• DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen. Az előbb kicsit meglepődve hallottam, amikor azt mondta a miniszter úr, hogy mindig csak egy dologról beszélünk, egyetlenegy projektről, programról beszélünk, Farkas Flórián projektjéről. Ott is van több, nem tudom, az államreform-, a roma állam­reformprogramról hallott-e, 1 milliárd forint ment el rá, és ezért elvileg 8 ezer ember kapott egy 30 órás érzékenyítő tréninget nagyjából 300 ezer forintért, de ezen kívül nagyon sokat mutattunk be. Most én egy másikkal készültem. A KLIK-ben 2015-ben nagyjából 1 milliárd forintért, 900 millió forintért vásároltak programokat, ezt átvették, nagyon érdekes körülmények között, mert ugyanaz az ember ugyanazon a napon aláírt egy teljesítési igazolást, hogy ki lehet fizetni, utána pedig egy nagyon hosszú hibalistát, hogy nem működik a program, és kapnak még fél év haladékot, de az az információ jött, hogy ez még mindig nem működik, tehát másfél év múlva, 2017 májusában sem működnek ezek a programok, és amikor én kértem, hogy ebbe hadd nézzek bele, akkor körülbelül egy fél évet kellett várnom, amíg megengedték. Amikor bementem, akkor elkezdtük sorra venni: HR-rendszer, nem működik; vagyonnyilvántartás, nem működik; egységes adatbekérő program, nem működik; beszerzési programok, nem működik; vezetési információs rendszer, nem működik ‑ hát, mondom, mit használnak helyette? Excel-táblát használnak helyette. Mindegyikre az volt a válasz, hogy majd az működni fog, kaptunk rá engedélyt, majd elindul, az átállás miatt kellett, ami mondjuk, 2017. január 1-jén volt, nem pedig 2016. január 1-jén. Ezer sebből vérzik, azonban a legszörnyűbb és legérthetetlenebb tétel egy tanügyi rendszer volt, van egy olyan program, hogy tanügyi rendszer, amelynek a fő feladata a beiratkozások rendezése, és erre a tanügyi rendszerre azt a választ mondták, hogy 2016-ban használták, de 2017-ben már mást használnak, a KRÉTA rendszert használják. A kérdésem az, hogy mit lehet egy 120 milliós programmal csinálni (Az elnök csenget.), amit már nem használnak, el sem kezdték, és már helyette mást használnak. Én azt hiszem, ezt vissza kell fizetni az Uniónak, és az pedig hiányként fog megjelenni a költségvetésben. Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)
  • LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szinte már hízelgő (Szórványos derültség.), hogy egy képviselőtársunk, aki nem olyan régen még párttársunk is volt, mielőtt az árulók sorát gyarapította volna, tehát hogy egy korábbi párttársunk és képviselőtársunk úgy gondolja, hogy az elmúlt időszakból minden egyes európai uniós pályázatot fejből ismerek, és két perc alatt bármelyiket a több tízezerből itt ismertetni tudom. Szerencsére Csepreghy államtitkár úr, aki Hadházy képviselő kollégának a munkásságát szakértőként követi (Derültség.), regisztrálja azokat az ügyeket, amelyeket képviselőtársunk feldolgoz, és próbálunk ezekre reflektálni. Úgy tudom a jegyzeteimből, amit nekem a kollégáim összeállítottak az ön által eddig elvégzett munkásságról, tehát abból az derül ki, hogy a képviselő úr, mint ahogy itt elmondta, járt a KLIK-nél, és megpróbálták ezt az informatikai rendszert üzemeltetni, illetve megnézte azt, hogy az hogyan működik, és akkor a kollégáim tájékoztatták arról, hogy mi az, ami már működik, és mi az, ami nem működik; és ami nem működik, annál azt is elmondták önnek a kormány munkatársai a KLIK-nél, hogy miután 59 tankerületi rendszerben, tehát külön tankerületi rendszerben működik a dolog, tehát nem egy egységes irányítási rendszer lesz, hanem tankerületi irányítási rendszer lesz, ezért az informatikai rendszeren módosítani