• KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt gondolom, hogy ami a kérdésem mögöttes célja, abban mindenki egyetért, vagyis abban, hogy a Római-parton továbbra is nyüzsgő, elsősorban vízi­sport­kultúra legyen, illetve, miután a változtatási tilalom lejár a területen, ne legyen ingatlanmutyi áldozatává ez a sport. Éppen ezért fontos a Királyok útja 33. szám alatt található kajak-kenu szövetség sporttelepe, amely korábban a KSH sporttelepe volt. Innen már novembertől kiköltöztették a bérlőket, arra hivatkozva, hogy átépítések lesznek, de ezek az átépítések nem jöttek létre, nem került erre sor. Sőt, úgy tudom, hogy még ilyen irányú kérelmet sem adtak be. Az ingatlan tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, amennyire én ezt tudom; ha nem tudom jól, akkor javítson ki, kérem.Tudomásom szerint a telep bérlésétől azóta elállt a kajak-kenu szövetség, illetve a másik bérlő, a BMSK is, ami nem meglepetés, tekintve, hogy ennek az egyesületnek egy hasonló másik létesítménye kihasználatlan, tehát miért is tartaná fenn ezt az ingatlant. Nagyon veszélyesnek tartom ezt a tendenciát, és tudomásom szerint amióta beadtam a kérdést, azóta vannak ebben az ügyben fejlemények, amelyekről ha be tud államtitkár úr számolni, annak is nagyon örülnék.Mindezzel együtt kérdezem államtitkár urat: lehetséges-e, hogy a szezon elején nem nyílik meg a sporttelep? Megfelel-e a valóságnak, hogy a főbérlők kivonultak a telepről? Milyen szándéka van a vagyonkezelőnek az ingatlan hasznosítására? Lehetséges-e, hogy a vagyonkezelő közvetlenül szerződjön a kabinbérlőkkel, és megmaradjon sporttelep funkciója? Illetve egy végső kérdés: várható-e az, hogy a minisztérium, a vagyonkezelő, felismerve azt, hogy egy egységes tulajdonosi szemlélettel ez a sportfunkció általában a Római-parton meg tud maradni, kialakít-e ilyen tulajdonosi szemléletet? Köszönöm a szót. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
  • DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mint az ingatlan felett az állami tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet és a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., magyarul a BMSK Zrt. közötti telepre vonatkozó bérleti szerződés jelenleg is hatályban van. Május hónapban a BMSK Zrt. és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség között korábban fennálló albérleti szerződés valóban lejárt, így a telep üzemeltetését jelenleg a BMSK végzi. A telep jelenleg is működik, információim szerint nem zárt be.Az MNV Zrt. vizsgálja az érintett ingatlannak a nemzeti és állami vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések keretei közötti hasznosítását, lehetőség szerint megtartva ‑ és meg kell mondjam, személy szerint általam is szorgalmazva ‑ annak eredeti sporttelepfunkcióját. Köszönöm a kérdést és a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, Nagy István államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Kiss László, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Újabb sporttelep tűnik el a Római parton?” címmel. A kérdésre miniszterelnök úr megbízásából a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úr kérésére Fónagy János államtitkár úr fog válaszolni. Kiss László képviselő urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, Kiss László képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Fónagy János államtitkár úrnak.