• FIRTL MÁTYÁS, a Honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Honvédelmi és rendészeti bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) országgyűlési határozat 44-45. §-a alapján lefolytatta a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételéről szóló határozati javaslat részletes vitáját. A bizottság a határozati javaslatot megvizsgálva megállapította, hogy az megfelel a határozati házszabály 44. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek. A határozati javaslathoz képviselői módosító indítvány nem érkezett, és a bizottság sem fogalmazott meg módosításra irányuló szándékot. A bizottság a határozati javaslat részletes vitáját 2017. május 23-án lezárta. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
  • DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Napjainkban az egyik legnagyobb biztonsági kihívást az Iszlám Állam harcosai által elkövetett terrorcselekmények jelentik. A szervezet a keresztény közösség és más kisebbségek teljes megsemmisítésére törekszik, és jelentős számú nyugat-európai állampolgárt is toborzott a terrorcselekmények végrehajtására a térségben és az Európai Unióban is. A Fidesz-frakció támogatja azt a törekvést, amely szerint célszerű nagyobb létszámmal és 2019. december 31-ig meghosszabbított hozzájárulással folytatni az Iszlám Állam elleni harcban való részvételünket Irakban. Álláspontunk szerint a jelentősebb katonai szerepvállalással erősítjük az iraki-kurd-magyar kapcsolatokat, részt veszünk a helyi keresztények védelmében, valamint az Európát is érintő migrációs válság kiváltó okainak enyhítésében, hiszen a bajt a forrásánál kell orvosolni, nem pedig tünetileg kezelni. A forrás ugyanis a térség instabilitása. Tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy a hon­védelmi miniszter által benyújtott határozati javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen.
  • VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 2015 óta, amióta az illegális migrációs bevándorlás megjelent Magyarország és Európa határainál, a magyar kormány következetesen mondja és képviseli azt a meggyőződését, hogy a kötelező bevándorlási kvóták és a bevándorlók kötelező elosztása helyett erőforrásainkat, pénzügyi forrásainkat arra kell fordítanunk, hogy ott szüntessük meg a bajt, ahol keletkezett, és ezzel segíthetjük a bevándorlókat abban, hogy ott élhessenek, ahol megszülettek. Ennek a meggyőződésünknek a jegyében terjesztettük az Országgyűlés elé 2015-ben már az Országgyűlés által kétharmados többséggel támogatott javaslatunkat, amely szerint az Iszlám Állam elleni koalícióban Magyarország részt vesz a katonáival. (21.10)Itt is szeretném megköszönni az ott szolgálatot teljesített és teljesítő katonáknak azt a magas szintű és kiváló szolgálatot, amit végeztek és végeznek. Arra kérjük az Országgyűlést, támogassa, hogy ezt a mandátumot meghosszabbíthassuk, illetve a koalíciós társakhoz hasonlóan fokozzuk erőfeszítéseinket, és 150-ről 200 főre emeljük a kontingens maximális létszámát.Mivel azóta változott a helyzet az Iszlám Állam elleni harcban, sokkal jobban áll a koalíció, ezért azt kérjük az Országgyűléstől, hogy Irak egész területére terjessze ki ezt a mandátumot. A Nemzetbiztonsági bizottságban, a Honvédelmi bizottságban, itt, az Országgyűlés előtt is és az ötpárti egyeztetésen is elmondtuk, hogy mire kérünk felhatalmazást. Őszintén elmondtuk, mögöttes szándékaink nincsenek, így tehát kérjük képviselőtársaimat, hogy a szavazáskor támogassák, hogy folytathassuk erőfeszítéseinket az Iszlám Állam elleni harcban. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • ELNÖK: Köszönjük. Tisztelt Képviselőtársaim! Most a képviselői felszólalások következnek. Megadom a szót Simon Miklós képviselő úrnak.
  • ELNÖK: Köszönjük szépen. Kérdezem képvi­selőtársaimat, hogy kíván-e valaki hozzászólni a napirendi ponthoz. (Nincs jelentkező.) Nem látok jelentkezőt, így a vitát lezárom. Megkérdezem államtitkár urat, hogy kíván-e hozzászólni. Jelzi, hogy igen. Öné a szó, államtitkár úr.