• DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Elfogadni nehezen tudom, inkább tudomásul veszem, hogy miniszter úr nem kíván itt lenni a parlamentben és kínos kérdésekre válaszolni. Mert megint arról lesz szó, hogy egészen pontosan hogyan került az állami tulajdonú MVM-ből több mint félmilliárd forint a CÖF-nek támogatás gyanánt.Ugyanis azt is tudjuk, hogy az MVM azért tudja ilyen bőkezűen osztogatni ezeket a támogatásokat, mert az elmúlt években a paksi bővítés előkészületeként súlyos tízmilliárdokkal pumpálták fel a céget. Nem véletlen, hogy még Lázár János is elismerte, hogy amit az MVM költ, az közpénz. Miután ez a félmilliárdos támogatás napvilágra került, akkor a CÖF azzal a nagyon komikus védekezéssel állt elő, hogy az egész támogatást komplettált élelmiszerek népszerűsítésére költötték, meg a civilitikának a tudományterületét dolgozták ki. Ezt a mesét azonban, úgy tűnik, még házon belül sem egyeztették, mert néhány nappal később maga ifjabb Lomnici Zoltán fogalmazott úgy, idézem: „Természetesen az MVM-től kapott pénz nem az aktivistáknak ment, nem is a szóvivőknek, akik önkéntesen végzik a feladatukat, hanem a külföldi nemzetellenes nyomást ellensúlyozó civil kampányra fordította a CÖF.” Tehát maga a CÖF az, aki elismerte, hogy nem komplettálnak, meg civilitikával foglalkoznak ezen a pénzen, hanem az MVM-től kapott közpénzt politikai célokra kívánják felhasználni.De az önleleplezés nem ért itt véget. Néhány hete megkérdeztem az MVM-et felügyelő Seszták Miklós miniszter urat, hogy vajon adott-e egyáltalán engedélyt ilyen támogatás kifizetésére, mire azt mondta, hogy köze nincs a történethez, majd novemberben utánanéz ennek az egésznek. Csakhogy alig pár nappal később Bentzik Réka, az MVM kommunikációs igazgatója egy interjúban azt mondta, idézem: „A támogatások megítélése minden egyes esetben azonos szabályok szerint történik, és minden támogatásunkat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá.” A helyzet tehát úgy áll, hogy az érintettek is elismerik, hogy az MVM közpénzből, a propagandaminisztérium engedélyével, százmilliókkal támogatja a CÖF-öt, hogy aztán az álcivil szervezet fideszes plakátokkal rakja tele az országot. Ezt nem én mondtam, ezeknek az állításoknak minden elemét önök mondták.Ki hazudik, tisztelt államtitkár úr? Seszták Miklós hazudik, az MVM kommunikációs igazgatója hazudik? Ki hazudik? A Nemzeti Kommunikációs Hivatal hazudik, Rogán miniszter úr minisztériuma hazudik? Ki hazudik ebben a történetben? (Taps az LMP és a Jobbik padsoraiból.)
  • TUZSON BENCE, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Tudja, Magyarországon jogszabályok vannak, és a jogszabályoknak érvényesülniük is kell. Ha a jogszabályokat figyelemmel kíséri, valóban van egy Nemzeti Kommunikációs Hivatal nevű hivatal, hangsúlyozom, hivatal, amely egyedi ügyekben egyedi határozatokat hoz. Ilyen esetekben, amikor az ő hatáskörébe tartozó szervezetek nyújtanak támogatást, akkor e tekintetben jogszabályi alapon, hangsúlyozom, jogszabályi alapon hoz egy határozatot. Ezek egyedi ügyben hozott határozatok, amikor a jogszabály felhatalmazása alapján a jogszerűségét tekinti át ezeknek a támogatásoknak. Ilyen típusú egyedi határozatokat hoz a Nemzeti Kommunikációs Hivatal. A hivatal egyébként saját hatáskörben hozza meg mindig a döntéseit, és ha figyelemmel kíséri szintén a jogszabályokat (Gúr Nándor: Abszolút!), hatáskörében természetesen ez a hivatal sem utasítható. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
  • DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Kínos helyeken kapirgászhatunk, mert az időkeret felét sem beszélte ki, és egy felszólalásban ennyiszer a jog és a jogszerűség szót még életemben nem hallottam itt a parlamentben kimondani. Tisztelt Államtitkár Úr! A helyzet az, hogy az NKH-nak van egy kommunikációs felülete, amin felsorolják ezeket a támogatásokat, és ott van rajta, hogy miniszteri jóváhagyás kell hozzá. Ergo nem csinálhatnak úgy, mintha nem lenne egy miniszter fennhatósága alatt az egész intézmény. Rogán miniszter úrnak tudnia kell arról, hogy mi folyik az NKH-ban, vagy ha nem, akkor most mondjon le, mert a felügyeletére van bízva ez az egész történet.Most még egyszer kérdezem: ki hazudik ebben a történetben? Legyen kedves, fejtse ki nekem: az NKH tudott róla, Seszták Miklós miniszter úr azt mondja, hogy neki köze nincs hozzá, majd novemberben utánanéz. Azért ez is mutatja, hogy a magyar miniszterek mennyire nem figyelnek arra, hogy a közpénz hova tűnik. Azonkívül Rogán miniszter úrnak akkor vagy el kell számolni azzal, hogy ő tudott erről az ügyletről és kvázi egy választási csalás előkészítésében vett részt a Fidesz részéről, hiszen civil szervezet plakáthelyeket fog… ‑ meg, nem tudom, politikai tevékenységet fog csinálni, vagy ha nem tudott róla, akkor meg alkalmatlan a feladat ellátására. Most akkor melyik? Alkalmatlan vagy tudott róla, csak szemet hunyt felette?
  • TUZSON BENCE, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Asszony! Ismételten javaslom önnek, hogy a magyar jogszabályokat tanulmányozza, és hogy egy hivatal hogyan hozza meg a döntéseit, azt is (Dr. Józsa István: Tudod vagy nem?), és ha egyedi ügyben hoz határozatot, azt is tanulmányozza. De ha már ennyire az átláthatóság érdekli, akkor kérem önt, hogy más ügyekben is lépjenek fel az átláthatóság támogatása érdekében, például a politikai pártok támogatása ügyében (Dúró Dóra: Nem ez a kérdés!), a tiltott vagy átláthatatlan támogatások ügyében. (Dr. Szél Bernadett: Fellépünk!) Ilyen kérdés például a plakáttörvény is, kérem önöket, hogy támogassak ezeket a kérdéseket. Nézzenek körül a saját házuk táján is, nézze meg, hogy önök kivel egyeztetnek, kivel tárgyalnak, vagy akár az ön társelnökét is megkérdezheti, ha egyeztet, mondjuk, Simicska Lajossal, hogy miről egyeztet. Köszönöm szépen. (Zaj az ellenzéki oldalon. ‑ Dr. Szél Bernadett: Hohó! ‑ Szilágyi György: Szép válasz! ‑ Taps a kormánypártok padsoraiból.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Szél Bernadett képviselő asszony, az LMP képviselője, frakcióvezetője azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez: „Lebukott a miniszter?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Tuzson Bence államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem a frakcióvezető asszonyt, elfogadja-e a válaszadó személyét. (Dr. Szél Bernadett igent int.) A frakcióvezető asszony jelzi, hogy elfogadja. Szél Bernadett frakcióvezető asszonyé a szó. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen. A válaszra Tuzson Bence államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon, államtitkár úr!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra frakcióvezető asszonyé a szó. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválasz illeti meg Tuzson Bence államtitkár urat. Parancsoljon!