nemrég a július 1-jei munkanapot is elvették tőlük. (Dr. Rétvári Bence: Munkanapot? Azt mondta, hogy munkanapot vettünk el tőlük! ‑ Derültség a kormánypártok soraiban. ‑ Dr. Rétvári Bence: Elvettük a július 1-jei munkanapot.) És most a sztrájk bejelentésére is fenyegető stílusban reagált Lázár miniszter úr, amikor azt mondta: se sztrájk, se béremelés nem lesz, nem megengedhető, hogy az állam pénzügyi rendszerével játsszanak. Ez igaz, hogy senki sem játszhat ezzel, főleg nem a kormány, márpedig a kormány ezt teszi, hiszen évek óta alacsonyan tartja a béreket. Azt kérdezem, államtitkár úr, hogy megadja-e a kormány a kért béremelést, illetve ki vállalja majd a felelősséget azért, ha gondok lesznek a bérek, nyugdíjak utalásával.
  • CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Már a kérdésében is megfogalmazta a saját maga cáfolatát, hiszen azzal kezdte, hogy nem lesz béremelés, majd azt mondta, hogy ezt egy évvel eltolta a kormány; tehát lényegében nem arról vitatkozunk, hogy lesz-e vagy nem lesz, hanem arról beszélünk, hogy mikor lesz. Tudja, ezt a kormányt sok minden megkülönbözteti a 2010 előtt kormányzóktól, leginkább az, hogy mind az államigazgatási szférában, a közszférában, az állami cégek alkalmazotti körében csak akkor hajt végre bérfejlesztést, amennyiben annak a gazdasági alapja megvan. És miből teremtettük volna meg a bérfejlesztést az oktatásban, az egészségügyben, a szociális ellátórendszerben, a kormányablakokban dolgozók, a járási hivatalokban dolgozók, a kormányhivatalokban dolgozók esetében, hogyha nem lenne gazdasági növekedés? Azt mondtuk és azt ígértük, hogy mindenki léphet egyet előre az ország teljesítőképességének a függvényében, és olyan állami alkalmazottaknak a béréhez nyúltunk hozzá elsőként, akik méltatlanul keveset kerestek ahhoz képest, hogy a legtöbb ügyfélkontakttal járó munkát ők végezték. Így a középfokú végzettségűek esetében ezekben a hivatalokban több mint 50 százalékos béremelés, a felsőfokú végzettségűek esetében 30 százalékos béremelés, összességében az ügyintézési körben pedig egy 40 százalékos béremelés valósult meg. Tudja, az LMP-ről sok mindent el lehet képzelni, de mivel önök még nem kormányoztak, ezért nem tehetünk mást, mint hogy a programjukhoz nyúlunk akkor, amikor megnézzük, hogy önök mit tennének ebben a szférában, és ebből az derül ki, hogy önök nem tennének mást, mint adót emelnének, hiszen a többkulcsos személyi jövedelemadó, amit bejelentenek, nem jár mással, mint adóemeléssel. Ezzel szemben ez a kormány a közszférában bérfejlesztést hajtott végre, és olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek a közszféra minden területen lehetőséget adtak az előrelépésre. A kincstári alkalmazottakat ugyanúgy érinti az adócsökkentés, a kincstári alkalmazottakat ugyanúgy érinti az infláció hiánya, és a kincstári alkalmazottakat ugyanúgy érinti a családi otthonteremtési támogatás. Mi azt gondoljuk, hogy az ország teljesítőképessége meghatározza azt, hogy ki mikor mennyit tud előrelépni, és ott oltottuk el először a tüzet, ahol a legjobban égett a ház. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)(14.40)
  • SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen. Államtitkár úr, egy kicsit jobban kellene azért tájékozódnia az LMP programjairól. Sokszor beszéltünk már a progresszív jövedelemadózásról. Igen, nagyon fontos lenne, hogy a magasabb jövedelműek magasabb adókulccsal adózzanak, és azok, akiknek alacsony a fizetésük, azok kicsi kulccsal, és a minimálbér adómentes legyen. Ha ma nem nyitom ki az Indexet, akkor lehet, hogy nem éreznék ilyen bosszúságot, mint most érzek: 200 ezer dolgozónak körülbelül 100 ezer nettó körül van a fizetése. Javaslom, olvassa el az Index-cikket. Vannak olyan vezetők, akik havonta 7,5 millió forintot keresnek, 5 millió forintos a fizetésük, ehhez jön a prémium és még sok más egyéb, és emellett van hét-nyolc munkahelyen különböző bizottságokban helyük. Ez hogyan elfogadható? Ha önök nem látják be azt, hogy a szakadékot összébb kell húzni, akkor mi lesz az országgal? Teljesen jogosan hirdettek sztrájkot a szakszervezetek.
  • CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Meglepő az ellenzéki pártok között az igazmondás. Az, hogy elismerte az adóemelő politikájuk szándékát, ezt még egyszer köszönöm, azt gondolom, ezt a tévénézők is követni tudták. Egy év alatt 12 százalékkal nőttek a bérek reálisan Magyarországon, ez a kincstári alkalmazottakat is érinti. De természetesen a kormány nem szeretné szőnyeg alá söpörni ezt a megoldandó kérdést, ezért is kérjük többek között a választók felhatalmazását 2018-ban. Azonban a Kincstár kapcsán szeretném elmondani, hogy a béren kívül számtalan olyan feladat van, ami többletterhet jelent a Kincstár alkalmazottainak, amit a magyar kormány minden esetben kifizet számukra. A 2007-13-as EU-s programok kifizetésének, a 2014-20-as programok kifizetésének felgyorsítása érdekében többletfeladatot írtunk ki számukra, és ennek ellentételezéseként 618 millió 218 ezer forint kifizetés történt béren kívül a kincstári alkalmazottak számára, ugyanúgy, ahogy az állampapír népszerűsítésében, a KIRA feladatellátásával és az informatikai fejlesztésekkel kapcsolatos többletfeladatokért kaptak mintegy 197 millió 218 ezer forintot a Gazdasági Minisztériumtól. Köszönöm szépen.
  • ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. (Z. Kárpát Dániel: Mindenkit lenéztek! ‑ Dr. Rétvári Bence: Ez gáz! ‑ Z. Kárpát Dániel: Miért kell mindenkit lenézni? ‑ Közbeszólások a Jobbik soraiból.)Tisztelt Országgyűlés! Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika képviselő asszonya, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Éhbérért kezelik a sok ezer milliárdnyi közpénzt?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Csepreghy Nándor államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem, elfogadja-e a válaszadó személyét.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Válaszadásra megadom a szót Csepreghy Nándor állam­titkár úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Viszonválaszra van lehetősége Schmuck Erzsébet képviselő asszonynak.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Államtitkár úrnak adom meg a szót egy percre.