• LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Napok óta az egyik legfontosabb nemzetközi és belpolitikai hír Magyarországon annak a hat, kormányzati kapcsolatokkal rendelkező, illetve kormányzati tisztségviselőnek az ügye, akinek a beutazását megtiltották az Egyesült Államokba. Ma már beszélhetünk arról, hogy hat emberről van szó, és arról is beszélhetünk, hogy kormányzati alkalmazottakról van szó, ugyanis a mai napon ezt megerősítették az Egyesült Államok nagykövetsége részéről. Azt is halljuk, hogy azért tiltották meg a beutazásukat az Egyesült Államokba, mert korrupciógyanús ügyekbe keveredtek, sőt a sajtó a mai napon már konkrét cégeket és ügyeket említett meg. Ehhez képest a mai napon a kormányzati szereplők még mindig arról beszélnek, hogy fogalmuk sincs, hogy kikről van szó, fogalmuk sincs, hogy mi történt, és egyáltalán nem tudják megnevezni a felelősöket, sem azokat, hogy kiről van szó. Azt egy ilyen ügyben elég nehéz elhinni, hogy egy online hírportálnak nagyobb befolyása van arra, hogy megtudja, hogy mi történik, mint a magyar kormánynak, ezért azt gondoljuk, hogy önök tudnak arról, hogy mi történt, és azt is tudják, hogy kik az érintettek.Azt kérdezném államtitkár úrtól, hogy az önök minisztériumában van-e érintett, annál is inkább, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is megnevezésre került ebben az ügyben. Van-e érintett? Ha most nem tud erre válaszolni, akkor hajlandóak-e legalább a vezetői, tisztségviselői szinten kérni nyilatkozatokat arról, hogy a minisztériumokban van-e érintett ebben az ügyben, és ha van érintett ebben az ügyben, akkor megteszik-e a megfelelő lépéseket. Egyébiránt azt gondoljuk, hogy ezt minden minisztériumban meg kéne tenni, nem kéne az amerikaiakra várni és mutogatni. Ezt a kormány egy egészen egyszerű vizsgálattal ki tudná deríteni, ha akarná. Várom a válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
  • TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Megtisztelő, hogy elfogadja képviselő úr a válaszomat (Lukács Zoltán: Meghiszem azt!), csak egyet nem értek. Ha ön többet tud, mint a kormányzat vagy a minisztérium, akkor miért kérdez (Derültség. ? dr. Bárándy Gergely: Hú, de frappáns! ? Lukács Zoltán: Ügyes, csak pont ilyet nem mondtam.), hiszen ön olyan konkrét számokat, adatokat mondott el, amelyekről sem a kormányzatnak, sem a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, sem a miniszter úrnak, sem pedig a válaszadó államtitkárnak nincs tudomása. Egyben viszont megnyugtathatom önt: ma és a tegnapi napon is, akik kormányzati szereplők ebben a kérdésben megszólaltak, Szijjártó Péter miniszter úr, Lázár János miniszter úr, Nagy Levente államtitkár úr (Lázár János: Magyar!) ? bocsánat, Magyar Levente államtitkár úr ?, arról biztosították a nyilvánosságot, hogy a magyar kormány, a magyar közvélemény érdeke az, hogy kiderüljön, hogy ha megtörtént, miért történt meg, kiderüljön és nyilvánosságra kerüljön, hogy mi ennek az oka, ha egyáltalán van oka, és hogy ez mielőbb nyilvánosságra kerüljön. Ezért is ült össze és vett részt például a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén Lázár János miniszter úr, aki szintén megerősítette, hogy a két ország között van olyan jó kapcsolat, barátság, hogy ezt joggal várja el Magyarország, joggal várja el a magyar kormány, hogy tájékoztassák arról, hogyha magyar emberekkel szemben ilyen jogi lépésekre szánták el magukat. Tehát érdekünk az, hogy mielőbb az ügy teljes nyilvánosságot kapjon és az okok kiderüljenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból)
  • LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Ön pontosan tudja, és erre alapozzák az egész kommunikációt, hogy az amerikai törvények alapján nem nevezhetnek meg személyeket, de önöknek pontosan tudniuk kell, és biztosan pontosan tudják, mert éppen Lázár miniszter úr nyilatkozta délelőtt, hogy biztos ? és megerősítette a sajtónak ?, hogy miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok nem érintettek az ügyben. Na most, ha önök csak azt tudják, hogy kik nem érintettek az ügyben, de azt nem tudják, hogy kik érintettek, akkor nem tudom, honnan tudják, hogy kik nem érintettek. (Derültség.) Nyilvánvalóan tudniuk kéne. Tehát ha ön azt mondja, hogy ön tudja, hogy ki nem érintett, akkor logikailag az következik, hogy azt is tudja, hogy ki érintett (Moraj a kormánypárti padsorokból.), mert ha ez nem így van, akkor valószínűleg lehetnek mégis az államtitkárok között érintettek. Értem, hogy nem értik (Derültség és moraj a kormánypárti padsorokból.), de egyébként önökön kívül ezt a világon mindenki érti. Itt arról van szó, hogy önök tiszta erőből sumákolnak ebben a kérdésben. Én csak azt kérdezném államtitkár úrtól, hogy nem tenné-e meg, hogy előveszi a telefonját és felhívja a NAV-elnököt, hogy érintett-e ebben a kérdésben vagy nem, és ha befejezte ezt a beszélgetést, akkor mindjárt közölhetné is itt. Jó? Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
  • TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Megint többet tud, mint mi, hiszen ha jól számolom, akkor miniszter, államtitkár, helyettes államtitkár száz körüli fő van, és magyar állampolgár még 9 millió 900 ezer, tehát azért azt megtudni, hogy kiket érint…Ha ön azt mondja, hogy Amerikában személyiségi jogok vannak, akkor képzelje el, Magyarországon is vannak személyiségi jogok. (Derültség a kormánypártok soraiban. ? Lukács Zoltán: Ebben nem értünk egyet.) Nem értünk egyet ebben, ezt hangsúlyozzuk, hogy a képviselő úr ebben nem ért egyet. (Derültség a kormánypártok soraiban.)Tehát még egyszer hangsúlyozom: a kormány érdeke, a minisztérium érdeke, a Nemzetgazdasági Minisztérium érdeke, hogy mielőbb nyilvánosságra kerüljön az, hogy ha ez a jogi lépés megtörtént az Amerikai Egyesült Államokban (Közbeszólások az MSZP soraiban: Vegye elő a telefonját! ? Hívd fel a NAV elnökét! Megadjuk a számát!), derüljön ki, hogy mi ennek az oka, ennek korrupciós oka van, politikai oka van, vagy más egyéb oka van. Higgye el, nekünk sokkal jobban érdekünk, hogy kiderüljön az igazság, mint önöknek, mert önök addig tudják lebegtetni ezt politikai szempontból, mi pedig szeretnénk ezt lezárni mielőbb. (Közbeszólás az MSZP soraiban: Akkor rajta!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Üdvözlöm önöket! Tisztelt Országgyűlés! Folytatjuk a munkánkat. Azonnali kérdések következnek. Tisztelt Országgyűlés! Lukács Zoltán, a Magyar Szocialista Párt képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszternek: „Kiknek falaznak önök kitiltásügyben?” címmel. Képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Ha jól értem, képviselő úr, elfogadja államtitkár urat mint válaszadót. Hahó, képviselő úr (Derültség.), ha jól értem… (Jelzésre:) Elfogadja. Ebben az esetben Tállai államtitkár urat illeti a szó. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselő úrnak van egy perce. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Viszonválasz illeti államtitkár urat. Parancsoljon!(17.10)