• NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Örömmel fogadtuk, hogy végre elfogadták a Jobbiknak főként a multicégeket sújtó reklámadó bevezetésére vonatkozó javaslatát azok után, hogy az elmúlt években többször leszavazták még ezt a javaslatot. Az már egy kicsit fájt, hogy lesöpörték azt a módosító javaslatunkat, miszerint ezt a bevételt az alapvető szintű lakossági internetszolgáltatás ingyenessé tételére kell fordítani. Az ingyeninternet, amelyet szintén a Jobbik régóta javasol, rendkívül indokolt volna, olyannyira, hogy még maga az előterjesztő L. Simon László, mármint a reklámadó legújabb előterjesztője is zárszavában igazat adott nekem ezzel kapcsolatban, és a nemzetgazdasági miniszterhez fordulva mondta, hogy ha nem változtat ezen a folyamaton a kormány, akkor bizony nagyon komoly versenyhátrányba fog kerülni Magyarország. Abban a vitában is már ismertettem azokat az adatokat, amelyek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legutóbb itt, a plenáris ülésen egy éjszakai vitában tárgyalt beszámolójából valók. Eszerint az Európai Unión belül Magyarországon a harmadik legalacsonyabb a mobil szélessáv-penetráció, azaz a szélessávú mobilnetet rendszeresen, legalább havonta használók aránya. Ráadásul a hozzáférés bruttó mediánára a régi nyugati tagállamok mediánárának több mint kétszerese, sőt, ha a jövedelmi viszonyokat is figyelembe vesszük, akkor például Dániában, az ottani árhoz képest a magyar ár több mint a 23-szorosa, tehát 2200 százalékkal drágább, hogyha a jövedelmi viszonyokat is figyelembe vesszük. Tehát nem amiatt panaszkodunk, hogy az internet Magyarországon 10-20-30, hanem adott esetben akár 2200 százalékkal drágább, mint például Dániában. Pedig az internet mára azért legalább annyira a mindennapi megélhetés része, mint a többi rezsielem. Ezért indokoltnak tartjuk az internetárak csökkenését, és különösen az ingyenes alapinternet bevezetését. Ezzel kapcsolatban várjuk a kormány álláspontját. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
  • TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ahogy azt ön is mondta, erről szavazott az Országgyűlés. Az ön javaslatát nem támogatta. És most is azt tudom mondani, hogy a kormány sem támogatja. Bár igaz, fontos cél az internet további terjedése Magyarországon, ebben egyetértünk, de abban nem, hogy ezt a forrást nem erre a célra kívánja a kormány felhasználni, hanem más, fontosabb társadalompolitikai célra, így az oktatási infrastruktúrának a javítására, fejlesztésére; iskolák felújítására, illetve iskolák építésére azért, hogy a magyar fiatalok, a magyar diákok, a magyar gyermekek méltó körülmények között tudják megkapni az oktatási szolgáltatás alapjait, az írás-olvasást elsajátítani. Tisztelettel kérem, hogy értse meg, hogy a kormánynak, a kormánypártiaknak más az elképzelése.
  • NOVÁK ELŐD (Jobbik): Sajnálom, hogy államtitkár úr nem értette meg, hogy a kérdés most már nem egy leszavazott javaslatra vonatkozik, hogy a reklámadóból való bevételt lehet-e arra fordítani, hanem a kérdésem egészen pontosan úgy hangzott, amit elnök úr is felolvasott, hogy hajlandó-e a kormány a reklámadó után az ingyeninternetet is bevezetni. Tehát akár más forrásból, de hajlandóak-e erre, vagy ahogy a továbbiakban kifejtettem, akár az internet használati árának csökkentése érdekében más eszközökhöz nyúlni? Az iskolafejlesztés szép dolog, az ingyeninternet ezt is szolgálná, hiszen a távmunka, a távoktatás fellendülését is szolgálná, de az elektronikus közigazgatást is általánosabbá lehetne tenni, az egész magyar állam versenyképességét javíthatná. Az információhoz való hozzáférés a XXI. század társadalmának azért ugyanolyan alapvető fontosságú kelléke, mint a fűtés vagy a fürdővíz. Ezért kellene a szélesebb körű internet-hozzáférést, akár például a kiegyensúlyozott tájékoztatás megvalósulása érdekében is bevezetni, és alanyi jogon egy alapszintű szolgáltatást mindenkinek biztosítani, ha már a nyugati árak többszöröse itthon, Magyarországon az internet. Kíván-e ezen változtatni a kormányzat? Ez a fő kérdésem. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
  • TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, hogy elfogadja, hogy a reklámadóból befolyó bevétel nem az ingyenes internet elterjesztését fogja majd szolgálni, és bízom benne, hogy ez azt is jelenti, hogy ön támogatja a kormánynak azt az elképzelését, hogy az oktatási infrastruktúrát fogjuk ebből a vélhetően 8-9-10 milliárd forintból majd bővíteni. Az ön kérdésének a reklámadón túli felvetése, úgy gondolom, hogy akkor jöhet újra szóba, amikor az Országgyűlés a jövő évi, 2015. évi költségvetést tárgyalja, hiszen ott nyilván az ellenzéki képviselőknek a javaslatát is figyelembe fogjuk venni, mint ahogy eddig is, és természetesen, ha ön ezt fönntartja, és a jövő évi költségvetésben lát helyet ennek megvalósítására, azt a kormány természetesen meg fogja fontolni. Köszönöm szépen.
  • ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Novák Előd, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszternek: "Hajlandó-e a kormány a reklámadó után ingyeninternetet is bevezetni?" címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét. Képviselő úr jelzi, igen, elfogadja. Öné a szó, képviselő úr.
  • ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Válaszadásra megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Viszonválaszra megadom a szót képviselő úrnak.
  • ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Öné a szó.