• HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Látható, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy a szolgálatot teljesítő országgyűlési, illetve önkormányzati képviselők vagyoni helyzete mindenkor átlátható legyen az őket megválasztó állampolgárok előtt, ezért a választópolgárok által bizalmat kapott képviselőknek időről időre be kell számolniuk vagyoni és jövedelmi helyzetükről. Az is látható, hogy a kormány elkötelezett a szigorú szabályozás mellett, így nem véletlen, hogy a magyar szabályozás a legszigorúbbak közé tartozik Európában. Néhány hete értesülhetett a közvélemény arról, hogy Juhász Péter, az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője egy 130 négyzetméteres luxuslakást bérel, elmondása alapján havi 200 ezer forintért. Ez az ingatlan a II. kerületi luxusnegyedben helyezkedik el, ahol egy lakás piaci bérleti díja havonta több mint 400 ezer forint. A drogügyeiről elhíresült politikus teszi mindezt úgy, hogy közben a kamerák előtt állítja, hogy telefonszámlára sincs pénze, és a magyar emberektől koldul adományokat saját kiadásainak fedezetére. Juhász nap mint nap indokolatlan gazdagodásokról, mutyiról értekezik néhány lelkes sajtómunkás gyűrűjében; teszi ezt az az ember, akiről a drogügyletei miatt a bíróság jogerősen kimondta, hogy fokozottan veszélyes a társadalomra. Nem is beszélve arról, hogy a 2000‑es években egymás után 12 vállalkozást alapított, ezek közül 8 ment tönkre, és összesen 7 millió forintos adótartozást hagyott maga után. Juhász szerint mások anyagi körülményei után kutakodni szakmai evidencia, viszont ha valaki ugyanezt teszi az ő titokzatos egzisztenciája után nyomozva, az már alávaló magánélet-gyalázás. Tisztelt Államtitkár Úr! Az évi 150 ezer forint alatti adományok nem minősülnek jövedelemnek, ezért nem kell feltüntetni egy képviselőnek a vagyonnyilatkozatában, mégis felmerül a kérdés, hogy nem ad‑e lehetőséget ez arra, hogy egyes képviselők kijátsszák ezeket a szabályokat, így a korrupció melegágyává tegyék ezt a kiskaput. Ezért kérdezem a tisztelt államtitkár úrtól, van‑e következménye annak, ha bebizonyosodik egy önkormányzati képviselőről (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy az említett magánadomány értéke túllépi a 150 ezer forintot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A helyi közpénzekkel való felelős gazdálkodás, ezáltal a közélet tisztaságának gazdasági szempontból történő biztosítása érdekében az önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény részletesen szabályozza a képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét. Eszerint megválasztásuktól számított 30 napon belül és minden év január 1-jén 30 napon belül kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni, s ehhez csatolni a velük közös háztartásban élők, hozzátartozójuk vagyonnyilatkozatát. Ennek kapcsán jelezni kell, hogy a vagyonnyilatkozat megtételére, hogy évente egyszer kerül sor, az csak a januári vagyonállapotot tükrözi, az év közben bekövetkező változásokat nem, nincs kötelezettség ugyanis arra vonatkozóan, hogy az önkormányzati képvi­selő év közben aktualizálja vagyonnyilatkozatát. Az, hogy milyen vagyonelemek és jövedelmek bevallása kötelező, a helyi önkormányzatokról szóló törvény melléklete határozza meg. Ha a vagyonnyilatkozat vizsgálata során a vagyonnyilatkozat-vizs­gáló bizottság az önkormányzatnál azt állapítja meg, hogy a vagyonnyilatkozat nem megfelelő s ez megingathatja a képviselő feladata ellátásához szükséges közbizalmat, úgy a helyi önkormányzatokról szóló törvény rendelkezései alapján összeférhetetlenség megállapításának van helye. Az, hogy a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a bizottságnál bárki kezdeményezheti, a közélet tisztaságát hivatott garantálni. Az Igazságügyi Minisztérium a sajtóból értesült arról, hogy mivel Juhász Péter vagyoni helyzetével kapcsolatban egyre több kérdés merült fel, a Fidesz vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezett vele szemben, ami alkalmas lehet a helyzet tisztázására; remélhetőleg a jogszabály megfelelő kereteket nyújt majd ehhez. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Hollik István képviselő úr, a KDNP képviselője, kérdést kíván feltenni az igazságügyi miniszterhez: „Adományokból a budai villanegyedbe?” címmel. Képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Völner Pál államtitkár úr válaszol.