• DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2012-ben, amikor az üdülési csekket kivezette a kormány a rendszerből, akkor sokan aggódtak, hiszen az is egy jól működő rendszer volt, a kormány célja azonban az volt, hogy egy papír alapú forgalmazás helyett elektronikus forgalmazás történjen. Egy bankkártyához hasonlító elektronikus utalványkártya kibocsátására került sor. 2013-ban azt látom a számok alapján, hogy a Széchenyi-pihenőkártyához fűzött remények beigazolódni látszódtak, mert nemcsak a külföldi beutazó forgalom növekedett, hanem a belföldi turizmus is növekedett, az elfogadóhelyek 10 százalékkal tudták növelni a bevételüket, nyilvánvalóan a SZÉP-kártyának köszönhetően is. Társadalompolitikai célja is van ennek a kártyának, kutatások igazolják azt, hogy a dolgozók egészségére, rekreációjára fordított költségek egy munkáltatónak két-háromszorosan is megtérülnek. Könnyű belátni azt, hogy egy kipihent munkaerő a munkahelyén is jobban teljesít. Látszólag az állam, ugye, itt bevételekről mondott le, hisz' a munkavállalónak és a munkaadónak is ingyenes a SZÉP-kártya. 1,5 százaléknyi járulékot kell mindössze fizetnie a kártyát elfogadó szálláshelynek, a kibocsátónak. Addig, ameddig 2013-ban az általam ismert számok alapján a társadalompolitikai és a gazdaságpolitikai várakozásai is megvannak a kormánynak, hiszen a kormány nem titkoltan itt arra gondolt, hogy ha le is mond járulékbevételekről, a forgalmi adók vagy a többletmunkahelyek tekintetében a költségvetésnek és az államnak meglesz a haszna. Államtitkár urat arról kérdezem, hogy a legfrissebb számok mit mondanak, hogyan alakul a SZÉP-kártya forgalmazása, és az idei turisztikai előszezonban mit mondhat a számok alapján.
  • TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr, valóban így van, hogy a SZÉP-kártya az egyik legsikeresebb döntése, úgy gondolom, az elmúlt négy évnek, hiszen három éve működik, és a kafetéria-rendszer egyik legnépszerűbb és leggyakrabban választott elemévé vált az elmúlt időszakban. A felhasználók száma megközelítette az egymillió embert, és több mint 24 ezer munkáltató tette már magáévá és használja ezt a rendszert. 2013-ban a SZÉP-kártyának köszönhetően 68 milliárd forint áramlott a turisztikai és a vendéglátó-ipari vállalkozásokhoz. Tehát egymillióan vették igénybe ezen magyar vállalkozásoknak a szolgáltatásait. Bizonyosan hozzájárult a SZÉP-kártya is ahhoz, hogy az ország idegenforgalmi statisztikája is jelentősen javult. (15.40) Ami örömhír, hogy továbbra is népszerű a SZÉP-kártya, hiszen a kártyára feltöltések száma 10 százalékkal nőtt az elmúlt 5 hónapban, 4 milliárddal növekedett, 34 milliárdról 38 milliárd forintra, és a költése is még nagyobb ütemben folyik, hiszen az 20 százalékos növekedést mutat. Szintén jó döntésnek minősült az is, hogy 5 hónappal meghosszabbítottuk a SZÉP-kártya felhasználásának a lehetőségét, és így május 31-ig, tehát a kibocsátást követő második év május 31-éig lehetett elkölteni, és például a 2012-es feltöltés 98 százalékát költötték el a munkavállalók, ez 71,7 milliárd forint. Azt gondolom, hogy a SZÉP-kártya jó döntés, ezt természetesen folytatni kell a jövőben is, és amennyiben lehetséges, még bővíteni.
  • DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, ebben természetesen egyetértünk. Egy további kérdésem lenne még, ha ezt feltehetem. A sajtón keresztül gyakran hallani azt, hogy bizony támadják is ezt a rendszert; gondolom, azok, akik nem lehetnek érintettjei. Lát-e lehetőséget államtitkár úr arra, hogy meg tudjuk védeni nemzetközi fórumokon is ezt az egyébként számunkra egyértelműen hasznos rendszert? (Taps a KDNP soraiban.)
  • TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Így van, képviselő úr. Tudjuk, hogy ez magyar munkahelyeket jelent, magyar emberek számára, magyar vállalkozásokról szól a történet, nem pedig külföldi szolgáltatókról; a magyar turizmust erősíti, a magyar emberek fogyasztását bővíti, a magyar állam adóbevételét növeli, s a magyar vállalkozások erősödnek ezáltal. Egy igazi magyar termék magyar embereknek. Valóban így van, az Európai Unióból is kapunk támadásokat ezért. Azt gondolom, hogy a magyar kormány, a magyar állam ezeket képes lesz megvédeni, és ezt az igazán népszerű és jó terméket, jó döntést, ahogy már mondtam, a jövőben tovább tudjuk majd terjeszteni, bővíteni. Köszönöm. (Taps a KDNP soraiban.)
  • ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Hargitai János, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszternek: "A Széchenyi-pihenőkártya betölti-e a hozzá fűzött reményeket?" címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem a képviselő urat, hogy elfogadja-e. (Jelzésre:) Igen, elfogadja. Öné a szó, parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönjük szépen. Megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak. Parancsoljon!
  • ELNÖK: Köszönöm. Képviselő urat illeti a szó, egy perce van, parancsoljon!
  • ELNÖK: Államtitkár úrnak is egy perce van viszonválaszként.