• B. NAGY LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A nemzeti konzultációs kérdőíveket egymillióan töltötték ki és küldték vissza, amelyek alapján a választók több mint 90 százaléka egyetértett azzal, hogy az országot meg kell védeni, továbbá több mint 1 millió 700 ezren támogatták a kormány küzdelmét az illegális migránsok kötelező beletelepítési kvótája ellen. Annak ellenére, hogy a szegedi lakosság is ugyanilyen arányban utasítja el a migránsokat, Botka László polgármester úr nemhogy nem hajlandó szembenézni a valósággal, de valamilyen rejtélyes motivációtól vezérelve éppen a lakosság kinyilvánított akarata ellenére cselekszik. Az a tény, hogy a szegedi közgyűlésben nem engedte napirendre venni a kötelező kvótát és a migránsok betelepítését, valamint Martin Schulz korábbi kijelentését elutasító kormánypárti javaslatokat, egyértelművé tette, hogy Botka László elfogadhatónak tartja az Európai Unió kvótarendszerét és a bevándorlók betelepítését. Azt, hogy ezt milyen megfontolásból és kinek a felhatalmazásából tette, nem tudjuk biztosan, bár sejtéseink vannak. Persze Botka polgármester úrtól már megszokott a népakarat figyelmen kívül hagyása, hiszen aki egy 7100 szegedi polgár aláírásával ellátott petíciót is semmibe vesz, annak az se jelenthet különösebb problémát, hogy ezt megtegye. Sajnos többször volt már rá példa, hogy a szegedi önkormányzat a kicsinyes bosszúk és hatalmi harcok színterévé váljon. Jelenleg a város pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága körül körvonalazódó események tanúskodnak erről. Mindezek után a szegediek nem véletlenül félhetnek attól, hogy a szocialista városvezetés ellenőrizetlen hátterű, a magyar törvényeket nem tisztelő migránstömegeket telepít a városba, hiszen Botka polgármester úr a város polgármestereként nem hajlandó arra a kérdésre válaszolni, hogy mi az álláspontja a kötelező betelepítési kvótáról. Tisztelt Államtitkár Úr! Lehetséges, hogy Brüsszelből irányítják a szegedi közgyűlést? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
  • ÍJGYÁRTÓ ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A jelenlegi migránsválság egy példa nélküli válsághelyzettel szembesítette az Európai Uniót. Az Európai Unió történetének talán legnagyobb kihívásáról van szó, egy masszív népvándorlás zajlik, amely nem fog véget érni belátható időn belül, mert utánpótlása kimeríthetetlen. Aligha a magyar kormány által kreált álproblémáról van tehát szó. Az európai uniós állam- és kormányfők is kimondták már, hogy a menedékkérők nem választhatják meg szabadon, melyik tagállamban kívánnak menedékjogért folyamodni. Kimondták továbbá azt is: el kell érni, hogy a schengeni térség valamennyi tagja újra teljeskörűen alkalmazza a schengeni határellenőrzési kódexet, valamint hogy fel kell hagyni a migránsok más uniós országokba való továbbküldésével. A migránsok ellenőrzés nélküli beáramlása egyértelműen biztonsági kérdés is. Ezt az elmúlt időszakban több tragikus esemény is igazolta. Tévedés tehát azt mondani, hogy az a feladatunk, hogy segítsük a bevándorlókat eljutni az általuk választott országba. A bevándorlás ráadásul a demográfiai problémákra sem ad megoldást. A kötelező betelepítési kvóta újrarajzolná Magyarország és Európa etnikai, kulturális és vallási képét. A magyar kormány úgy látja, hogy erre nincs felhatalmazása sem az Európai Uniónak, sem az európai vezetőknek, sem az európai intézményeknek. Az európai polgárokat eddig senki sem kérdezte meg arról, hogy akarják‑e, elfogadják‑e vagy éppenséggel elutasítják a kötelező kvóta bevezetését, holott az életüket súlyosan megváltoztató, a jövő nemzedékek életét is meghatározó kérdésről van szó.A népszavazás a közvetlen demokráciagyakorlás egyik eszköze. A demokrácia pedig Európa egyik legfőbb értéke. Az Európai Unió is a demokrácia pillérein áll. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)
  • ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! B. Nagy László képviselő úr, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a külgazdasági és külügyminiszterhez: „Brüsszelből irányítják Szegedet?” címmel. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Íjgyártó István államtitkár úr válaszol. Parancsoljon!