• MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Sajtóhírek szerint Fazekas miniszter úr kibővített V4-es együttműködés keretében kíván harcolni az áfavisszaélések ellen, miközben Magyarországon még mindig a rekordmagas, 27 százalékos áfa sújtja még az alapvető élelmiszereket is. Adódik a kérdés, hogy elfogadhatónak tartják-e, a kormány és minden érintett, hogy e rendkívüli adóteher miatt családok tízezrei nem jutnak megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerhez. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy sok esetben gyermekek többek között ezen teher miatt nem jutnak hozzá a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen tápanyagokhoz. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya milyen hátrányokat okoz majd később a fejlődés során, sőt, ha más nem izgatja önöket, akkor kiemelném ennek az államkasszára gyakorolt hatását is. A Jobbik az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését már 2010-től javasolta itt a parlamentben folyamatosan, amelynek egyébként azonnali és érezhető, minden érintett számára kedvező hatása lenne. A költségvetésből ugyan esnének ki jelentősebb összegek, ezt nem tagadja senki, de ezeket jelentős mértékben ellensúlyozná már az a tény is, hogy az ágazat jelentős mértékben kifehéredne. Talán mindezeknél is fontosabb érv, hogy a ma tisztességesen dolgozó élelmiszer-ipari szereplők jelentős versenyhátrányban vannak ezen szürke- vagyfeketegazdaságban tevékenykedő szereplőkkel szemben. Itt az aratások közepette a legfrissebb hír, hogy a búzánál a fordított áfát úgy igyekeznek kijátszani, hogy darált állapotban kerül a kamion tetejére, és a nagyja, ahol a fordított áfára vonatkozó termék van, az pedig alatta található. Vagy más megközelítésből megnézve, gondolkodott-e a kormány már azon, hogy mennyi adófizetői forintot lehetett volna megspórolni azáltal, hogy a nagy múltú élelmiszer-ipari üzemek, amelyek tönkrementek az elmúlt években, nem kerültek volna a csőd szélére, ha ezen áfateher nem sújtotta volna őket például. Kérdezem tehát tisztelt államtitkár urat, hogy mikor fogadják meg végre meg a Jobbik javaslatát, mikortól csökkenhet radikálisan az alapvető élelmiszerek áfája. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
  • TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Három dolgot szeretnék önnek mondani: egyrészt nem igaz, hogy minden élelmiszer áfája 27 százalék, hiszen 18 százalékos kulcsba esik a tej és tejtermék, a keményítő, liszt vagy tej felhasználásával készült termék, de például 5 százalék alá esik az élő- és félsertés. Ennek ellenére igaz, hogy az élelmiszerek többségét 27 százalékos áfa sújtja. A második mondandóm az, hogy ön nem jókor mondja ezt, hiszen csökken Európában és Magyarországon is az élelmiszerek ára. Európában Magyarország az ötödik olyan ország, ahol a legnagyobb az árcsökkenés, például az elmúlt időszakban a liszt ára 17,7 százalékkal, a cukoré 15,2-vel, az étolajé 14,2 százalékkal, de például a tojás ára is 4,6 százalékkal csökkent, és hogyha megnézzük a nyugdíjaskosarat, az árindexet, akkor számukra nagyon-nagyon kedvező, hiszen éppen ezeket az élelmiszertermékeket vásárolják. Ez is bizonyítja azt, hogy a kiskereskedelmi forgalom is jelentősen bővült, aminek jelentős részét teszi ki az alapvető élelmiszereknek a vásárlása, éppen ezért növeli, hogy csökkent az élelmiszerek ára. A harmadik dolog pedig, hogy eddig nem mutattak gazdasági sikereket azok a törekvések, amikor az áfacsökkentést és a költségvetési bevételt néztük egymással szemben, hiszen nem igazán hatékony, nem jelennek meg a fogyasztói árakban az áfakulcs csökkentései. Ez nem azt jelenti, hogy a kormány nem törekszik az élelmiszer áfájának a csökkentésére, ahhoz olyan gazdasági környezet, olyan gazdasági növekedés szükséges. Azt viszont tudom önnek mondani, hogy nem a Jobbik ötletére és javaslatára lesz áfacsökkentés, ezt a parlamentben minden párt szeretné, természetesen a kormányzó pártok is, abban az esetben, ha ez élelmiszerár-csökkenést is fog jelenteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
  • ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni a földművelésügyi miniszternek: "Hogy kívánnak úgy harcolni az áfacsalók ellen, ha a csalók motivációját európai szinten is a legmagasabban tartják?" címmel. (17.30) A kérdésre miniszterelnök úr megbízásából a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Tállai András nemzetgazdasági államtitkár válaszol. Öné a szó, képviselő úr.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Válaszadásra megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.