• TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Örülök, hogy az előbbi mondandójához tudok csatlakozni, hogy hol van az erkölcsi felelőssége a Fidesznek akkor, amikor Farkas Flóriánt védik. Felsorolom: botrány volt az Országos Roma Önkormányzatban, amikor ő elnökölte az Országos Roma Önkormányzatot; önök nem tettek semmit. (14.50)Botrány volt a pénzek elköltése körül; Balog Zoltán visszakérte ezt a forrást, de önök a kormány részéről nem tettek semmit. Botrány volt a Fidesz és a Lungo Drom együttműködésének megírásakor, mert nem volt felhatalmazása Farkas Flóriánnak a Lungo Drom tagságától, hogy az együttműködést megkösse. Önök mit tettek annak érdekében, hogy ez ne történjen meg? Botrány egyébként a tisztújítás, ami az elmúlt héten történt. Farkas Flóriánt úgy választották meg, hogy azokat a tagokat, akik nem értettek egyet az ő politikájával, egyszerűen nem engedték be a tisztújításra. Önök nem szólnak semmit. Hol van az erkölcsi felelősség, kérdezem én is. Miért akarják tovább lejáratni a magyarországi cigányságot Farkas Flóriánon keresztül? Miért nem állítják meg azt az őrületet, amit Farkas Flórián tesz az önök asszisztálásával? Azokat a pénzeket, amelyek eltűntek ‑ 1,6 milliárd forint ‑, ön, aki a pénzügyekért, a gazdaságért felel ebben a kormányban, miért nem kéri számon Farkas Flóriánon és akár Orbán Viktoron is, hogy nem lehet akkor egy embert megvédeni, ha láthatóan, mert a saját miniszterük kérte vissza az 1,6 milliárd forintot… ‑ hogy nem lehet ellopni közpénzt. És önök nem szólnak egy szót sem. Az a törvényesség, ami jelen pillanatban van, több szálon is nyomoznak, és semmi eredménye nincs, tehát húzzák, mint a rétestésztát; hogy mikor zárul le az a nyomozás, ami elkezdődött, azt senki nem tudja. Ezért tehát, tisztelt miniszter úr, mi az önök felelőssége: az, hogy Farkas Flóriánon keresztül továbbra is lejárassák a magyarországi cigányságot? Mert ha kilépünk ma Magyarország bármely területére, azt kérdezik meg tőlem is meg másoktól is, hogy mit csinálnak, miért véditek meg Farkas Flóriánt, és nekem is felteszik ezt a kérdést. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)Miniszter úr! Kérném szépen, hogy intézkedjenek. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
  • VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a kérdését. Az erkölcsi felelősség boncolgatása azért messzire vezet. Ne felejtse el, hogy a 2010-et megelőző szocialista kormányok semmit nem tettek a rászoruló emberek felzárkóztatásáért. Úgy adták át akkor a kormányzást, hogy közel félmillió munkanélküli volt az országban; egyszerűen kilátástalan volt a magyarországi cigány közösség helyzete is. Az Orbán-kormány próbálkozott azzal, hogy a szociális felzárkóztatás történjen meg, ezért kötöttünk megállapodást az Országos Roma Önkormányzattal. (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.) A „Híd a munka világába” című program valóban, ahogy ön mondta, ezt meg tudom erősíteni, szabálytalanságba futott ki (Közbeszólás az MSZP soraiból: Bűntény!), a vizsgálat feltárt ilyen szabálytalanságot, ez volt az oka annak, hogy az EMMI elállt a támogatói szerződéstől, és a projekt során kifizetésre került 1,6 milliárd forint hazai forrásból származó támogatást pedig a megállapodásnak megfelelően részletekben fizeti vissza az Országos Roma Önkormányzat. Tehát szeretném hangsúlyozni azt, hogy ha szabálytalanságot tárunk fel, akkor a kárt valakinek meg kell téríteni, ebben az esetben pedig az önkormányzat az, aki visszatéríti ezt az összeget. 2016 végén az Országos Roma Önkormányzat számára egy speciális adósságrendezési támogatást tudtunk biztosítani, ez lehetővé tette azt, hogy a korábban megkapott támogatásokat sokkal egyenletesebben tudja visszatörleszteni az önkormányzat. A jelenleg fennálló követelés összege egyébként 280 millió forintra csökkent, az Országos Roma Önkormányzat folyamatosan határidőig törleszti a tartozását, havi 7 millió forintos részletekben. A futamidő végén fennmaradó összeget a 12. havi részletfizetéskor egyben fogja visszafizetni az önkormányzat. Tehát azt tudom önnek mondani, képviselő úr (Dr. Józsa István: Hol a pénz?), hogy szabálytalanság történt, ezt a szabálytalanságot kivizsgáltuk, a Roma Önkormányzat pedig visszatéríti, visszafizeti azt a pénzt, amit korábban erre a programra kapott. (Bangóné Borbély Ildikó: Ki fizeti vissza? Nem a Roma Önkormányzat!) Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Farkas Flórián bement a kocsmába, rendelt, utána távozott, és nem fizetett. Az országos önkormányzat pedig kifizeti azt, amit Farkas Flórián rendelt. Tehát ez rendjén van, miniszter úr? Rendjén van ez? Én azt gondolom, hogy semmiképpen nem lehet rendjén, hogy valaki rendel, valaki hibázik, valaki törvényt sért, és mások pedig kifizetik annak a kárát. Tehát én azt gondolom, hogy öntől nem méltó ez a pár mondat, mert önnek kellene elsősorban számonkérni azt, mert ön egy becsületes politikus, és önnek kellene számonkérni Farkas Flóriánt, hogy hogyan tovább. Egyébként arra a felvetésére, hogy mit tettünk mi, csak mondom, hogy mit tettünk, és mit nem tettek önök. Önök százezer munkahelyet ígértek a romáknak, százezret Orbán Viktor maga és Farkas Flórián. Hol van ez a munkahely? A közfoglalkoztatásban, ami nem lenne probléma, csak az a helyzet, hogy onnan nincs kivezető út, és önök semmit nem tesznek annak érdekében, hogy ne igáslovak legyenek azok a romák, akik ott dolgoznak, és semmiféle kivezető utat nem tudnak találni nekik. Ez az egyik. A másik: mindenféle olyan alapítványt megszüntettek, ahol látható volt a romáknak a pénzköltési lehetősége (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), pontosan azért, hogy ne lehessen látni, hogy mire költik el azt a pénzt. Miniszter úr, állítsa vissza a közalapítványokat, hogy látható legyen a romákra szánt forrásoknak a kivétele. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
  • VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Én is mondhatnám, hogy öntől nem méltó ez a válasz, hiszen nagyon jól tudja, hogy egy önkormányzat működésébe beleszólni kormányzati erővel nem lehet. (Derültség az ellenzék soraiban. ‑ Közbeszólás az ellenzék soraiból: De jogilag igen!) Az önkormányzat maga hozza meg a döntéseit, ez minden önkormányzatra, településire, fővárosira, megyeire és a kisebbségi önkormányzatok működésére is igaz. Tehát azt gondolom, hogy ott kell meghozni a döntést, és ha a döntés, annak a végrehajtása vagy a pénzfelhasználás szabálytalan, akkor kell eljárnia a kormány intézményeinek. Ami a közfoglalkoztatást illeti, engedje meg, hogy mégiscsak megjegyezzem, hogy önök úgy adták át a kormányzást, hogy igen jelentős és magas munkanélküliség volt, most meg bizonyos ágazatokban már munkaerőhiány van. (Bangóné Borbély Ildikó: Elhagyta egy csomó ember az országot!) Ellentmond saját magának is, mert az elmúlt években 700 ezer munkavállaló kapott munkalehetőséget Magyarországon, ennyivel csökkent a munkanélküliség. Kérem, olvassa el a Statisztikai Hivatal közleményeit, adatait, és akkor megvilágosodik ebben a tekintetben, és rájön arra, hogy igenis a hazai roma közösség jelentős mértékben vált munkavállalóvá (Teleki László: Meg kell kérdezni őket, hogy igaz-e.) az elmúlt években. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Köszönöm, Varga miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Teleki László, a Magyar Szocialista Párt képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrhoz: „Mit tud Farkas Flórián a Fideszről?” címmel. A miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt a válaszadásra Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter urat jelölte ki. Kérdezem a képviselő urat, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét. (Teleki László: Igen.) Teleki képviselő úr jelzi, hogy igen. Öné a szó, képviselő úr.
  • ELNÖK: Köszönöm, Teleki képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Varga Mihály miniszter úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm, miniszter úr. Viszonválasz illeti meg Teleki képviselő urat.
  • ELNÖK: Köszönöm, Teleki képviselő úr. Viszonválasz megilleti a miniszter urat is.