• DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Én is akkor megtisztelem a miniszter urat azzal, hogy azt gondolom, gyakorlatilag minden uniós finanszírozással kapcsolatos program esetében naprakész információkkal rendelkezik, és egy ilyen témát érint a kérdésem is.A Fidesz által az elmúlt időszakban kialakított Magyarországon sok gyermek és felnőtt számára az éhezés jelenti a mindennapi valóságot. A négymillió, létminimum alatt élő magyar között vannak olyanok, akik időszakosan éheznek, és vannak olyanok, akik bár hozzáférnek ételhez, de minőségi táplálékhoz nem. A mélyszegénységben élő családok számára a nyári időszak különösen kétségbeejtő, hiszen az iskolák és óvodák bezárásával rengeteg gyerek marad biztos napi betevő nélkül. Az Európai Unió a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapjával igyekszik ezen a helyzeten változtatni. Ennek a programnak a neve egészen pontosan: a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap, röviden a FEAD, a szociális alap tevékenységét egészíti ki azzal, hogy olyan intézkedéseket támogat, amelyekkel az uniós tagállamok nem pénzügyi ‑ és ezt szeretném kifejezetten hangsúlyozni, hogy nem pénzügyi ‑, hanem természetbeni segítséget biztosítanak a leginkább rászoruló társadalmi csoportok számára, akár élelmiszerek, akár ruhanemű, akár tisztálkodószerek formájában. A 2014-2020-as időszakra Magyarországnak ez mintegy 93,9 milliós uniós támogatást jelent, amelyhez a nemzeti kiegészítés 16,6 millió euró lehetne. Ez így összességében azt jelenti, hogy 2017-re Magyarország számára 13 millió euró juthatna. Azt szeretném kérdezni, hol van az ezen operatív program szerinti több mint 13 millió euró. Hol ez a pénz? Hogyan kívánja felhasználni a kormány? Látnak-e 2017 nyarán bármit is a szegénységben élő, éhező gyerekek ebből a megsegítésükre szánt európai uniós pénzből vagy forrásból? Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)
  • LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Azt remélem, leszek még olyan parlamentnek a tagja, ahol annyi korrektség elvárható a szemben álló felektől, hogy ha egy ilyen komoly kérdést szóba hoznak itt, a Parlament falai között, mint a nyári gyermekétkeztetés, akkor nem azt a címet adják le a kérdéshez, hogy „Újra idegen tollakkal ékeskedik a kormány?”, mert ha egy szóval is utalt volna a képviselő úr arra, hogy a nyári gyermekétkeztetésről kérdez, akkor talán lett volna annyi eszünk a kollégáimmal, hogy erre felkészülünk, és megpróbálunk önnek korrekt választ adni. Higgye el, arra törekszem, hogy a kormány tagjai, a minisztertársaim és az államtitkár kollégák is korrektül válaszoljanak, még akkor is, ha nem sikerül, de ilyen kérdéscímmel nehéz ezt eltalálni.Amit tudok önnek mondani viszont, az az, hogy ma körülbelül 140 ezer gyerek étkezik nyáron ingyenesen, térítésmentesen az adófizetők pénzéből a kormány szervezésében, ami 6,6 milliárd forintba kerül. Csak elmondanám önnek, hogy korábban, az önök kormányzása alatt a kormány összesen 2 milliárd forintot költött erre, és a többit az önkormányzatokra bízta, akik forráshiány miatt sok esetben hitelből finanszírozták a nyári gyermekétkeztetést. Ez a két kormányzat között a különbség, ráadásul létszámában is radikálisan nőtt néhány tízezerről 140 ezer­re azon gyerekek száma, akik nyáron ingyen étkeznek, mint ahogy a bölcsődékben és óvodákban is ma már több mint 300 ezer gyerek eszik ingyen, lényegében az óvodában minden óvodás ingyen ehet Magyarországon, összesen pedig az általános iskolai ellátottakkal együtt mintegy 700 ezer vagy 700 ezernél több gyerek van, aki ingyenes étkezésben részesül. A leghatározottabban szeretném azt visszautasítani, amit a mondandójában önre nem jellemző módon fordított el, ez pedig az, hogy Magyarországon egyetlenegy gyerek is a kormány miatt éhezne. Csak azért éhezik, ha a szülei nem jelentkeznek. Ha a szülők jelentkeznek, hogy nem tudnak a gyerekről gondoskodni, akkor a magyar állam minden egyes magyar gyerekről gondoskodik a nyári hónapokban és az iskolai tanítás ideje alatt is, mert a magyar adófizetők ezt lehetővé teszik. Az európai uniós programról pedig a következő egy percben fogok önnek tájékoztatást adni. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Ezért remek műfaj az azonnali kérdés, hiszen kérdés-válasz és viszonválasz-viszonválasz lehetséges. Azért volt az azonnali kérdésemnek ez a címe, hogy idegen tollakkal ékeskedik a kormány, ugyanis információim szerint, reméltem, hogy ön ezt cáfolni fogja, egészen pontosan Kelet-Magyarországon már készülnek a csomaghoz, ehhez a bizonyos természetbeni juttatáshoz azok a nem szórólapok, hanem fedőlapok, amelyeken az szerepel, hogy ezt a bizonyos forrást a kormány juttatja el a szegény embereknek, a rászoruló embereknek. Ezért adtam ezt a címet a hozzászólásomnak vagy kérdésemnek, hogy idegen tollakkal ékeskedik-e a kormány, hiszen ez egy európai uniós finanszírozás, azonban ezt akkor ezek szerint önök úgy próbálják meg beállítani, hogy ezt a magyar kormány és a Fidesz adja a rászorulóknak. Szerintem igencsak álságos az, hogy önök egyrészt mindig brüsszeleznek és az Unióra mutogatnak, az uniós forrásfelhasználást viszont egyébként megpróbálják úgy beállítani, mintha a Fidesz érdeme vagy a kormány érdeme lenne. Sajnos, az idő rövidségére való tekintettel nem tudtam ezt bővebben és jobban kifejteni. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr.
  • LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Mint minden operatív programról, gondolom, erről is még sok szó fog esni itt, a Parlament falai között is, Rétvári államtitkár kollégám áll is képviselőtársunk rendelkezésére. Azt tudom önnek mondani, hogy az EMMI javaslatára a kormány egy több mint 30 milliárdos keretet hagyott jóvá ennek az operatív programnak a keretében európai uniós finanszírozásból, ahogyan ön ezt pontosan mondta. Valóban csomagok összeállítására kerül sor azok számára, akik a leghátrányosabb körülmények között élnek. A csomag tartalmának, kiosztási rendjének és juttatási módjának szigorú európai uniós elszámolási rendje van, és az, hogy ez az Európai Unió által is finanszírozásra kerül, ugyanolyan méretben, tartalomban és ugyanolyan üzenetben kerül megfogalmazásra, mint az, hogy a magyar kormány ezt a csomagosztást, illetve ezt a juttatást támogatni fogja, tehát nem lesz különbség a magyar kormány, illetve az Európai Bizottság feltüntetése között. Teljesen korrektül számolunk el itthon és az Európai Bizottságnál is ezzel a támogatással, de arra biztatom önt mint ellenzéki képviselőt, hogy kövesse ennek a programnak a sorsát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Legény Zsolt képviselő úr, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Újra idegen tollakkal ékeskedik a kormány?” címmel. Legény Zsolt képviselő úré a szó. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Lázár János miniszter úr fogja megadni. Parancsoljon, miniszter úr!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Legény Zsolt képviselő urat is. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg a miniszter urat is. Parancsoljon, miniszter úr!