kell, tehát a szoftvert tovább kell fejleszteni, és éppen ezért tudtuk az Európai Bizottságnál jóváhagyatni azt, hogy a végső döntésnek és a végső eredménynek 2017. december 31-éig kell megszületnie. Ön tehát most korábban, a megvalósítási határidő előtt kérdezi meg, hogy működik-e már ez a rendszer. Nem működik még teljességgel, azon dolgozunk, hogy teljesítsük a feltételeket, és december 31-ére kész legyen. Nagyon szívesen állunk a képviselő úr rendelkezésére abban az esetben, hogyha a munkát elvégeztük. Kérjük, hagyjon még a végrehajtó hatalom lassan őrlő malmainak lehetőséget arra, hogy december 31-éig a hiányosságokat pótoljuk és a munkát elvégezzük. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen. Ez egy nagyon gyenge érv volt, ezt minden programnál elmondták, hogy változott, változott a rendszer, változott a szisztéma, de ahhoz képest egy évig nem csináltak vele semmit, másrészt pedig nekem programozók azt mondják, és szerintem ez életszerű is, hogy azért, mert kevesebb vagy néhánnyal több hozzáférést kell adni egy lekérdezéshez, ez nem kell hogy olyan nagy feladat legyen.A lényeg a kérdésben viszont az, hogy a tanügyi rendszer, ebből a kilenc rendszerből az egyik, 120 millió forint volt. Még egyszer mondom, beiratkozásokat kéne ezzel intézni, illetve az iskolákban a tantárgyak felosztását kellene ezzel intézni, azonban ennél mást válaszoltak. Itt azt válaszolták, hogy ezt elkezdték használni, a 2016-os beiratkozásoknál ezt a rendszert használták, azonban jött Pölöskeiné, ez elhangzott ötször is, és ő azt kérte, hogy ne ezt használják, hanem a Neptun KRÉTA-rendszert. Tehát ennél a rendszernél már nem mondhatják, hogy ezt használni fogják, mert ott nekem elismerték, hogy már ezt a 120 millióst teljesen kidobták, 2017-ben már a KRÉTA-rendszert használták. Ezzel a 120 mil­lió forinttal mi lesz? Köszönöm szépen.
  • LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Sajnos, nem rendelkezem olyan képességekkel, mint a képviselőtársam, a tempót tartani nem tudom, ezért csak azokból az ügyekből tudtam most szakszerűen felkészülni, amelyeket eddig említett, ahol vizsgálatot rendeltem, és a vizsgálatok lezárultak. A mostani ügyben is vizsgálatot fogok elrendelni, már meg is tettem ezt, mint az előbb kiderült, valamennyire már tájékozott voltam az ön által felvetettekben, és a vizsgálat eredményéről, ha a parlament valamilyen lehetőséget biztosít, akkor tájékoztatni fogom széles nyilvánosságban, de írásban mindenféleképpen.A Közszolgálati Egyetem ügyében részletesen tájékozódtam egyébként, és azt kell mondanom, hogy az egészen megdöbbentő ajánlatkérési ár megegyezésének az oka az, hogy egy 4,5 milliárdos keretösszegről van szó, amit 121 tételre írtak ki, és miután a keretösszeg 4,5 milliárd forint, ezért a keretösszeg részeinek a végén a 4,5 milliárd forinttal egyeznie kell. Egyébként jelzem, hogy a szabálytalansági vizsgálat ott rövidesen véget ér, és ha esetleg ‑ jövő héten nem lesz parlament ‑ szeptemberben kérdez, akkor már biztosan tudok válaszolni több kérdésére is. Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Hadházy Ákos képviselő úr, az LMP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Program a semmire?” címmel. Hadházy Ákos képvi­selő úré a szó, parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra megadom a szót Lázár János miniszter úrnak. Parancsoljon, miniszter úr!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Egyperces viszonválaszra Hadházy Ákos képviselő úré a szó. Parancsoljon!(17.40)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválasz illeti meg Lázár János miniszter urat is. Parancsoljon, miniszter úr!