• SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Kedves Képviselőtársaim! 2017. június 9-én egy 16,5 milliárd forintos luxus-magánrepülőgép landolt a ferihegyi repülőtéren. Ez még nem lenne annyira érdekes, hiszen sok olyan dúsgazdag ember van a világon, aki a legális jövedelméből megengedhet magának egy ilyen luxusmagángéppel való utazást. Az ügyet az teszi érdekessé, hogy ezzel a luxusgéppel nem valamelyik szaúdi olajsejk, hanem Habony Árpád érkezett meg Ferihegyre, többek között nemzetközi adótanácsadók és ügyvédek társaságában. Igen, az a Habony Árpád, akit egyesek szerint üzleti szálak fűznek Magyarország miniszterelnökéhez, Orbán Viktorhoz, és a kormány egyik miniszteréhez, Rogán Antalhoz is, és akiről a legutolsó információk alapján azt lehet tudni, hogy Andy Vajnától és másoktól kapott kölcsönökből tengeti az életét. Bár meg kell jegyezni, hogy jó sok kölcsönt kaphatott, ha ilyen gépekkel tud repkedni, de a Tállai András vezette független NAV-ot ez nem érdekli, nem érzik szükségét, hogy megvizsgálják, vajon Habony Árpádnak miből is telik ilyen luxusra. Habony Árpád a fent említett napon vélhetően Hongkongból jött haza luxusgéppel. Milyen érdekes, hogy pont ott található az az offshore cég is, amelyik a fideszes maffia letelepedésikötvény-bizniszének a legnagyobb nyertese! A letelepedésikötvény-biznisz hasznának közel 85 százaléka landolhatott ennél a cégnél, azaz nagyjából 100-130 milliárd forint. Lehet, hogy pont ennek a 100-130 milliárd forintnak a sorsáról tárgyalt Hongkongban Habony Árpád? ‑ még egyszer mondom, akiről azt tudhatjuk a médiából ismert információk szerint, hogy kölcsönökből él. Ezt a felettébb furcsa szituációt még tetézi, hogy a luxusgép landolása után megjelent a rendőrség is, hogy a helyszínen lévő újságírókat távol tartsa, és azok a felesleges kérdéseikkel ne zavarják az illusztris utasokat. De a „meggy a Habony” mégis az volt, amikor Habony Árpád a rendőri biztosítás ellenére a helyszínre rendelt helikopterrel távozott, ami állítólag kísértetiesen hasonlított arra, amivel Rogán Antal is Kis Grófo-koncertre ment. Úgy tűnik, a fideszes luxusélet alapeleme lett felülről szemlélni a tájat és a dolgozó alattvalókat, az orbáni demokráciában ez már csak így szokás.Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon sok kérdés adódik ebből az ügyből kifolyólag. Egyrészt nem érzik-e szükségét annak, hogy megvizsgálják, vajon egy kölcsönökből élő ember minden adózási kötelezettségének eleget tesz-e, ha ilyen luxusban tud élni? A másik kérdés az, hogy a rendőrség vajon jogszerűen járt-e el akkor, amikor egy luxusmagángép utasait védte a rájuk várakozó újságírók kérdései elől. Habony Árpádnak volt-e vagy van-e diplomata-útlevele, amelyet az Orbán-kormánytól kapott? És végül: Habony Árpád mi alapján kap ilyen kiváltságos eljárást egy szigorúan biztosított objektumban, a repülőtéren, hogy ő egyszerűen helikopterrel is távozhat onnan? Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)(13.30)
  • KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy Habony Árpád nem áll és nem állt jogviszonyban soha egyetlen kormányzati szervvel vagy személlyel sem, közfunkciót nem tölt be, nem politikus, és semmilyen közéleti tevékenységet nem végez, diplomata-útlevéllel nem rendelkezik. (Dr. Staudt Gábor: Ez már gyanús!) Megdöbbentő követelés azonban az önök részéről, hogy elvárják a kormánytól, hogy kövesse, a magyar állampolgárok mikor, kivel és hova utaznak. (Bangóné Borbély Ildikó: Nem. Csak Habony Árpádot!) Elképzelhető, hogy egy olyan agresszív pártnak, mint az önök pártja, ez helyén­való, azonban szeretném jelezni, hogy már nem a kommunizmusban élünk hál’ istennek, Magyarország egy szabad ország, ahol a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a világ bármely pontjára. Tisztelt Képviselő Úr! A rendőrség közreműködését illető kérdésre válaszolva azt tudom elmondani önnek, hogy az ön által említett helyszínen és időpontban a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság rendőrei nem láttak el biztosítási feladatot, és rendőri intézkedést sem foganatosítottak. A rendőrség a rá vonatkozó szabályok betartásával járt el, a helyszínen tartózkodó újságírókkal szemben semmilyen rendőri intézkedés foganatosítására nem került sor. Ha ön annyira érzékeny a morális kérdések iránt, és nem csak a pénz körül forog az agya, akkor javaslom önnek, hogy egyeztessen európai parlamenti képviselőtársával, Kovács Bélával. