• PINTÉR TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Ha él a gyár, él a város. Dunaújvárosban szállóigévé vált ez a mondat, amióta a Dunaferr Zrt. vezetői tömeges létszámleépítést jelentettek be évekkel ezelőtt. Jelenleg komoly aktualitása van a fenyegetésnek, hiszen a mai napig több száz vasműs dolgozót bocsátottak el, az idén pedig újabb háromszáz fő menesztését ígérte a cégvezetés. A probléma tehát országos jelentőségű, hiszen a cég 2014-es mérlege már 21,1 milliárd forintos veszteséget mutatott. Ebből a számból is érzékelhető, mekkora veszélyben van a hazai acélgyártás utolsó bástyája. A vasmű fenntartása tehát kormányzati beavatkozást igényelne, amit mind ez idáig hangzatos ígérgetésekkel helyettesítettek. Szijjártó Péter miniszter úr július 25-én Dunaújvárosban járva személyesen is szembesülhetett a problémákkal Szergej Gorkovtól, a Vnyesekonombank vezérigazgatójától, ennek ellenére konkrét megoldási javaslatról nem értesülhettünk. A Jobbik már három éve megoldási javaslatcsomagot nyújtott be, amelyben javasolta, hogy a kormány kössön stratégiai partnerségi megállapodást az ISD Dunaferr Zrt.-vel, javítva a térség foglalkoztatási helyzetét, elősegítve a jövő szakembereinek képzését és helyreállítva az együttműködést a vasmű magyar beszállítóival. Személyes célom egyébként a vasmű megmentésével egyben a városom, Dunaújváros megmentése is, illetve hogy a stratégiai fontosságú hazai acélgyártást megőrizzük. Éppen ezért három kérdés merül fel. Miért érdekelt a kormány Magyarország utolsó vasgyárának tönkretételében, illetve miért nem érdekelt a Dunaferr Zrt. megmentésében? Mennyiben segíti a cég életben maradását, ha az OTP felvásárolja a Vnye­se­ko­nombank ukrán pénzintézetét, Prominvest Bankot? Mi valósul meg a közeljövőben miniszter úr Dunaújvárosban tett hangzatos ígéreteiből, ami a paksi fejlesztésben való vasműs részvételről, illetve a Dunaferr modernizálásáról szólt? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném leszögezni, a kormány érdekelt abban, hogy a Dunaferrnél megmaradjanak a munkahelyek és a Dunaferr továbbra is működjön. Azt mondhatom, az elmúlt időszakban minden intézkedést megtett és most is megtesz annak érdekében, hogy ez így folytatódjék, hogy a Dunaferr a továbbiakban is munkát tudjon adni és munkát tudjon végezni. A Nemzetgazdasági Minisztérium az OFA közreműködésével működtetett munkaerőpiaci program keretében 2017 végéig biztosítja a támogatást és az együttműködést a foglalkoztatási kérdésekben, tehát ez jelenthet valami garanciát az ön számára is, hogy az előbb elhangzott mondat komoly valóságtartalommal rendelkezik. Egyébként szeretném megjegyezni, a térség mindamellett, hogy a Dunaferr nehézségekkel küszködött az elmúlt években, jelentős eredményeket tud fölmutatni a foglalkoztatás területén, hisz a munkanélküliségi mutatója a 2010-es 8 százalékról 2016-ra 4 százalékra csökkent. A Dunaferr finanszírozását sajnos az ukrajnai konfliktus is hátrányosan érintette, és a cég versenyképessége folyamatosan csökkent. Szijjártó Péter miniszter úr 2016. július 25-én találkozott Szergej Gorkovval, a Vnyesekonombank újonnan kinevezett elnökével. A tárgyalás során a miniszter úr elmondta, hogy Magyarország érdekelt a Dunaferr továbbfejlődésében és a munkavállalók munkahelyének megmentésében. Felvetette, hogy a magyar kormányzat kész lenne beszállni a vállalatba, ami segíthetné a Dunaferr pénzügyi és gazdasági helyzetének normalizálását. Ezzel szeretném igazolni az első mondatomat, hogy érdekelt a kormány abban, hogy a Dunaferr fennmaradjon. A tulajdonosok jelezték, hogy a cégcsoporton belül a Dunaferr helyzete a jobbak közé tartozik, így mindenképpen érdekeltek a magyarországi vasmű fejlesztésében. Ennek jó példája az új vaskohó júliusi átadása, ami komoly minőségi fejlődést eredményez a Dunaferr számára. Remélem, hogy ezek az érvek, ezek a tények meg­erősítik önt abban, hogy a kormány mindent meg­tesz annak érdekében, hogy a Dunaferr folytathassa a munkát. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
  • ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Pintér Tamás képviselő úr, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszterhez: „Miért nem érdekelt a kormány Magyarország utolsó vasgyárának megmentésében?” címmel. Tessék!
  • ELNÖK: Köszönöm szépen. Varga Mihály miniszter úr képében Cseresnyés Péter államtitkár úr válaszol. Tessék!