• DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Először is, tisztelt miniszter úr, üdvözlöm itt, az Országgyűlés épületében. Gondolom, nem kell újra bemutatni ezt a termet, nagyon régen láttuk itt. Nem lenne olyan nagy baj, ha néha bejárna ide.Magyarországon példátlan módon a vádhatóság most éppen Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselővel szemben bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. Ezt eddig tudtuk. Arról viszont elfelejtett beszámolni, miniszter úr, hogy az ön minisztériumában ezzel kapcsolatban házkutatást tartott a hatóság, hogy iratokat foglalt le a hatóság, és hogy az ön közvetlen környezetét kihallgatta a hatóság.Az ügy legsúlyosabb része, hogy az ön kabinetfőnöke és helyettes államtitkára egymást kizáró, egymást meghazudtoló vallomást tett az ügyben, büntetőeljárásban. Valamelyikük hazudott, miniszter úr. Röviden: a NAV 2015. szeptember 3-án minősített iratban jelezte önnek, hogy baj van a pályázattal. A kabinetfőnöke az ön utasítására ezt az iratot megmutatta a helyettes államtitkárának, és arra utasította, hogy ne nyerjen a jelzett pályázat. A helyettes államtitkára a vallomásában azt cáfolta, azt mondta, sosem látta ezt az iratot, és semmire nem utasította ön.Az már a bűnpártoló ügyészség szégyene, hogy sem tanúszembesítés nem történt, sem önt nem hallgatták meg, hogy akkor mire is adott utasítást és mire nem. Úgyhogy akkor megragadom az alkalmat, miniszter úr, itt, a parlament nyilvánossága előtt válaszoljon ezekre a kérdésekre. Valaki ugyanis hazudott büntetőeljárásban, ami hamis tanúzásnak számít. Tehát Farkas Anikó kabinetfőnöke igazat állított-e az ügyészségen, és ön valóban utasította-e őt arra, hogy az iratot mutassa meg Köpeczi-Bócz Tamás államtitkárnak? Ezen túl rendelt-e el vizsgálatot, miniszter úr, hogy vajon hány, a Voldemort-ügyhöz hasonló visszaélés történhetett az ön tárcájánál az elmúlt időszakban? Mi lett az ügy következménye? Tett-e feljelentést az ügyben? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
  • BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Önök hetek óta igyekeznek azzal hiszterizálni saját magukat és a közvéleményt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma korrupciós ügybe keveredett. Miután nyilvánvalóan kiderült, hogy ez nem igaz, ezek után az Emberi Erőforrások Minisztériuma oldaláról semmifajta bűncselekmény gyanúja nem merült föl, ezt önök többször hallhatták itt, ebben a Házban. Ezért kénytelenek voltak arra leszűkíteni a vádjukat, hogy a minisztériumnak egy munkatársa, valaki súghatott a bűncselekményt tervezőknek. Erre önöknek ugyanúgy semmi alapjuk nincs, mint a korrupciós vádakra. Ezt egyébként a legfőbb ügyész önöknek többször elmondta. Ami a minisztérium dolga ezen a téren, és amit egyébként megtettünk, ami elvárható tőlünk, az az, hogy a közpénzek hatékony felhasználására javaslatot tegyünk, azt megtervezzük és végrehajtsuk, és adott esetben az is természetes, hogy amennyiben olyan információ jut a birtokunkba, amely szerint valaki veszélyeztetni akarná ezt a tisztességes és hatékony felhasználást, akkor mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk.Ebben az ügyben, amint önök egyébként hetek óta az ellenkezőjével próbálják hiszterizálni a közvéleményt, ebben az ügyben éppen ezt tettük. A sajtóban is megjelent megfelelően az információ, azt mutatja be, ahogy amikor tudomásunkra jutott, hogy valamiféle szervezetek szabálytalan módon igyekeznek EU-s támogatáshoz jutni, akkor azonnal figyelmeztettem a területért felelős államtitkárt, hogy különösen figyeljen oda a szóban forgó pályázat esetén a szabályok betartására, és minden esetleges gyanús tevékenységre. Fölhívnám a figyelmét arra, hogy az ön kérdésében szereplő pályázati felhívás előkészítése ezt megelőzően is a jogszabályok szerint, az ott rögzített eljárásrend betartásával zajlott.Mi, a minisztérium és személy szerint én is minden, törvény szerinti kötelezettségemnek eleget tettem ebben az ügyben, együttműködtünk a hatóságokkal, akik ebben az ügyben egyedül jogosultak és kötelesek eljárni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Hát, miniszter