• GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Elfogadom, elnök úr. ELNÖK: Képviselő úr, öné a szó. GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Június 14-én este kaptam egy üzenetet, azt írja egy termelő, hogy most hallgatom Csepreghy Nándor urat, szerinte a mezőgazdasági támogatásokkal minden rendben van. Szerinte ön nem jól tudja. „Az a baj, hogy én továbbra sem kaptam két terület erdősítése után meg a támogatást három évre visszamenőleg. Most kinek higgyek, magamnak vagy a Csepre­ghy úrnak?” Államtitkár úr, az az igazság, hogy június 30-a egy olyan határidő a támogatások kapcsán, amit azért általában sikerült mindenkinek betartani. Ez az a határidő, ameddig a közvetlen támogatásokat utalni kell. Nyilván az egységes kérelemben vannak olyanok is, amik nem a közvetlen támogatás részei, de ettől függetlenül a kormányzat általában szokta vállalni, hogy az egységes kérelemben érintett támogatásokat június 30-ig kifizetik. Most az a helyzet állt elő, hogy például a tejtermelők szerkezetátalakítási támogatásával kapcsolatban levelet kaptak, hogy a jogosultsági ellenőrzésük befejeződött, egy év után sikerült a Kincstárnak ilyen levelet írni. Ez azt jelenti, hogy addig jutottak el, hogy valószínű, hogy ők jogosan adtak be támogatási igényt, majd ezután következik annak a tényleges tartalmi feldolgozása. Tehát ebből már a nyáron biztos, hogy nem lesz kifizetés. A másik, hogy kedden este hatalmas jégverés volt az országban rengeteg termelőt érintően, Kecskemét környékén különösen, diónyi nagyságú jegek estek, még üvegházakat is összetört a jégverés. Én azt mondom államtitkár úr, hogy meg kéne azt a módszert találni, miután ebből kárenyhítések jövőre várhatóak, jövő tavasszal, hogy legalább azok az érintettek, akik most így jártak, hogy még káruk is van, valamilyen technikával ebben a kifizetési rendszerben előnyt élvezzenek, erre most óriási szükség lenne, mert kettős szorításban vannak. Nyilván majd az egy percben még mondom tovább, de én erre kérem most önöket, hogy ezt vegyék komolyan, mert ez óriási baj, ha a normál támogatás nem érkezik meg, meg még jégverés is érte őket. (Taps az MSZP soraiból.)
  • CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy hátulról kezdjem a választ. Négy intézkedésen keresztül próbálja meg a magyar kormány a jégkárt szenvedett gazdák helyzetét enyhíteni, javítani, illetve fejlesztéspolitikai eszközökkel próbát tenni annak érdekében, hogy a jégkár megelőzhető legyen. A kifizetésekkel kapcsolatban ön is tudja, hogy volt egy nagyon komoly intézményrendszeri reformja a kormányzatnak, nem véletlenül támadták önök is az MVH-t nagyon hosszú ideig, és az önök által ÁVH-nak minősített MVH-t a kormány lényegében megszüntette, és a kifizető ügynökségi funkciókat egyetlenegy szervezetbe, a Magyar Államkincstárba telepítette. Itt vádak helyett álljanak számok: 2016. október 16. és 2017. június 8-a között 384 milliárd forint került kifizetésre, ez 22 milliárddal több annál, mint az MVH-s korábbi rendszer, amire képes volt. Én azt tudom ígérni képviselő úrnak is, illetve a gazdának, aki önnek az sms-t írta, ahogy az elmúlt időszakban is számtalan alkalommal előfordult, hogy én megnéztem az ön által ideadott anyagokat, ezt most is meg fogom nézni, és konkrétan fogok tudni önnek hétfőre választ adni abban, hogy itt ebben a konkrét ügyben mi a helyzet és mi a megoldásnak a kulcsa. Generálisan azt látjuk, hogy a kifizetési ütem az MVH megszüntetését követően, a Magyar Államkincstárhoz telepítést követően nem csökkent. Nem akarom kizárni annak a lehetőségét, hogy vannak ilyen egyedi ügyek. Engedje meg, hogy felajánljam, hogy ennek az ügynek a konkrét számát megkapva, jövő hét hétfőre önnek konkrét választ adjak a kifizetésre. (Taps a kormánypártok soraiból.)
  • GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Ezt az üzenetet csak azért olvastam fel, államtitkár úr, de nyilván meg fogom adni, sőt önnél van ez az e-mail, ha jól tudom, mert nekem azt is írta, hogy küldött önnek egy e-mailt ez az erdőgazdálkodó. Az a baj ezzel, hogy egy dolgot most nem tett hozzá, hogy mennyi volt ebből a kifizetésből az előleg, amit még a régi MVH csinált, mert nagyon nagy összeg volt szerencsére, mert akkor még nagyobb lenne a baj. Viszont én továbbra is azt kérem, hogy van most ez a helyzet, ez az óriási elemi kár. Legalább próbálják meg azok után, hogy felmérték, hogy kik azok az érintettek, összevetni a két rendszert. Én tudom, hogy ez nem egyszerű, de miután január előtt a most jégkárt szenvedettek biztosan nem számíthatnak semmilyen kártalanításra, legalább az egyéb járandóságuk hadd érkezzen meg, mert különben óriási probléma elé néznek. Így is nagy gond van, mert így is rengeteg pénz hiányzik, de a kettős szorításban lévő szereplőket tudnák így segíteni, amennyire egyáltalán ez a rendszer képes. Én attól tartok, hogy nem, de bizonyítsák be, hogy képes. (Taps az MSZP soraiból.)
  • CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy egy rendszer működőképességét ne a historikus adatokból nézzük meg, hanem az aktuális számokból. A heti kifizetési szám, amit a Magyar Államkincstár a gazdák felé tud vállalni, az 21 milliárd forintot tesz ki heti rendszerességgel, tehát öt hét alatt 100 milliárd forintos nagyságrendben tud forrás kiáramlani a jelenlegi ütem szerint. Illetve itt szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy bár ez a most kárt szenvedett gazdák esetében kevésbé vigasztaló, azonban a jövőre vonatkozóan mindenképpen előrelépés, hogy a 2018. év közepéig a jégkármentesítésnek egy olyan programját indítja el a kormány talajgenerátoros eszközrendszeren keresztül, ami, azt gondolom, hogy a későbbiekben ennek a kérdésnek az orvoslását mindenképpen megoldja. Még egyszer szeretném megerősíteni, hogy kérem szépen a számokat, és hétfőre konkrét választ adok képviselő úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr a miniszteri választ elfogadta. Tisztelt Országgyűlés! 14 óra 20 perc van, az interpellációk tárgyalásának végére értünk.Az azonnali kérdések tárgyalására térünk át. Arra kérem képviselőtársaimat, akik halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt el kívánják hagyni az üléstermet, tegyék ezt csendben és lehetőleg minél rövidebb időn belül. Köszönöm megértésüket, és akikkel már nem találkozunk, azoknak kellemes nyarat kívánunk és jó pihenést. Tisztelt Országgyűlés! Gőgös Zoltán az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Miután az ország nagyon jelentős részét elverte a jég, hajlandók-e végre kifizetni a gazdáknak a támogatásokat?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Csepreghy Nándor államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem a képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy miniszter úrtól személyesen kéri a választ.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Csepreghy Nándor államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Viszonválaszra megadom a szót Gőgös Zoltán képvi­selő úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Öné a szó.