• HERINGES ANITA (MSZP): Igen, elfogadom. ELNÖK: Köszönöm szépen. Hallhatta mindenki, hogy elfogadta képviselő asszony a válaszadásra Fónagy János államtitkár urat. Heringes Anita képviselő asszonyé a szó. HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Május 23-án tartotta a Fenntartható fejlődés bizottsága általam kezdeményezett kihelyezett ülését Pakson az atomerőműben. Sok fontos témáról esett szó az ülésen, de kiemelt fontosságú, többször visszatérő kérdés volt a szakemberek képzése. Több mint hét éve hívjuk fel a kormány minden figyelmét Tolna megyei képviselőtársammal arra, hogy komolyan kell venni ezt a kérdést, a jövő generációjának képzését. Ez egy nagyon fontos, magas képesítést kívánó terület. Ha nem teszünk, nem tesznek semmit, évek múlva szakemberhiány lehet a Paksi Atomerőmű működtetésében. Már most is szakemberhiány van az Országos Atomenergia Hivatalnál mint felügyeleti szervnél. Kulcsfontosságú lesz a következő időszakban a munkaerő kérdése ezen a területen. Hamvas István is elmondta, hogy az atomerőműben nem elég az egyetemről kikerülni, hanem még többéves képzésen kell részt venni ahhoz, hogy ott komoly munkát végezhessen egy fiatal ember. Egyszóval nem elég a technikumból, az egyetemről kikerülni, hanem további képzésekre is szükség van ezen szakembereknek ahhoz, hogy nukleáris területen dolgozhassanak. Ez szakirányú iskola elvégzése után akár 3-5 évet is jelenthet. Az OAH-ban most is túl nagy a csere. Hiába van lehetőségük 40 fős létszámemelésre, ha nincs kivel feltölteniük az állományt, mert nincs megfelelő képzettségű szakember, aki ezért a fizetésért ellátná ezt a komoly feladatot, pedig nekik kell figyelni az összes nukleáris területet ebben az időszakban. Mindkét cég és az energiaügyek is önökhöz tartoznak. Ezért kérdezem: mit kívánnak tenni a szakemberek képzése területén? Hogy kívánják megoldani a paksi Energetikai Szakgimnázium és Kollégium további működtetését? Mit kívánnak tenni, hogy az ösztöndíjprogramok elérjék hatásukat? Vagy milyen ösztöndíjprogramokat kívánnak még indítani, hogy normális képzés legyen ezen a területen? Hét éve várjuk, hogy komolyabb lépéseket tegyenek, egyelőre nem volt komoly lépés, így várom pozitív válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
  • DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban fontos kérdést vetett fel. A Paksi Atomerőmű szakember-utánpótlása erős szakmai alapokon nyugszik, és hosszú távon kell biztosítani, mint ahogy biztosítjuk is. Csak egy olyan oktatási rendszer képes ezt szolgáltatni, amely magas minőségben, folyamatosan biztosítja a nukleáris környezetben történő munkavégzésre alkalmas munkaerőt. Az iskolarendszerű középfokú oktatás egyrészt a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásában működő Szekszárdi Szakképzési Centrumban, másrészt a Paksi Atomerőmű oktatási bázisát képviselő Energetikai Szakgimnázium és Kollégiumban valósul meg. Ezek az oktatási intézmények kiszolgálják a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Zrt. esetében felmerülő igényeket, például elektrotechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, nukleáris energetikus szakképesítések. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának Nukleáris Technikai Intézete az egyedülálló, nagy értékű oktatóreaktor miatt ‑ fönt a hegyen ‑ olyan egyetemközi oktatási létesítmény, amelynek fő feladata a Budapesti Műszaki Egyetem és más magyar felsőoktatási intézmények hallgatóinak képzése a nukleáris technika területén. Ezzel összhangban a Paksi Atomerőmű Zrt. saját képzési rendszert is működtet. A Paksi Atomerőmű Zrt. a ’94 és ’98 között végrehajtott oktatási modellprojekt eredményeképpen adaptálta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által ajánlott képzési rendszert, valamint felépítette a világon ma is ritkaságszámba menő karbantartó gyakorlóközpontot. Ezt a munkát a modellprogram kategóriába sorolta, jelezve, hogy a projekt célkitűzéseivel egyetért, eredményét modellértékűnek tartja más országok számára. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen, államtitkár úr. Amiket felsorolt, ezek régen is működtek, csakhogy a következő időszakban több mint 1100 főre lesz szükség, ezt Hamvas István vezérigazgató úr mondta el. A kérdésem még mindig az: mi lesz az ESZI-vel? Megkapja-e a szakképzési támogatást? Megkapja-e önöktől a támogatást? És a továbbiakban is működhet-e ez az iskola, amely biztosítja a mostani atomerőmű működését, a szakembereket? Az ösztöndíjprogramok működnek-e majd? Mert jelen pillanatban ki vannak hirdetve, de nem működnek, a fiatalok nem jelentkeznek. Az OAH-nak biztosítanak-e pluszkeretet arra, hogy felügyelni tudja ezeket a szerveket? Kell hogy legyen erre pénz, mert egy olyan hivatalnak, amely minden nukleáris területet felügyel ma Magyarországon, kell legyen annyi pénze, hogy meg tudja fizetni a szakembereket, felügyelnie kell önöket, a Paksi Atomerőművet és minden olyan területet, ahol nukleáris energia van, vagy ahol sugárzással foglalkoznak. Ezért várom államtitkár úr válaszát: kap-e az ESZI pénzt ‑ nagyon egyszerű a kérdés ‑, az ösztöndíjprogramok pedig működni fognak-e? Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
  • DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Képviselőtársam javaslatát megfogadva válaszom röviden az, hogy igen. Eddig is kaptak. Hogy a képviselőtársaim is értsék a kérdést: a lényeg az, hogy korábban négyéves finanszírozási ciklusok voltak, most pedig Paks II. belépése miatt az intézményi szervezések és a jövőben való kialakításuk miatt átmenetileg egyéves finanszírozást kaptak ezek az intézmények, de meggyőződésem, hogy vissza fogunk térni a négyéves vagy hosszabb távú képzésfinanszírozási rendszerre.(17.20)Egyébként az Atomerőmű Zrt. oktatási szervezete ma is minden igényt kielégítő oktatási létesítményekkel rendelkezik, finanszírozása pedig az ország és a szakma érdekében a jövőben is természetesen biztosítva lesz. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Heringes Anita képviselő asszony, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a nemzeti fejlesztési miniszterhez: „Ugye pozitív a válaszuk?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Fónagy János államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem képviselő asszonyt, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. A választ ‑ mint említettem ‑ Fónagy János állam­titkár úr fogja megadni. Parancsoljon, államtitkár úr!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Heringes Anita képviselő asszonyé a szó. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Egyperces viszonválasz illeti meg Fónagy János államtitkár urat is. Parancsoljon!