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Miért, ő is ott volt?) Bár az önök pártelnöke korábban azt ígérte, hogy kivizsgálja a kémkedés gyanújába keveredett képviselője ügyét, ezt a mai napig nem tette meg. Gyöngyösi Márton képviselő úr, a Jobbik képviselője úgy fogalmazott 2016. január 19-én az ATV-ben, idézem: „Nem tudom, hogy Kovács Bélának miből volt pénze, vagy miből tudott néhány millió forintot a Jobbiknak adni.” Vona Gábor pedig a Magyar Nemzetnek azt mondta az üggyel kapcsolatban (Dr. Gyüre Csaba: Ez volt a kérdés? ‑ Bangóné Borbély Ildikó: De most Habony Árpádról kérdeztek!), idézem: „Sok mindent hallottam, közte elbizonytalanító dolgokat is, amikre választ várok.” Tisztelt Képviselő Úr! Önök továbbra is rejtegetik Kovács Bélát, miközben számos kérdés nyitott az ügyben, amire a magyar állampolgárok jogosan várják a választ ‑ válaszoljanak, képviselő úr! Köszönöm szépen. (Dr. Gyüre Csaba: Ez volt a kérdés? ‑ Taps a kormánypártok soraiból.)
  • SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Elnök úr, hát hogy lehetne elfogadni, amikor államtitkár úr még azokat a tényeket is letagadja, amikről képek és videofelvételek vannak, hogy igenis a rendőrség ott volt, és megakadályozta az újságírókat, hogy feltegyék a kérdéseiket. Ön szerint nem volt ott a rendőrség, és akkor punktum, ezt el kell fogadni. Ma egész nap arról beszéltünk, önök hangoztatták nagy szólamokkal, hogy átláthatóság, feketepénzek, korrupció, és amikor fölmerül a kérdés ilyen súlyos százmilliárdos ügyekben, amikor Habony Árpád és Rogán Antal neve is belekeveredhet ebbe, akkor érdekes módon önök nem tartják fontosnak, hogy ezeket a dolgokat kivizsgálják. És még szóba került a média is, tudja, az a média, amit önök közpénzből építettek fel Habony Árpáddal, egy fideszes média. Tolják oda a súlyos százmilliókat Habony Árpád alá, akinek egyébként ön szerint semmi köze nincs önökhöz és a Fideszhez. Dehogy nincs! Építi a kis birodalmát, intézi a piszkos pénzügyeiket és minden egyebet. És nem adott egyetlenegy dologra se választ: van-e ennek az embernek, aki ön szerint nincs is, van-e diplomata-útlevele, adtak-e önök, a kormány diplomata-útlevelet Habony Árpádnak? (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Erre kellett volna válaszolni, erre se volt hajlandó! (Taps a Jobbik soraiból.)
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Az interpellációra Kontrát Károly államtitkár úr válaszol. Öné a szó, államtitkár úr.
  • ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Kérdezem képviselő urat, elfogadja-e az államtitkári választ. Öné a szó.
  • ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr nem fogadta el az államtitkári választ. Kérdezem önöket, elfogadják-e azt. Kérem, szavazzanak! (Dr. Gyüre Csaba: Aki a korrupció mellett van, igennel szavaz! ‑ Szavazás.)Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 101 igen szavazattal, 22 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta. Tisztelt Országgyűlés! Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője, interpellációt nyújtott be a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Ki fizeti a rezsinövelés árát?” címmel. Az interpelláció megválaszolásával miniszterelnök úr a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Süli János miniszter urat, a Paksi Atomerőmű két blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg. Az interpellációra miniszter úr felkérésére Aszódi Attila államtitkár úr válaszol. Képviselő asszony, öné a szó.