úr, fantasztikus választ adott, köszönjük szépen. Kiegészítve azzal, amit a legfőbb ügyész itt két hete mondott, legalább világossá tette, hogy önöknek mi a törvényesség. A legfőbb ügyész itt, a Parlament falai között elmondta, hogy ebben az ügyben az történt a vádirat szerint, hogy Mengyi Roland bebattyogott a minisztériumba, és az ön helyettes államtitkáránál megrendelt egy pályázatot, aki utasította a főosztályvezetőjét, hogy ezt írja ki. Ez magának a törvényes eljárás, miniszter úr?! Ez?! (Közbeszólás az MSZP soraiból: Szégyen!)Itt bárki bemehet önhöz, és megrendelhet pályázatokat? Miniszter úr, legalább azt bevallotta, hogy Köpeczi-Bócz Tamás hazudott büntetőeljárásban az ügyészség előtt. Ön most megerősítette, hogy ön utasítást adott arra, hogy tájékoztassák erről a kérdésről. Az viszont nem normális szerintem, miniszter úr, hogy ezek után ez az ember el lett távolítva a minisztériumból, és ezzel az önök részéről le van zárva az ügy. Ugyanis a büntető törvénykönyv nem állásvesztést, hanem szabadságvesztést ír elő ebben az esetben, és önnek kutya kötelessége lett volna feljelentést tenni.Miniszter Úr! Még elintézhetik, hogy az ügyészség ne vizsgálja az ön minisztériumát és önt, de ez nem sokáig lesz így. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
  • BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere: Úgy látom, képviselő úr, hogy hazugságba vagy legalábbis valami emlékezetkiesésbe ön keveredett és nem én, hiszen Köpeczi-Bócz Tamás felmentése az előtt történt, mielőtt… (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Az, hogy ő mit állított vagy mit nem állított az ügyészségen, az kiderült volna. Egyébként ön a 168 Órából tájékozódik, erre már egyszer ráfáztak. Örülök, hogy valaki megszerezte önnek ezt a dokumentumot, nekem nincs jogom ehhez hozzájutni, ugyanis… (Dr. Harangozó Tamás felmutatva egy iratot: Nálunk van a hivatalos feljelentés.) Igen, a büntetőeljárásban a papírokat (Az elnök csenget.) azok kapják meg, akik érintettek. Én nem vagyok érintett. Lehet, hogy ön érintett, és ezért kapta meg ezt a papírt. (Felzúdulás az MSZP soraiban.) Nézzen ennek utána! Ahol nincs, ott ne keress! (Az elnök csenget.)Nálunk semmifajta korrupciós és büntetőügy nincs ebben az esetben, ahol viszont van, ott érdemes lenne keresni. Például kereshetné annak a 600 millió forintnak a sorsát, amit az önök egyik miniszterelnökének a cége vett föl a 3-as metró, a 4‑es metró ügyében. (Közbekiáltások, moraj az MSZP soraiban. ‑ Az elnök csenget.) Tudom, hogy ez nem tetszik önöknek, és üvöltöznek ebben az ügyben, az a helyzet… ELNÖK: Képviselő urak! BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere: …az önök másik miniszterelnöke, akinek a nevét nem is akarom kimondani, éppen a Sukoró-ügyben érintett, és van még számos olyan ügy, ahol érdemes lenne keresgélni. (Felzúdulás, közbekiáltások az MSZP soraiban. ‑ Az elnök csenget.) Tudom, hogy ezt a pártfegyelem tiltja, hogy önök ebben az ügyben megszólaljanak. Én adtam önnek egy tisztességes tájékoztatást, elvárnám ezt önöktől is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Ezzel az interpellációk végére értünk. Most az azonnali kérdések órája következik. Tartunk egy perc technikai szünetet annak érdekében, hogy azon képviselőtársaim, akik más hivatalos ügyük ellátása érdekében el akarják hagyni az üléstermet, azzal ne akadályozzák az azonnali kérdést. (Rövid szünet.)Tisztelt Országgyűlés! Harangozó Tamás és Szakács László képviselő urak, az MSZP képviselői, azonnali kérdést kívánnak feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Ki volt a kapcsolata a Voldemort-féle bűnszövetségnek az Ön minisztériumában?” címmel. Harangozó Tamás képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon, képviselő úr!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra megadom a szót Balog Zoltán miniszter úrnak. Parancsoljon, miniszter úr!
  • ELNÖK: Egyperces viszonválaszra Harangozó Tamás képviselő úré a szó. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Balog Zoltán miniszter urat is. Parancsoljon!(16.50)