• VONA GÁBOR (Jobbik): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tavaly év végén közöttünk egy vita lezáratlan maradt. Akkor én tettem a véleményem szerint egy lovagias, egyértelmű ajánlatot vitás kérdéseink rendezésére, de akkor ön ezt kissé indulatosan visszautasította. Tudjuk be ezt az év végének, de mivel új év, új lehetőségek, én újra javasolnám azt, hogy gondolkodjunk el annak a két vizsgálóbizottságnak a felállításáról, amit tavaly év végén is javasoltam. Az egyik vizsgálóbizottság az önök által sokszor szorgalmazott, Jobbik és Oroszország közötti kapcsolatot vizsgálná, hiszen nagyon sokszor a képvi­selőik erről szoktak beszélni. Ebben, ugye nem egyezünk meg, önök azt mondják, hogy a Jobbik Oroszországból kap pénzeket, mi azt mondjuk, hogy ez nem igaz. Nem tudom, volt‑e már az elmúlt 26 évben olyan, hogy valaki önmagára kér vizsgálóbizottságot, de ez is eljött. Most azt kérem, hogy állítsunk fel egy vizsgálóbizottságot, és vizsgálja meg a Jobbiknak ilyen irányú kapcsolatait. Sőt, hogy legyen gáláns az ajánlat, ezt vezessék önök, miniszterelnök úr, mi pedig állunk elébe a kérdéseknek, és nézzük meg, hogy mit lehet tudni erről a kérdésről. A másik vizsgálóbizottság, amit viszont szintén javasoltam ezzel párhuzamosan, az pedig az ön környezetét és ennek is a meggazdagodását vizsgálná. Ezt szívesen vezetnénk mi, és bízom benne, hogy önök is állnak ennek a vizsgálóbizottságnak a kérdései elé, és különösképpen az ön környezetébe tartozó triumvirátusnak, Habony Árpádnak, Mészáros Lőrincnek és Andy Vajnának vizsgálná meg azt a meggazdagodását, amiről ön azt mondja, hogy tisztességükkel és szorgalmukkal érték el, mi azt mondjuk, hogy ez nem feltétlenül így van. Szóval, arra kérem, miniszterelnök úr, hogy ezt a társadalmat, a magyar társadalmat alapvetően érdeklő kérdést tisztázzuk. Mi is az önök által folyamatosan felvetett orosz pénzeket vizsgáló vizsgálóbizottság elé állunk tiszta lelkiismerettel, bármit nyugodtan kérdezzenek. Ott leszünk, és válaszolunk a kérdésekre, és önök is jöjjenek el erre a vizsgálóbizottságra, sőt első körben is elsősorban támogassák ennek a felállítását, és önök is jöjjenek el, és válaszoljanak a mi kérdéseinkre, és akkor a magyar társadalom ebben a két izgalmas kérdésben végre tisztán láthat. Miniszterelnök úr, arra kérem, hogy ne futamodjon meg ez elől a kihívás elől. Szerintem ez egy lovagias, gáláns ajánlat, kérem, hogy fogadja el. (Taps a Jobbik soraiból.)
  • ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Ön többször és többedszer kérdez engem, mindig egyetlen dolog köti össze az ön kérdéseit, az a pénz. Már rájöttem arra, hogy nem a politika érdekli önt, hanem a pénz (Derültség a Jobbik soraiból.) és a politikából is csak az, aminek köze van a pénzhez. Láttam én már az elmúlt 26 évben itt épp elég olyan politikust, akinek a libidóját csak a pénz érintette meg, úgy, mint az önét. (17.50)Megértem. Megértem, fiatal ember, fiatal párt, nyilván szükségük van a pénzre, azonban nem helyes átesni a ló másik oldalára. Van például önök között olyan képviselő, aki a saját édesanyja cégének fizette ki a kampánypénzét. Önök abból is pénzt csinálnak, hogy orvosokat visznek külföldre, és ahogy ön mondja, terítsük ki a kártyákat, hiszen mégiscsak történnek az önök háza táján furcsa dolgok. Például egy autókölcsönző cég 18 millió forint értékben kap önöktől megbízásokat tanulmányírásra, egy autószerelő cég 6 millió forintért ír tanulmányokat önnek, egy informatikai cég 8-ért, de a legszebb, hogy egy fuvarcég is ír tanulmányokat a Jobbiknak 4,4 millióért olyan témákban, mint az európai radikális trendek vagy az izlandi válságkezelés. (Derültség a kormánypártok soraiban.)Nem is sorolom tovább, nem is a ló, hanem egyenesen a mamut lába lóg ki ezekből az ügyekből. Nem kellene söpörni egy jóízűt a saját házuk táján, mielőtt bennünket rágalmaznak? Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • VONA GÁBOR (Jobbik): Sajnálom, miniszterelnök úr, hogy úgy tűnik, megfutamodik ez elől a lehetőség elől. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Legutóbb is azzal jött, hogy a bűnözők pártja a Jobbik, hát, az inga azért az önök irányába mozog. Nem akarok itt licitálni, de nem a mi képviselőnk az, aki Viagra-hamisítással bűnbandát szervezett; nem a mi képviselőnk ment Dunaújvárosba gyilkolni és betonba önteni utána a holttestet; nem a mi alpolgármesterünk volt, aki a születésnapi buli után majdnem agyonverte a zenészt; nem a mi ifjúsági szervezetünk volt az, ahol erőszak a disznótor, és a malacvágás vagy a disznóvágás bulija tömegverekedésbe torkollik; nem a mi roma önkormányzati embereink nem tudnak elszámolni 1,6 milliárd forinttal, és nem a mi embereink voltak azok, akik a Nemzeti Választási Iroda elé mentek, hogy megakadályozzák a népszavazásban a kezdeményezőket. (Moraj, közbeszólások a Fidesz soraiból.)Miniszterelnök úr, lehet licitálni, és én egyetértek önnel, mindenki söpörjön a háza táján, az önök háza táján nagyon sok söpörnivaló van, és arra kérem, hogy abban a két kérdésben, amit fölvetettem, igenis ne meneküljön el, álljon elébe a két kérdésnek, vizsgáljuk meg mind a két ügyet. Legyen bátor, erre kérem. (Taps a Jobbik soraiban.)
  • ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Nem akarok turkálni az önök zsebében, mert az csúnya szokás, de szívesen segítek, ha már az előbb elhangzott ügyekre ön nem válaszolt. Azt javaslom, nézzék meg, hogy a Kovács Bélánál talált fiktív számlákon szereplő pénz vajon a Jobbik pénze volt-e. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
  • ELNÖK: Köszönöm, miniszterelnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Vona Gábor, a Jobbik képviselője, frakcióvezető úr azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrhoz: „Terítsük ki a kártyákat! Mitől gazdagodik a miniszterelnök úr környezete? 2.” címmel. Vona Gábor képviselő urat, frakcióvezető urat illeti a szó.
  • ELNÖK: Köszönöm, frakcióvezető úr. Megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. A viszonválaszra megadom a szót a frakcióvezető úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm, frakcióvezető úr. A viszonválasz megilleti a miniszterelnök urat.